robertmodelarz Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Dokładnie tak!!!! https://www.plastmodel.pl/5-rb-model https://www.martola.com.pl/producenci/pl252/RB_MODEL Cena/ jakość nie do pobicia - tylko brać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Dzień dobry! Mały update - wstępnie pomalowałem kadłub poniżej linii błotników: I do tego gąsienice i cała masa kółek: Teraz plan jest taki, żeby to wszystko lekko pocieniować (bo wóz ma być generalnie czystym jak na pokazach dla generałów), poskładać i malować górę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 @bulik58- dziękuje za komentarz! Myślę, że trafiłeś (sic!) w sedno, częścią legendy tego sprzętu jest sytuacja z pokazów, kiedy Boforsy skierowały się w stronę trybuny na której siedzieli generałowie i chociaż nie wystrzeliły, to generałowie ratowali się skokiem z trybun i wielu zostało rannych... A znając za słyszenia armijną biurokracje związaną z pobieraniem z magazynu broni i amunicji, a potem zdawaniem jej, postanowiłem, że na moim wozie nie będzie karabinu maszynowego, ani amunicji do niego. W związku z tym zbudowałem puste kosze na amunicję 7,62mm: Większość blaszek była w zestawie, ale środkową przegródkę musiałem dorobić z części które zostały z innych. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Dzień dobry! Jeszcze jeden update. Dorobiłem jeszcze kilka detali na wieży - to już prawie wszystkie: A poza tym poskładałem gąsienice: Teraz szukam dobrego momentu, żeby namalować kamuflaż na górze modelu. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Dzień dobry! Sporo czasu minęło i mam następny update - kolory zimowego umiarkowanego MERDC są położone. Farba to pomarańczowa Hataka: Teraz kalkomanie i delikatny wash - jak mówiłem maszyna ma być jak z prezentacji dla generałów. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Fajnie to zaczyna wyglądać. Takie tylko pytanie od laika, bo w swoim życiu czołgi to w większości widziałem na monitorze - czy rzeczywiście ktoś wkładał wysiłek, żeby poniżej linii błotników, za kołami malować kamuflaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Stycznia Autor Share Napisano 6 Stycznia Cześć! Dzięki za komentarz! Otóż sytuacja wygląda tak: Instrukcje malowania kamuflażu MERDC przewidują rozkład plam także poniżej linii błotników. Znajomy amerykański czołgista ujął to tak (tłumaczenie moje): "Dół czołgu mógłbyś pomalować na różowo i po pierwszych kilku kilometrach już też by tego nie było widać". Także według tego co on mówił to żołnierze w jednostkach liniowych mieli tendencję do upraszczania kamuflażu (nie malowali nic poniżej błotników i rezygnowali z plam w najjaśniejszym kolorze), a także powszechne były przypadki mieszania ze sobą farb, jeżeli którejś brakowało. To w efekcie doprowadziło do rezygnacji z kamuflażu MERDC, ponieważ każdy wóz wyglądał inaczej na skutek braku staranności żołnierzy. Ale mój wóz, jak już pisałem, jest pokazowy dla generałów, dlatego ma być "zrobiony" wyjątkowo starannie - czysty i pomalowany ładnie (chociaż nie regulaminowo, bo regulaminu malowania dla M247 z tego co wiem nie zdążono stworzyć, ale są dowody na to, że i tak były malowane w MERDC, np. tu: http://www.primeportal.net/tanks/david_lueck/m247_sgt_york_divad/index.php). Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Dzień dobry! Ten model trochę utknął, ale niedawno znalazłem w sobie siłę, żeby pojechać dalej z robotą. Wykonałem liny holownicze z zawartych w zestawie materiałów (linka miedziana): Zrobiłem też anteny ze struny gitarowej. Linki do przywiązywania anteny zrobiłem z nici jedwabnej. Końcówki anteny z wikolu: Teraz pozostało jeszcze tylko pozdejmować maskowanie z peryskopów i świateł... I... Zapraszam do galerii!: @patrykd- zobacz, jednak się udało go skończyć i nawet rok nie minął! Bardzo dziękuje wszystkim, którzy komentowali i pozdrawiam serdecznie! Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi