mac eyka Napisano 25 Października 2023 Share Napisano 25 Października 2023 Choć model który buduje pochodzi z zestawu czeskiego Smera to można go także znaleźć w pudełkach MasterCrafta. Jeden z nich jest jak najbardziej prawidłowy. To P-40K Kittyhawk/Mk.III Drugi P-40E Aleutian Tiger niestety zawiera nieprawidłowe malowanie wersji E, która dość wyraźnie różniła się od P-40K Aby nieco bliżej zapoznać się z tym co jest w pudelku zapraszam na kilkuminutowy in-box 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 25 Października 2023 Autor Share Napisano 25 Października 2023 Działania z małym Kittyhawkiem rozpocząłem od zeszlifowania śladów po wypychaczach w okolicy kabiny Z plastikowej płytki wyciąłem element który będzie robił za tylną ściankę kabiny Wkleiłem ją w odpowiednie miejsce Z plastikowych pręcików dorobiłem nieco w kabinie Wnętrze pomalowałem Interior Green od Bila. Dodałem troszkę biżuteria z plastikowych płytek Którą pomalowałem pędzelkiem Niestety okazało się, że zydel kierowcy jest nieco za szeroki i trzeba było nieco zubożyć wnętrze szoferki Całość wzbogaciłem super fajową tablicą od Yahu Tak więc kadłub z szoferką został już sklejony i pierwszy etap prac został odfajkowany 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 26 Października 2023 Share Napisano 26 Października 2023 Niedawno skusiłem się na ten model w oryginalnym wydaniu. Na pudełku napis "Made in Czechoslovakia", więc nie jestem pewien czy pojawił się faktycznie w 1993, czy jeszcze w 1992. W "Lotnictwie AI" była recenzja jako nowości, ale nie mogę znaleźć tego numeru i potwierdzić poprawnej daty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 29 Października 2023 Autor Share Napisano 29 Października 2023 W modelu komory podwozia zieją pustką. Trzeba coś z tym zrobić. Na początek po wewnętrznej stronie przykleiłem nieduże dystanse. Następnie z cienkiej płytki plastiku wyciąłem sufit komory podwozia i dokleiłem wzmocnienia z cienkich pręcików. Jak przeschło przykleiłem do dystansów. Wyszło chyba w miarę dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 29 Października 2023 Share Napisano 29 Października 2023 Bez urazy Maćku, ale strasznie krzywo powklejałeś te komory podwozia, a wcześniej krzywo pozaznaczałeś lokacje żeberek i same one też są krzywe. Używasz jakiejś linijki, przymiarów? Pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 30 Października 2023 Share Napisano 30 Października 2023 Ciekawi mnie czy sama tablica nie jest więcej warta niż sam model. Udanego budowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 1 Listopada 2023 Autor Share Napisano 1 Listopada 2023 Obciąłem "zestawowe" kmy. Nie pasowały mi one. Trzeba było wywiercić otwory pod karabiny które postaram się wykonać z igieł. W modelu pod płatem jest taki dinks co ma robić za obudowę fotokarabinu. W większości "Pe Czterdziestek" one nie występowały Trzeba było go usunąć i przeszlifować powierzchnię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 Co by model małego Curtissa nie był taki smutny to dodałem mu blaszki od Parta. Znaczy się klapy do wczesnych P-36/40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 5 Listopada 2023 Autor Share Napisano 5 Listopada 2023 Trzeba by chyba otworzyć kabinę skoro wsadziłem tam doskonałą tablicę z Yahu Models Szkło jest nie dzielone. Trzeba więc było trochę podziałać czeską żyletką. Na początek zrobiłem "linijkę" z niebieskiej taśmy. Potem chirurgiczne cięcie. I już po operacji. Potem przymiarka czy siedzi. Maski z taśmy i już można kończyć działania 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 A co te blaszki takie pomięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 6 Listopada 2023 Autor Share Napisano 6 Listopada 2023 21 godzin temu, Baas ArK napisał: A co te blaszki takie pomięte? No cóż to po prostu Part. Projektowane w formacie A0 a później zmniejszone do wielkości klamerki do paska. W momencie wycinania zaczynają nieodwracalny proces gięcia się. I tak mało ci będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 17 Listopada 2023 Autor Share Napisano 17 Listopada 2023 Spodnią stronę modelu lekko pociapkowałem na jasne plamy Kiedy wszystko wyschło to czas przyszedł na C370 Azure Blue z chaty trójmiejskiego druida Wyszło trochę nieprzewidzianych plam. Trzeba było dać to do poprawy. Pracę nad górą zacząłem od posrebrzenia gdzie niegdzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 17 Listopada 2023 Share Napisano 17 Listopada 2023 W dniu 26.10.2023 o 12:46, Wymysl napisał: Na pudełku napis "Made in Czechoslovakia", więc nie jestem pewien czy pojawił się faktycznie w 1993, czy jeszcze w 1992. W "Lotnictwie AI" była recenzja jako nowości, ale nie mogę znaleźć tego numeru i potwierdzić poprawnej daty. Znalazłem LAI nr 18 1-15 października 1992. Czyli jeszcze CSRF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 19 Listopada 2023 Autor Share Napisano 19 Listopada 2023 Zrobiłem mu takie okulary co by wyglądał śmieszniej. I psiknąłem interiorem grinem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 Najpierw okolice połączenia skrzydła z kadłubem pociągnąłem Heavy Chipping z AK Interactive Później całą góra pokryta została Bilkiem 427, Desert Sand by po wyschnięciu zacząć zabawę z czipingiem 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Listopada 2023 Share Napisano 21 Listopada 2023 W dniu 19.11.2023 o 20:53, mac eyka napisał: Zrobiłem mu takie okulary co by wyglądał śmieszniej. I psiknąłem interiorem grinem. Zanika Ci linia tam, gdzie wycinałeś owiewkę fotokaemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 26 Listopada 2023 Autor Share Napisano 26 Listopada 2023 Położyłem pierwszą warstwę bezbarwnego lakieru błyszczącego. Przyszła pora na położenie kalkomanii. Kalki ze Smera są bardzo delikatne. Zanim je położyłem pokryłem je specjalnym specyfikiem z Microscale do słabych kalkomanii Nie ma za dużo oznaczeń więc poszło dość szybko. Dodałem nieco napisów eksploatacyjnych których producent poskąpił Miałem jeszcze chwilę czasu więc obciąłem ze zbiornika dodatkowego takie jakieś ustrojstwo którego w oryginale na pewno nie było. Trzeba było je przeszlifować i odtworzyć starte linie nitów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Bardzo ładnie wygląda z tym preshadingiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Listopada 2023 Autor Share Napisano 28 Listopada 2023 "Blaszane" klapy uważam za skończone. Trzeba je tylko ładnie pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 Spodnią część modelu potraktowałem panel linerem aby nieco uwidocznić linie podziałowe. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 4 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2023 Przyszła pora na działania na górze. Linie pokryłem panel linerem z Tamiyi Dark Brown Później "szlifowałem" powierzchnie ręcznikiem papierowym i wacikami do uszu. Wyszło mniej więcej tak 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Grudnia 2023 Share Napisano 4 Grudnia 2023 A zwilżałeś czymś te waciki? Bo "ajabym" bardziej je dotarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 (edytowane) Zmieniłem sposób mocowania zbiornika podwieszanego. Trzeba było dorobić "instalację' Najpierw "środkowa" część. A później "zewnętrzna" Przy okazji dorobiłem wysięgniki do goleni podwozia o których producent zapomniał. Podmalowałem też kółko tylne. Edytowane 10 Grudnia 2023 przez mac eyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 11 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2023 Model potraktowałem matowym lakierem bezbarwnym z warsztatu Trójmiejskiego Panoramixa Polecam, jeden z lepszych produktów na rynku. Powoli widać światełko w tunelu z napisem "Koniec projektu" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 13 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2023 (edytowane) Mały Curtiss dostał szpony z igieł do strzykawek. Zamierzam pomalować je na gunmetal Dodatkowy zamocowałem podwieszany zbiornik nieco zszargany płynem do chipingu Edytowane 13 Grudnia 2023 przez mac eyka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi