Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zdecydowałem się spróbować swoich sił z Merkavą MK3D od Menga, nie spodziewajcie się jednak po mnie tak spektakularnych efektów jak zaprezentowało tutaj kilku kolegów robiących ten model. Jest to w zasadzie taka moja jednorazowa (prawdopodobnie) przygoda z pancerką, generalnie bawię się w lotnictwo. Naszło mnie jednak jakoś na ten czołg i postanowiłem spróbować. Zdecydowałem się na zakup tylko jednego zestawu waloryzującego od Legenda zawierającego zarówno elementy fototrawione jak i z żywicy. Zauważyłem że niemal wszyscy kupują gąsienice, czy chodzi o to że te z zestawu są klejone i co za tym idzie nieruchome ? Nawiasem mówiąc nie wiem po co producent zaleca pozostawienie ruchomych kół skoro klejone gąsienice z zestawu i tak je unieruchomią.

IMG_6080.JPG

• Like 3
Napisano (edytowane)

Strefa Gazy - temat na czasie. Byłem w Izraelu, Libanie i Jordanii w zeszłym roku o tej porze. Mogłem pogłaskać po pancerzu Merkavę I, II, III i IV.  Sklejać każdy może!!!! Modelarstwo to super hobby- zestaw Meng to znakomity wybór. Czekamy na pierwszy ruch cążkami. 

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 2
Napisano

Ja tam byłem tylko turystycznie i absolutnie nie biorę pod uwagę przy budowie modelu tego rodzaju  zachowanych w muzeach egzemplarzy. Jeżeli buduje taki okaz to w tytule warsztatu jest to wyraźnie wskazane. Izrael robił takie mixy z M48, M 60, Centurionów, Shermanów, że nie ma dwóch takich samych.

Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o antypoślizg kupiłem takiego gotowca od Tamiyai, ktoś polecał go w jednym z wątków o merkawie, zaletą jest że bardzo łatwo się go nakłada, nie trzeba nic sypać a po kilkunastu minutach można zamalować podkładem ale... jak dla mnie ta faktura jest jednak zbyt drobna. Może i nawet jest przez to bliższa oryginałowi ale bardziej podobają mi się te nieco bardziej wyraziste dlatego myślę że spróbuję z tym  -  https://www.mojehobby.pl/products/Hull-Tex-Texture-And-Cement-Scattered-Anti-Slip-Texture-Set.html

IMG_6101.JPG

IMG_6102.JPG

Edytowane przez michal78
Napisano (edytowane)

Zestaw VMS do warstwy antypoślizgowej jedzie do mnie z Czech, w międzyczasie wklejam blaszki fototrawione. Przy okazji pytanie do siedzących głębiej w temacie , czy pokrywa włazu kierowcy w MK3D z okresu II Wojny Libańskiej  ma być w tej wersji (Meng daje dwie do wyboru) ?

IMG_6106.JPG

IMG_6105.JPG

IMG_6109.JPG

Edytowane przez michal78
Napisano

Z kolektorem już nic nie zrobię, za późno, ale z pozostałymi podziałam. Dzięki za materiały.

Tymczasem anty-slip położony na kadłub, jutro idzie na niego podkład.

_MG_8131.JPG

• Like 1
Napisano

Jak z fabryki.... Stryraj, podrap, oderwij co nieco 

Napisano (edytowane)

Na ten moment wygląda tak. Jeszcze sporo się zmieni chociaż kurzyć nie będę na maxa bo jak dla mnie trochę to za dużo zakrywa. No i skoro wedle oznaczeń ma to być czołg który w 2006r. walczył w Libanie z hezbollahem to powinien być trochę mniej zapiaszczony niż taki na południu, gdzieś pod Gazą. Nie zwracajcie uwagi na kolory, mój aparat ma je źle skalibrowane.

_MG_8144.JPG

_MG_8145.JPG

_MG_8149.JPG

_MG_8152.JPG

_MG_8153.JPG

_MG_8156.JPG

_MG_8159.JPG

Edytowane przez michal78
  • Like 5
Napisano (edytowane)

Co do osłon bocznych to na pewno ich dolne partie potraktuje pigmentem typu piasek, innego pomysłu na razie nie mam.

Edytowane przez michal78
Napisano
W dniu 30.11.2023 o 22:23, bulik58 napisał:

może kolega Bengal dołączy ze swoimi Rydwanami

kiedyś na pewno, na razie muszę skończyć coś z iaf'u dla odmiany :)

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Karabin M2 od Legend'a, trochę więcej szczegółów względem tego od Menga, ale dłubanina straszna z tymi fototrawionymi mikroelementami

_MG_8169.JPG

• Like 1