JWM Napisano 16 Czerwca 2023 Share Napisano 16 Czerwca 2023 Potez 452 to lekki wodnosamolot obserwacyjny przystosowany do użycia na katapultach okrętów. W okresie od listopada 1940 do stycznia 1941 francuskie siły kolonialne w Indochinach (wierne rządowi Vichy) starły się z siłami Tajlandii (wówczas Syjamu, będącego sprzymierzeńcem Aliantów). Eskadra "Section d'Hydrovaions dela Marine" (SHM) bazująca w Ream (obcnie w Kambodży, ok. 100 km na południowy zachód od Phon-Penh) miała na wyposażeniu 8 hydroplanów: dwa Loire 130 (SHM-1, SHM-2), trzy Guordou-Lesuurre 832 (SHM-3,SHM-4, SHM-5) i trzy Potez 452 (SHM-6, SHM-7, SHM-8). Model z zestawu Azur (1/72) przedstwaia Potez 452 No 14, SHM-7 , wcześniej bazujący na krążowniku Lamotte-PIcquet. Model był trochę korygowany, głównie dodałem detale w obrębie silnika, pocieniłem zastrzały, wymieniłem śmiglo na późniejsze, metalowe, zastosowane w tym egzemplarzu. Od postaw zbudowąłem wózek transportowy bazując na zdjęciach (niestety do planów nie dotarłem) . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Czerwca 2023 Share Napisano 17 Czerwca 2023 Kolejny ciekawy wynalazek, fajny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 17 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2023 7 godzin temu, mig napisał: Kolejny ciekawy wynalazek, fajny. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) To dopiero ciekawostka, moja pierwsza myśl- zapomnieli o miejscu dla pilota? Przedostatnie zdjęcie lux - niebieski materiał + folia => powinieneś zgłosić do Agtoma kolejny prosty patent na imitacje wody na podstawkę, do aktualizacji jednego z filmów O dokładniej tego Pozdr ww Edytowane 20 Czerwca 2023 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Ode mnie plus za Francuza i to wersji wodno-powietrznej. Mieli rozmach w projektowaniu i eksperymentowaniu z wodnosamolotami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 18 godzin temu, pulemiot napisał: Ode mnie plus za Francuza i to wersji wodno-powietrznej. Mieli rozmach w projektowaniu i eksperymentowaniu z wodnosamolotami. Dzięki - niestety bardzo trudno dostac te najciekawsze duże ładzie latające wyprodukowane w krótkich seriach (i jako oryginal i jako model), taki Breguet Bizerte (waku) chodzi pe E-bayu z rzadka a do tego na poziomie 300 euro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi