Jacorro Napisano 1 Września 2023 Share Napisano 1 Września 2023 Witam, rozpoczynam prace nad tym modelem i już mam pytania. -Czy zamontować dwa reflektory tak jak jest w instrukcji, czy jeden. Bo z tego co wiem to nie montowano w części wozów prawego reflektora. -czy schemat malowania taki jaki jest chociażby na pudełku jest akuratny historycznie, czy to tylko wyobraźnia? (Myślę, który schemat malowania wybrać) Do tej pory dodałem jedynie śmigło w silniku i na własną rękę zmieniłem uchwyt pomagający w uruchamianiu silnika korbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 6 Września 2023 Autor Share Napisano 6 Września 2023 Czy ktoś posiada zdjęcia z wnętrza pojazdu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 można znaleźć na wyszukiwarce "yandex" albo skrót: https://yandex.com/images/search?from=tabbar&img_url=https%3A%2F%2Ftsm-co.ru%2F800%2F600%2Fhttp%2Fcf3.ppt-online.org%2Ffiles3%2Fslide%2F2%2F21I6zerK8DEVWHgb7cYSnX43lJAGaRftwdvFko%2Fslide-12.jpg&lr=104911&p=2&pos=9&rpt=simage&text=zis-5 może pomoże. W jednym z czeskich Modelarzy przed laty był artykuł z planami dotyczącymi zis i porównania Go do forda a takze wersji specjalnych z bliskiego wschodu . Jak wrócę to mogę poszukać, ale nie gwarantuję, ze znajdę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 6 Września 2023 Share Napisano 6 Września 2023 6 godzin temu, chorąży napisał: W jednym z czeskich Modelarzy przed laty był artykuł z planami dotyczącymi zis i porównania Go do forda... Do Forda AA można porównywać co najwyżej GAZ-a AA, który był jego licencyjną wersją . ZiS-5 (AMO-5) natomiast powstał jako rozwinięcie konstrukcji AMO-2 (przejściowo AMO-3), który to z kolei był produkowany na licencji Autocar Dispatch CA. ...no chyba że porównanie obu konstrukcji (nawiasem o różnej ładowności), miało co innego na celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 9 Września 2023 Autor Share Napisano 9 Września 2023 Kiedy mam przykleić okna, żeby ich nie popsuć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 9 Września 2023 Share Napisano 9 Września 2023 Nie wiem czy akurat w tym modelu się to sprawdzi, ale ja bym najpierw pomalował wnętrze, potem wkleił szyby i zamknął budę, następnie z zewnątrz je zamaskował i malował kabinę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 27 Września 2023 Autor Share Napisano 27 Września 2023 Żeby nie było, że nic nie robię to zamieszczam to co do tej pory zrobiłem. Mecze się z maska silnika by wreszcie weszła na miejsce tak jak ma być (nie atakujcie mnie że jest dużo kleju w tym miejscu). Do tej pory pozmieniałem wnętrze kabiny. Zrobiłem nowy pedał gazu, był w złym miejscu i bardzo źle wyglądał, dodałem taki fragment wystający nad deska rozdzielczą (zrobiłem go z przeźroczystego plastiku, tak żebyście wiedzieli o czym mówię) i nie pytajcie mnie co się stało z podłogą w kabinie zobaczycie potem. Starałem się zamówić kalkomanie 3d do wnętrza żeby były zamiast tych zegarów, ale nie umiem znaleźć aktualnej aukcji (Quinta soviet Zis-5 3D-printed and coloured interior on decal paper). P.S. wiem że ten model na razie wygląda trochę słabo, ale postaram się to jakoś poskładać do kupy. Ten model to nie najlepszy jakościowo wyrób. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 26 Listopada 2023 Autor Share Napisano 26 Listopada 2023 Witam, mam pytanie odnośnie przymocowania paki do podwozia (w prawdziwym pojeździe). Jest ona przymocowana za pomocą tych klamr (zdjęcia), czy jakoś inaczej? Pytam bo nie wiem czy musze je dorabiać. (zdjęcia pożyczone z bloga "Robert Karwan - blog") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Jacorro napisał: Witam, mam pytanie odnośnie przymocowania paki do podwozia (w prawdziwym pojeździe). Jest ona przymocowana za pomocą tych klamr (zdjęcia), czy jakoś inaczej? Dokładnie tak, skrzynia z ramą spinana była od góry podłużnym łącznikiem (płaskownikiem), skręcanym z obu stron nakrętkami. http://www.primeportal.net/trucks/yuri_pasholok/zis-5/index.php?Page=7 1 godzinę temu, Jacorro napisał: Pytam bo nie wiem czy musze je dorabiać. Owszem wypadałoby, bo to nie dość że istotne elementy konstrukcji, to w dodatku w widocznych miejscach. ...ale zrobisz, jak uważasz. Edytowane 26 Listopada 2023 przez Rafał B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 3 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2023 macie moze dokladniejsze zdjecia sposobu przymocowania kola zapasowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Grudnia 2023 Share Napisano 3 Grudnia 2023 Godzinę temu, Jacorro napisał: macie moze dokladniejsze zdjecia sposobu przymocowania kola zapasowego? Przecież masz wszystko w tym linku z Primeportal, który Ci wcześniej zapodałem, tylko trzeba sobie zdjęcia przewertować. http://www.primeportal.net/trucks/yuri_pasholok/zis-5/index.php?Page=8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 26 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2023 (edytowane) Bardzo powoli to idzie, ale myślę, że budowa dobiega końca. Przerobiłem naprawdę sporo. Z widocznych od razu wymieniłem koła i boki osłony silnika (tylko boki bo góra nie chciała pasować a i boki też nie są zbyt dobrze przypasowane). Dodałem faktórę na drzwiach od wewnętrznej strony, mini zamek od drzwi (na tyle ile się dało), wymieniłem pedał gazu (zbudowany od nowa), zrobiłem korbki od okien, krzyż na wewnętrznej stronie dachu kabiny, mocowanie paki do podwozia, słaba imitacja kabli od lamp i od deski rozdzielczej, dodałem łuk w kabinie (chodzi o ten kawałek przezroczystego plastiku), dorobiłem też słaba imitacje mocowania koła zapasowego, odchudzilem wycieraczkę i dodałem w paru miejscach śrubki. O paru rzeczach jakie jeszcze zrobiłem pewnie zapomniałem. Elementy modelu kompletnie do siebie nie pasują, powyginane jak banany elementy, mnóstwo dziur i wypychaczy nie wspominając już o nadlewkach. Edytowane 26 Grudnia 2023 przez Jacorro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 2 godziny temu, Jacorro napisał: Dodałem faktórę na drzwiach od wewnętrznej strony... Będziesz tę fakturę jeszcze jakoś wygładzał, bo teraz trochę jak nieheblowane dechy wygląda? Koła wymieniłeś na żywiczne i fajnie, ale widzę, że chyba brakło Ci na rezerwę...odradzałbym instalowanie tam koła z gumą Zvezdy, bo ma tendencje do rozpuszczania plastiku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacorro Napisano 26 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2023 2 godziny temu, Rafał B napisał: Będziesz tę fakturę jeszcze jakoś wygładzał, bo teraz trochę jak nieheblowane dechy wygląda? Koła wymieniłeś na żywiczne i fajnie, ale widzę, że chyba brakło Ci na rezerwę...odradzałbym instalowanie tam koła z gumą Zvezdy, bo ma tendencje do rozpuszczania plastiku. Właśnie lekko wygładziłem na tyle ile mogłem, choć myślę że na zdjęciach wygląda to gorzej niż na żywo. Da się jakoś zabezpieczyć przed rozpuszczeniem plastiku czy najlepiej w ogóle zrezygnować z tego zapasowego koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 Dobrze że się nie boisz porezać ten plastik, coś tam poprawić, to się chwali, przy takiej obróbce się człowiek czegoś naumie nie na ilość a jakość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Grudnia 2023 Share Napisano 26 Grudnia 2023 1 godzinę temu, Jacorro napisał: Właśnie lekko wygładziłem na tyle ile mogłem, choć myślę że na zdjęciach wygląda to gorzej niż na żywo. Wygładź to delikatnie pędzelkiem z cienkim klejem, tylko lekko zwilżonym, co byś większą ilością tego nie zalał. Cienki klej ładnie potrafi to wyrównać, zwłaszcza te zadziory tylko uważaj, bo jak dasz za dużo kleju, to potrafi ci wszystkie ostrzejsze detale porozlewać (rozpuścić). Musisz to więc zrobić z wyczuciem, najlepiej spróbuj sobie na jakimś złomie na boku, co by złapać o co kaman. 1 godzinę temu, Jacorro napisał: Da się jakoś zabezpieczyć przed rozpuszczeniem plastiku czy najlepiej w ogóle zrezygnować z tego zapasowego koła? Niektórzy krawędź styku gumy z plastikiem cienką folią zabezpieczają, inni zaś twierdzą, że wystarczy dobrze farbą zabezpieczyć. Osobiście unikam gumowych opon, zwłaszcza ze Zvezdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi