Romanov Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) Witajcie Po latach robienia modeli komercyjnie ( nie na konkursy i na wystawy ) nadszedł czas aby wreszcie zrobić coś dla siebie coś o czym myślałem już od lat 90 tych. Dokładnie chodzi o model jedynego Polskiego Motocykla ciężkiego produkowanego po wojnie w Polsce. Mowa oczywiście o motocyklu SFM Junak M10 ale też inne wersje. Projekt powstaje wirtualnie w 3D wszystko na podstawie oryginalnych rysunków z fabryki w Szczecinie. Model buduję w skali 1:6 co daje długość 367 mm. Jako że jednostka napędową tego motocykla jest silnik S03 produkowany przez Łódzki ZSM to musiałem zaprojektować model silnika. Oczywiście też na podstawie rysunków technicznych. Obecnie silnik jest już zrobiony w 3D to wpadłem na pomysł aby zbudować model tego silnika ale w skali 1:3 długość 205 mm. Elementy modelu drukuję na drukarce 3D LCD a następnie po obrobieniu składam i maluję. Mam taka nadzieję że do czasu konkursu w Poznaniu uda mi się skończyć model i z nim przyjechać do Poznania. Poniższe zdjęcia przedstawiają na jakim obecnie etapie jestem Pozdrawiam Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez Romanov 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Świetny! Wygląda jak prawdziwy. Druk 3D to przyszłość modelarstwa, tylko czekać aż drukarki 3D stanieją do akceptowalnego poziomu i wtedy każdy modelarz będzie drukować co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 Model w skali 1:6 - miodzio. Silnik wygląda rewelacyjnie. Czy planujesz może inne polskie motocykle ? Np. Sokoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 27 Sierpnia 2023 Share Napisano 27 Sierpnia 2023 (edytowane) 4 godziny temu, Romanov napisał: Postaw swój model obok tego silnika że zdjęcia Edytowane 27 Sierpnia 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Sierpnia 2023 Share Napisano 28 Sierpnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanov Napisano 9 Września 2023 Autor Share Napisano 9 Września 2023 Blisko coraz bliżej ........ składamy po trochu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romanov Napisano 11 Października 2023 Autor Share Napisano 11 Października 2023 W zasadzie koniec prac jeszcze tylko świeca, przewód do świecy gablota i pakujemy się do Włocławka na konkurs modelarski. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
X32 Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja (edytowane) Dlaczego ten zaznaczony fragment niezgodny z oryginałem? Edytowane 18 Maja przez X32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi