Skocz do zawartości

28mm Lagertha (Ludgarda?), norweska wojowniczka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry!

Chciałbym zaprezentować figurkę wojowniczki Lagerthy w skali 28mm ( w rzeczywistości jest trochę większa).

Kto lubi historyczne tło, może zacząć tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Lagertha

Figurka powstała z zestawu firmy Wargamer: https://sklep.wargamer.pl/pl/skala-28mm/2125-HD-28-02.html

Jest to bardzo ładna metalowa figurka, myślę, że w dobrej cenie. Zestawową, metalową podstawkę zastąpiłem podstawką żywiczną z firmy Micro Art Studio (polecam, bardzo ładne podstawki).

Figurkę malowaliśmy razem z córką, np. faktura drewna na tarczy to jej robota.

Wyszło to tak:

lagertha01.jpg

lagertha02.jpg

lagertha03.jpg

lagertha04.jpg

lagertha05.jpg

lagertha11.jpg

lagertha12.jpg

lagertha13.jpg

lagertha14.jpg

lagertha15.jpg

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 1
Napisano

Wesolutka.

Na silną wygląda, bo ten mieczyk tak od niechcenia trzyma 😉. Tarcza bardzo fachowa.

Napisano
26 minut temu, Marcin M. napisał:

Na silną wygląda, bo ten mieczyk tak od niechcenia trzyma

..bardziej na nie do końca prawidłowo poskładaną: 

P2280128.jpg

Napisano

Bardzo dziękuję za komentarze. Faktem jest, że montaż rąk przysporzył mi pewnych problemów. W zestawie przedramiona są osobno. Najpierw próbowałem je kleić na klej dwuskładnikowy, ale to nie zdawało egzaminu i w efekcie zrobiłem tak, że wstawiłem połączenia z drutu miedzianego i całość zlutowałem (!), potem delikatny szlif połączeń i jest tak jak widać na obrazku. Nie znam się na szermierce i może dlatego nie widzę różnicy jakościowej pomiędzy pozą w moim modelu i tym co jest na pudełku zestawu - starałem się to odwzorować jak można najbliżej i jeszcze niedawno byłem zdania że to wyszło 🙂

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Fajnie, że malujesz  z córką.

sugerowałbym,  rozjaśnić krawędź nosa i punktowo policzki. Wiem, że przy tej skali to trudne, ale przyniesie dobry efekt.  I raczej malowałbym skórę rzadszą farbą za to kilka warstw.

Ja zaczynam przy tej skali od pomalowania całej twarzy tonami ciemnymi, a potem stopniowo rozjaśniam malując coraz mniejsze obszary twarzy, by na końcu rozświetlić twarz w tych miejscach, o których pisałem wyżej.

No i dałbym lekkiej czerwieni na policzki, bardzo rzadką farbą - rzadszą niż washe citadela.

Napisano

Dzięki za komentarz i dobre rady!

W większości malujemy farbami Citadela i sprawa jest taka, ze one bardzo dobrze kryją - czasem nawet aż za dobrze, żeby płynne przejścia złapać. Ale oczywiście będziemy próbować.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

używasz mokrej palety? jeśli nie to polecam. Pozwala na dopieranie stopnia rozrzedzenia farby do potrzeb

I nie musisz wydawać kupy pieniędzy. Ja swoją zrobiłem z plastikowej kuwetki za 10 zł, w środku ułożyłem ręczniki papierowe a na wierzch biały papier do pieczenia.

Napisano
Godzinę temu, pmroczko napisał:

sprawa jest taka, ze one bardzo dobrze kryją

..dlatego farby się rozcieńcza. Ewentualnie dodając również medium. Osobliwie, citadelowskie lachmian medium jest wcale udanym produktem. 

2 godziny temu, winrich napisał:

nie musisz wydawać kupy pieniędzy. Ja swoją zrobiłem z plastikowej kuwetki za 10 zł, w środku ułożyłem ręczniki papierowe a na wierzch biały papier do pieczenia.

Tak, mokra paleta zasadniczo zmienia reguły gry. I opcji na jej pozyskanie jest naprawde sporo. Polecam uwadze artykuł na ten temat:

P4240245-300x300.jpg

Napisano

no to tak, jak ktoś kocha historyczne klimaty to Lagertha to wojowniczka vikingow straight from history books, polecam zerknac na wiki, jakby ktos chcial glebiej zaglebic sie w temat. a co do samej figurki, to firma Wargamer super, normalnie robią metalowe, ale dobrze ze zrobiles upgrade i wpakowales ja na podstawke zywiczna z Micro Art Studio - kawalek dobrej roboty, mega szczegoly i to za niezla cene 😎. co do malowania, to super ze wciagasz w to mlodsze pokolenie -byla to akcja rodzinna z corcia. drewniana tekstura na tarczy to jej dzielo?i musze przyznac, ze wyszlo wam to po prostu epicko! 🛡️🎨. to jest ta magia modelarstwa, ze mozna z bliskimi tworzyc cos naprawde unikalnego i przy tym sie swietnie bawic. no i wiecie, to fajne uczucie, kiedy widzisz na polce cos, co sam zrobiles i jeszcze masz do tego osobista historie. za kazdym razem jak na to patrzysz, to bd czuc taka dumke. 😊✨