JWM Napisano 19 Czerwca 2023 Share Napisano 19 Czerwca 2023 Witam Tym razem prawie bez poprawek z pudełka (poza malowaniem) - francuski cięzki bombowiec nocny Farman 223.3 BN5. Malowanie z Syrii, czerwiec-lipiec 1941, kampania przeciw wojskom brytyjskim . Tyleż chętnie zapomniane co intensywne starcie francusko-brytyjskie zakończone przejęciem Syrii i Libanu (francuskich koloni) przez Brytyjczyków, którzy przekazali szybko kontrolę nad tym obszarem administracji Wolnych Francuzów generała de Gaulle. Kampania ta była bardzo istotna dla sytuacji strategicznej Wielkiej Brytanii. W tym czasie (późną wiosna 1941) Anglia samotnie (w sensie niepodległego państwa) walczyła przeciw koalicji Włosko-Niemieckiej. Sytuacje uległa zmianie 22 czerwca 1941, z chwilą ataku Niemców na ZSRR . Trzeba przypomnieć, że chwilę wcześniej Anglia stłumiła powstanie niepodległościowe i proniemeckie w Iraku a zaraz potem, w sierpniu 1941 prewencyjne wraz z ZSRR dokonała inwazji Iranu, gdzie narastały nastroje proniemieckie. W tym czasie, czyli w lipcu 1941, samoloty francuskie (sił podporządkowanych rządowi Vichy) nosiły jedyie żółte lementy szybkiej identyfikacji kraju formalnie neutralnego. Dopiero w sierpniu 1941 roku, na zółtych elementach pojawiły się namalowane dodatkowo czerwone pasy. powszechnie kojarzone z lotnictwem Vichy 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Mnie się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Ładnie Ci wychodzą te francuskie autobusy/tramwaje. Jak znajdę czas, to muszę ruszyć Poteza 540 z polskiej szkoły pilotażu. Póki co mam Amiota 143 sklejonego. Zdjęcie mam w swoim portfolio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Kolekcjoner WP napisał: Ładnie Ci wychodzą te francuskie autobusy/tramwaje. Jak znajdę czas, to muszę ruszyć Poteza 540 z polskiej szkoły pilotażu. Póki co mam Amiota 143 sklejonego. Zdjęcie mam w swoim portfolio. Dzięki! Amiota 143 mam zrobionego chyba w 1977 albo nawet 1976 roku, troszkę go oświeżyłem niedawno, to było przy okazji zrobienia Amiota 354 z Mach 2. Fotka rodzinna Amiotów poniżej: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Czerwca 2023 Share Napisano 20 Czerwca 2023 Kawał dziwoląga, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2023 21 godzin temu, barszczo napisał: Kawał dziwoląga, podoba się . Dzieki - rzeczywiscie kawał, bo skrzydła prawie 36 metrów! Większy od B17 czy Lancastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi