michal78 Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Witam, zdecydowałem się spróbować swoich sił z Merkavą MK3D od Menga, nie spodziewajcie się jednak po mnie tak spektakularnych efektów jak zaprezentowało tutaj kilku kolegów robiących ten model. Jest to w zasadzie taka moja jednorazowa (prawdopodobnie) przygoda z pancerką, generalnie bawię się w lotnictwo. Naszło mnie jednak jakoś na ten czołg i postanowiłem spróbować. Zdecydowałem się na zakup tylko jednego zestawu waloryzującego od Legenda zawierającego zarówno elementy fototrawione jak i z żywicy. Zauważyłem że niemal wszyscy kupują gąsienice, czy chodzi o to że te z zestawu są klejone i co za tym idzie nieruchome ? Nawiasem mówiąc nie wiem po co producent zaleca pozostawienie ruchomych kół skoro klejone gąsienice z zestawu i tak je unieruchomią. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) Strefa Gazy - temat na czasie. Byłem w Izraelu, Libanie i Jordanii w zeszłym roku o tej porze. Mogłem pogłaskać po pancerzu Merkavę I, II, III i IV. Sklejać każdy może!!!! Modelarstwo to super hobby- zestaw Meng to znakomity wybór. Czekamy na pierwszy ruch cążkami. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez robertmodelarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Listopada 2023 Share Napisano 11 Listopada 2023 Ja tam byłem tylko turystycznie i absolutnie nie biorę pod uwagę przy budowie modelu tego rodzaju zachowanych w muzeach egzemplarzy. Jeżeli buduje taki okaz to w tytule warsztatu jest to wyraźnie wskazane. Izrael robił takie mixy z M48, M 60, Centurionów, Shermanów, że nie ma dwóch takich samych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 15 Listopada 2023 Autor Share Napisano 15 Listopada 2023 Podwozie z podkładem i preshidingiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 15 Listopada 2023 Autor Share Napisano 15 Listopada 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 16 Listopada 2023 Autor Share Napisano 16 Listopada 2023 Na to już trochę za późno, wszystkie bandaże pokiereszowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Listopada 2023 Share Napisano 17 Listopada 2023 Siadam, oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 17 Listopada 2023 Autor Share Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) Jeśli chodzi o antypoślizg kupiłem takiego gotowca od Tamiyai, ktoś polecał go w jednym z wątków o merkawie, zaletą jest że bardzo łatwo się go nakłada, nie trzeba nic sypać a po kilkunastu minutach można zamalować podkładem ale... jak dla mnie ta faktura jest jednak zbyt drobna. Może i nawet jest przez to bliższa oryginałowi ale bardziej podobają mi się te nieco bardziej wyraziste dlatego myślę że spróbuję z tym - https://www.mojehobby.pl/products/Hull-Tex-Texture-And-Cement-Scattered-Anti-Slip-Texture-Set.html Edytowane 17 Listopada 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 20 Listopada 2023 Autor Share Napisano 20 Listopada 2023 (edytowane) Zestaw VMS do warstwy antypoślizgowej jedzie do mnie z Czech, w międzyczasie wklejam blaszki fototrawione. Przy okazji pytanie do siedzących głębiej w temacie , czy pokrywa włazu kierowcy w MK3D z okresu II Wojny Libańskiej ma być w tej wersji (Meng daje dwie do wyboru) ? Edytowane 20 Listopada 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 22 Listopada 2023 Autor Share Napisano 22 Listopada 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Z kolektorem już nic nie zrobię, za późno, ale z pozostałymi podziałam. Dzięki za materiały. Tymczasem anty-slip położony na kadłub, jutro idzie na niego podkład. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 23 Listopada 2023 Autor Share Napisano 23 Listopada 2023 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 24 Listopada 2023 Share Napisano 24 Listopada 2023 Jak z fabryki.... Stryraj, podrap, oderwij co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 24 Listopada 2023 Autor Share Napisano 24 Listopada 2023 Coś pokombinuję z bocznymi osłonami. Ale to jeszcze nie ten etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 25 Listopada 2023 Autor Share Napisano 25 Listopada 2023 Wiem, wiem, znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 27 Listopada 2023 Autor Share Napisano 27 Listopada 2023 Pytanie, z czego zrobić anteny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 29 Listopada 2023 Autor Share Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) Na ten moment wygląda tak. Jeszcze sporo się zmieni chociaż kurzyć nie będę na maxa bo jak dla mnie trochę to za dużo zakrywa. No i skoro wedle oznaczeń ma to być czołg który w 2006r. walczył w Libanie z hezbollahem to powinien być trochę mniej zapiaszczony niż taki na południu, gdzieś pod Gazą. Nie zwracajcie uwagi na kolory, mój aparat ma je źle skalibrowane. Edytowane 29 Listopada 2023 przez michal78 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Listopada 2023 Share Napisano 30 Listopada 2023 Fajnie się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Co do osłon bocznych to na pewno ich dolne partie potraktuje pigmentem typu piasek, innego pomysłu na razie nie mam. Edytowane 30 Listopada 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 30 Listopada 2023 Autor Share Napisano 30 Listopada 2023 (edytowane) Wiem, już doszło Edytowane 30 Listopada 2023 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Grudnia 2023 Share Napisano 2 Grudnia 2023 W dniu 30.11.2023 o 22:23, bulik58 napisał: może kolega Bengal dołączy ze swoimi Rydwanami kiedyś na pewno, na razie muszę skończyć coś z iaf'u dla odmiany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2023 Moja żona zapytała kiedy zaczynam robić "kopułkę". No więc zacząłem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 10 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2023 Karabin M2 od Legend'a, trochę więcej szczegółów względem tego od Menga, ale dłubanina straszna z tymi fototrawionymi mikroelementami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi