JWM Napisano 16 Czerwca 2023 Napisano 16 Czerwca 2023 Potez 452 to lekki wodnosamolot obserwacyjny przystosowany do użycia na katapultach okrętów. W okresie od listopada 1940 do stycznia 1941 francuskie siły kolonialne w Indochinach (wierne rządowi Vichy) starły się z siłami Tajlandii (wówczas Syjamu, będącego sprzymierzeńcem Aliantów). Eskadra "Section d'Hydrovaions dela Marine" (SHM) bazująca w Ream (obcnie w Kambodży, ok. 100 km na południowy zachód od Phon-Penh) miała na wyposażeniu 8 hydroplanów: dwa Loire 130 (SHM-1, SHM-2), trzy Guordou-Lesuurre 832 (SHM-3,SHM-4, SHM-5) i trzy Potez 452 (SHM-6, SHM-7, SHM-8). Model z zestawu Azur (1/72) przedstwaia Potez 452 No 14, SHM-7 , wcześniej bazujący na krążowniku Lamotte-PIcquet. Model był trochę korygowany, głównie dodałem detale w obrębie silnika, pocieniłem zastrzały, wymieniłem śmiglo na późniejsze, metalowe, zastosowane w tym egzemplarzu. Od postaw zbudowąłem wózek transportowy bazując na zdjęciach (niestety do planów nie dotarłem) . 7 Cytuj
JWM Napisano 17 Czerwca 2023 Autor Napisano 17 Czerwca 2023 7 godzin temu, mig napisał: Kolejny ciekawy wynalazek, fajny. Dzieki! Cytuj
wuwumaster Napisano 20 Czerwca 2023 Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) To dopiero ciekawostka, moja pierwsza myśl- zapomnieli o miejscu dla pilota? Przedostatnie zdjęcie lux - niebieski materiał + folia => powinieneś zgłosić do Agtoma kolejny prosty patent na imitacje wody na podstawkę, do aktualizacji jednego z filmów O dokładniej tego Pozdr ww Edytowane 20 Czerwca 2023 przez wuwumaster 1 Cytuj
pulemiot Napisano 20 Czerwca 2023 Napisano 20 Czerwca 2023 Ode mnie plus za Francuza i to wersji wodno-powietrznej. Mieli rozmach w projektowaniu i eksperymentowaniu z wodnosamolotami. 1 Cytuj
JWM Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Napisano 21 Czerwca 2023 18 godzin temu, pulemiot napisał: Ode mnie plus za Francuza i to wersji wodno-powietrznej. Mieli rozmach w projektowaniu i eksperymentowaniu z wodnosamolotami. Dzięki - niestety bardzo trudno dostac te najciekawsze duże ładzie latające wyprodukowane w krótkich seriach (i jako oryginal i jako model), taki Breguet Bizerte (waku) chodzi pe E-bayu z rzadka a do tego na poziomie 300 euro... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi