Jump to content

medium do washa

pilar
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam pytanie. Kleję modele Panzerwaffe 1939-45, używam farb Mr. Hobby serii H. Obecnie wykonuję model Tiger I Ausf. E, pomalowałem go akrylami Mr. Hobby, następnie powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym Mr. Topcoat w aerozolu. Po dwóch dniach przystąpiłem do wykonywania washa używając farb olejnych i jako medium terpentyny, przejechałem pędzlem cały model- efekt dość dobry, tylko jedno ale, lakier zaczął reagować z terpentyną i schodzić przy dotknięciu razem z akrylami, a w innych miejscach zrobiła się biała maź. Czy ktoś mi może doradzić jakiego medium używać do tych farb, żeby z nimi nie reagowało, jednocześnie dobrze rozpuszczało farby olejne??

Pozdrawiam.

Przede wszystkim washa raczej robi się na lakier błyszczący, czyli np stary dobry sidolux. Ja do rozcieńczania farb olejnych stosuję paliwo do zapalniczek, dobry też jest white spirit, nie polecam benzyny ekstrakcyjnej bo ta reaguje z sidoluxem. Dopiero po wszystkim nakładam lakier matowy.

PZdr

Ps. Czy Tobie też w momencie psikania Topcoat-em zatyka się dysza w puszce ?

Wcześniej też używałem sidoluxu nakładając go pędzlem, ale zostawały mi czasami zacieki po kolejnych pociągnięciach, więc kupiłem lakier Mr. Hobby, a to paliwko nie reaguje z farbami Mr. Hobby? Tego lakieru zużyłem już całą puszkę i nic mi się nie zatykało, tylko że aerozol ma tą wadę, że nie można sterować wielkością strumienia i czasami na końcach elementów wychodzi grubiej.

Ja też urzywam Topcoata, washa robię z farb olejnych i rozcieńczam rozcienczalnikiem wamodu. Z niczym się nie gryzie, farba nie zchodzi, a kosztuje ok 5 zł.

Ps. Czy Tobie też w momencie psikania Topcoat-em zatyka się dysza w puszce ?

Nie spotkałem się z takim zjawiskiem, mi działa bardzo dobrze

Widocznie miałem pecha z moim Topcoat-em i kupiłem jakiś felerny.

Niekoniecznie Seb, też miałem taki problem przy robieniu z Br-52 i później przy Panther F, a na oba nakładałem Topcoat-a z dwóch różnych egzemplarzy...

To pomaluj sidolux aerografem i nie będzie problemu. Ja do washa używałem Wamodu, terpentyny i benzyny do zapalniczek. Każde ma inne właściwości, dla mnie najlepsze ma benzyna, do tego wash nakładany satynowy bezbarwny

White spirit dla mnie najlepszy i najdelikatniejszy.

Wash robie na sidoluxie z areo.

Ale przeważnie to wash'a robie z pigmentów+woda+szampon.

Bardzo szybko wysycha.

Utrwalam całość lakierem satynowym.