pilar Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Witam wszystkich, mam pytanie. Kleję modele Panzerwaffe 1939-45, używam farb Mr. Hobby serii H. Obecnie wykonuję model Tiger I Ausf. E, pomalowałem go akrylami Mr. Hobby, następnie powierzchnię zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym Mr. Topcoat w aerozolu. Po dwóch dniach przystąpiłem do wykonywania washa używając farb olejnych i jako medium terpentyny, przejechałem pędzlem cały model- efekt dość dobry, tylko jedno ale, lakier zaczął reagować z terpentyną i schodzić przy dotknięciu razem z akrylami, a w innych miejscach zrobiła się biała maź. Czy ktoś mi może doradzić jakiego medium używać do tych farb, żeby z nimi nie reagowało, jednocześnie dobrze rozpuszczało farby olejne?? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Przede wszystkim washa raczej robi się na lakier błyszczący, czyli np stary dobry sidolux. Ja do rozcieńczania farb olejnych stosuję paliwo do zapalniczek, dobry też jest white spirit, nie polecam benzyny ekstrakcyjnej bo ta reaguje z sidoluxem. Dopiero po wszystkim nakładam lakier matowy. PZdr Ps. Czy Tobie też w momencie psikania Topcoat-em zatyka się dysza w puszce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilar Napisano 29 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Wcześniej też używałem sidoluxu nakładając go pędzlem, ale zostawały mi czasami zacieki po kolejnych pociągnięciach, więc kupiłem lakier Mr. Hobby, a to paliwko nie reaguje z farbami Mr. Hobby? Tego lakieru zużyłem już całą puszkę i nic mi się nie zatykało, tylko że aerozol ma tą wadę, że nie można sterować wielkością strumienia i czasami na końcach elementów wychodzi grubiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Ja też urzywam Topcoata, washa robię z farb olejnych i rozcieńczam rozcienczalnikiem wamodu. Z niczym się nie gryzie, farba nie zchodzi, a kosztuje ok 5 zł. Ps. Czy Tobie też w momencie psikania Topcoat-em zatyka się dysza w puszce ? Nie spotkałem się z takim zjawiskiem, mi działa bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilar Napisano 29 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Z Wamodem też próbowałem, efekt był podobny jak z terpentyną, farba schodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Mi nawet po 2 warstwach sidoluxu, wamod ścierał farbe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Widocznie miałem pecha z moim Topcoat-em i kupiłem jakiś felerny. Paliwo do zapalniczek nie reaguje z sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art1992 Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 ja radze white spirit duluxa --> 500ml za 7zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Widocznie miałem pecha z moim Topcoat-em i kupiłem jakiś felerny. Niekoniecznie Seb, też miałem taki problem przy robieniu z Br-52 i później przy Panther F, a na oba nakładałem Topcoat-a z dwóch różnych egzemplarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 To pomaluj sidolux aerografem i nie będzie problemu. Ja do washa używałem Wamodu, terpentyny i benzyny do zapalniczek. Każde ma inne właściwości, dla mnie najlepsze ma benzyna, do tego wash nakładany satynowy bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 Mi nawet po 2 warstwach sidoluxu, wamod ścierał farbe... Może po prostu za dużo dajesz tego wamodu, albo za dużo washa dajesz na model, ja robię washa tak jak pisałem wyżej i nic się nie gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 29 Sierpnia 2008 Share Napisano 29 Sierpnia 2008 White spirit dla mnie najlepszy i najdelikatniejszy. Wash robie na sidoluxie z areo. Ale przeważnie to wash'a robie z pigmentów+woda+szampon. Bardzo szybko wysycha. Utrwalam całość lakierem satynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi