DieNadel Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Witam wszystkich, szykuje dla siebie wielki powrót do modelarstwa po wieloletniej przerwie. Zajmowałem się modelarstwem od 12 lat pod opieką klubu modelarskiego „Sztyk” w m. Berdyczów, Ukraina. Jakoś tak układało się ze wszystkie tematy odnośnie malowania modeli były robione tylko w klubie z pomocą starszych klubowiczów, także wiedzy technicznej i praktycznej na temat brakuje. Teraz podjarałem się myślą spróbować swoje siły w samolotach 1:48 ( wcześniej to w większości były czołgi czasów 2 wojny światowej w 1:35). Bliżej do tematu, zdecydowałem się na zakup sprzętu do malowania, nie powinno to być na początek coś drogiego i super jakościowego o ile czeka na mnie długa ścieżka nauki prób i pomyłek, w tym momencie najbardziej moim wymaganiom odpowiada zestaw z tej oferty: https://agtom.eu/zestawy/327401-aerograf-i-kompresor-zestaw-gold.html Wiadomo że jest to dobry kawał Chińczycy, ale chciałbym usłyszeć Państwa opinii na temat tego cuda (zwłaszcza kompresora, z podobnym aerografem miałem odczynienia). Malowanie będzie odbywało się w mieszkaniu, na szczęście parter i duże okno/drzwi na taras, zł w teorii powinno zapewnić dostatnią wentylację. Z góry dziękuję z Państwa opinie i ewentualne porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Zestaw Aerograf i kompresor - zestaw Gold + akcesoria Numer katalogowy: AER2 jak na początek to świat i ludzie. Będzie się tym super malowało do puki się nie popsuje. Życzę sukcesów i duzo cierpliwości. Dla skali 1/48 i innych w zupełności wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 25 Czerwca 2023 Share Napisano 25 Czerwca 2023 Jeśli chcesz coś porządniejszego, to H&S Ultra. Maluję nim kilka lat i bardzo jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DieNadel Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2023 Właśnie znam ze Ultra jest polecanym aerografem, ale właśnie z tego tańszego wole zacząć, lepiej go zepsuć w razie W ) Ale napewno ultra będzie do kupienia jak dobrze z tym pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DieNadel Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 Witam ponownie, chciałem założyć nowy temat, ale postaram się odnowić ten, żeby nie robić bałaganu. Na koniec miesiąca szykuję się zakup zestawu kompresor+aerograf (jeśli budżet wytrzyma 30- lecie małżonki i przyjazd teściowych). Mam prośbę o porady w zestawieniu listy niezbędnej chemii, którą wypadałoby zakupić do aerografii. Pierwszy porządny model na który szykuję się to jest wymarzony F-16 od Tamki w 1/48 (nawet nie wyobrażam jeszcze jakiej wersji wybrać), także najpewniej farby będą od Tamiya albo Mr. Color. Dziękuję za pomoc i porady. P.S.: a tym czasem na zakup i przyjazd sprzętu, czeka o to ten mały: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 W dniu 25.06.2023 o 11:15, DieNadel napisał: bywałego nowicjusza zaciekawił mnie zwrot z tytułu. Objaśnisz kto to "bywały nowicjusz"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DieNadel Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 (edytowane) 8 minut temu, Grzes napisał: zaciekawił mnie zwrot z tytułu. Objaśnisz kto to "bywały nowicjusz"? Moja zabawa z modelarstwem zaczęła się około 15 lat temu, w wieku 13 lat. Było to losowe natrafienie na klub modelarski z mojego miasta Berdyczów. Przez około 8 lat zajmowałem się pod nadzorem starszych kolegów. Później były studia i w końcu przeprowadzka do Polski, co wstrzymało wszelkie próby w modelarstwie. Teraz po wieloletniej przerwie zdecydowałem powrócić do ukochanego hobby i postanowiłem uczyć się wszystkiego od nowa. Pewnie od tej historii w moim nie zbyt zdrowym umyśle, urodziło się określenie „ bywały nowicjusz”. Edytowane 13 Lipca 2023 przez DieNadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 3 minuty temu, DieNadel napisał: z mojego miasta Berdyczów. Rozumiem skąd błąd. Poprawnie po polsku to będzie "były nowicjusz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DieNadel Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 Dziękuję za poprawienie. To są moje pierwsze próby na Polskich forach, ale będę starał się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 13 Lipca 2023 Share Napisano 13 Lipca 2023 Witaj w klubie młodszych mężów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatis Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Hej, fajny wątek ale bajera poszła trochę bokiem Ja to bym się chętnie dowiedział co musze zakupić z chemii na start przy kupieniu pierwszego aero i kompresora. Czytam że aceton do czyszczenia po malowaniu. Widziałem na poradnikach agtomowych że dodaje się flow improver do farb (oprócz thinera). Coś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 12 Marca Share Napisano 12 Marca Godzinę temu, Fatis napisał: bajera Ależ tu nikt nie bajeruje, wszyscy piszą samą prawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi