zbovid Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Jestem poczatkujacym modelarzem i dlatego pozwole sobie na dosc "lamerskie" pytanie. Moze podzieli sie ktos jakims ciekawym sposobem na ladne pomalowanie owiewki. Z tego co wyczytalem najlepszym sposobem jest oklejenie owiewki tasma a nastepnie wyciecie bardzo ostrym skalpelem obszarow ktore maja byc pomalowane. Probowalem to robic tasma Tamya ale skubana malo przeswituje, po lekturze forum sprobowalem tasmy 3M. Ta jest prawie przezroczysta ale ta z koleki slizga sie po owiewce. Innym patentem jest stosowanie cienkiej foli aluminiowej po czekoladkach ale ten sposob jakos do mnie nie dociera. Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 pędzelek np. 000 i dajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbovid Napisano 13 Września 2008 Autor Share Napisano 13 Września 2008 Probowalem ale chyba za bardzo mi sie chyba reka trzesie. Poza tym trudno nalozyc farbe rownomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Możesz też spróbować parafilmu. Jest przezroczysty, dobrze przylega, choć mi osobiście jakoś lepiej szło z taśmą Tamiyi. Ale to pewnie kwestia wprawy i cierpliwości, których mi przy owiewkach brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 To moja owiewka, zamaskowane 1mm taśmą MICRON (można uciąć cienki kawałek Tamiyy), środki maskolem. Tą dużą część, przykleiłem jako kwadrat taśmy tamiya 40mm i wyciąłem ostrym skalpelem kształt mi potrzebny już na owiewce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 13 Września 2008 Share Napisano 13 Września 2008 Witam! Ja osobiscie uzywam najzwyklejszej tasmy malarskiej i ostrego skalpela tylko do tego potrzebna jest naprawde anielska cierpliwasc. i sprawdza sie na duzych modelach na malych nie prubowalem bo malowalem od reki pedzlem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbovid Napisano 14 Września 2008 Autor Share Napisano 14 Września 2008 Jedna owiewke z pudla juz zepsulem, została druga - wieloczesciowa. Mam nadzieje, ze cos z niej wyjdzie Narazie wykapalem ja w Sidoluxie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 14 Września 2008 Share Napisano 14 Września 2008 Tutaj to musisz prostokąty przyklejać w większości - łatwe. Powinno się udać moim sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 A oróbował ktoś maskować plasteliną? ja tak zrobiłem w b-50d jeszcze nie pomalowałem ale zapowiada sie ciekawie jakoś mi nie szło z taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 zbovid kup cleanlux i umyj "zepsutą" owiewkę. No chyba że jest połamana/brudna od kleju. Ja w Stukasie zrobiłem mnóstwo małych kwadracików/prostokącików i naklejałem je gdzie popadło, prawie jak puzzle:P ogólnie wystarczy przyklejać tak aby wszystko co potrzebne zakryć afruch Z tą plasteliną to krzyż na drogę przy odklejaniu tej plasteliny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Mówisz? a czemóż to? A tak na marginesie dostałem pw od jakiegoś pana który pewnie był do Ciebie. Mianowicie chodzi o relację z budowy Avro Lancaster revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 4 Marca 2009 Share Napisano 4 Marca 2009 Plastelina się szybko robi ciepła i nie chce cała schodzić. ponadto zostawia tłuste ślady. Tak, dostałem też tą wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi