TerraIncognita Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 Dzień dobry. Proszę o pomoc w identyfikacji typu samolotu ze zdjęcia. Długo sam szukałem i niestety nie udało mi się tego ustalić. Zdjęcie zrobione w zatoce portu Funchal na Maderze. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) Najprawdopodniej Felixtowe F.2 lub F.3 lub spokrewniony z nimi Curtiss H-12. Michał PS. To jest pełnokrwista łódź latająca, a nie jakiś tam wodnosamolot Edytowane 25 Lipca 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) 40 minut temu, TerraIncognita napisał: Dzień dobry. Proszę o pomoc w identyfikacji typu samolotu ze zdjęcia. Długo sam szukałem i niestety nie udało mi się tego ustalić. Zdjęcie zrobione w zatoce portu Funchal na Maderze. Dziękuję Łodzie latające Curtiss H-16 (na lądzie) i HS-1L (na wodzie) w bazie Pensacola na Florydzie, 1918 rok Model: https://www.mojehobby.pl/products/Curtiss-H-16.html Edytowane 25 Lipca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 25 Lipca 2023 Autor Share Napisano 25 Lipca 2023 Panowie dzięki waszej pomocy znalazłem to Felixtowe F3. Szkoda że nie ma gotowego modelu. Są za to F2 i te Curtisy H16. Pozostaje mi sprawdzić jak bardzo się od F3 różniły. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2023 Share Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) 53 minuty temu, TerraIncognita napisał: Szkoda że nie ma gotowego modelu. Są za to F2 i te Curtisy H16. Pozostaje mi sprawdzić jak bardzo się od F3 różniły. Dzięki za pomoc. modele są pod F.2 bo one latały podczas Wielkiej Wojny. Ciężko będzie przerobić te wersje bo F.3 to taka powojenna F.2 "na sterydach" - powiększone gabaryty żeby miała większy zasięg i udźwig.... wydłużony kadłub + zwiększona rozpiętość, chyba też silniki były inne (mocniejsze) EDIT -------------------- Jak już to kombinuj w odwrotną stronę : poszukaj modelu wersji F.5 , ona chyba gabarytowo była jak F.3 ale to musiałbyś jeszcze sprawdzić Edytowane 25 Lipca 2023 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi