Skocz do zawartości

An-26 Polish Air Force , A-Model, 1:72

eldiabllo

Rekomendowane odpowiedzi

Też jestem, na etapie tego pasa. Robiłem testy z paskiem fofii , ale nie jestem zadowolony. Teraz kombinuję z naniesieniem kilku warstw podkładu - efekt jest wg mnie lepszy.

W oryginale ten pasek nie jest równy. Raz, że są wgniecenia od poderwanych podmuchem kamyczków,  a dwa nity mocujące powodowały falowanie. 

1235879.jpg

30074.jpg

Screenshot_20240326_095200_Chrome.jpg

• Like 2

16 minut temu, zenek_65 napisał:

Też jestem, na etapie tego pasa. Robiłem testy z paskiem fofii , ale nie jestem zadowolony. Teraz kombinuję z naniesieniem kilku warstw podkładu - efekt jest wg mnie lepszy.

W oryginale ten pasek nie jest równy. Raz, że są wgniecenia od poderwanych podmuchem kamyczków,  a dwa nity mocujące powodowały falowanie. 

1235879.jpg

30074.jpg

Screenshot_20240326_095200_Chrome.jpg

No właśnie, ona nie jest gładka, widać takie falowanie. Zobaczę, najwyżej zrobię jak mówisz, albo dam taśmy , szpachla pomiędzy , po ściągnięciu maskowania powinien być fajny efekt. Pewnie kolega szybciej skończy drugiego niż ja jednego w tym czasie , tak że podglądam 😄.

1 godzinę temu, eldiabllo napisał:

.... Pewnie kolega szybciej skończy drugiego niż ja jednego w tym czasie , tak że podglądam 😄.

hmm, rozsądzę. Będę zadowolony jak uda mi się go skończyć w tym roku - prace idą bardzo wolno, tak z doskoku.

Od trzech miesięcy robię zamówione modele i nie mogę ich skończyć: dwa Dromadery, Mewa, dwie Irydy oraz Iskra.

A w kolejce ustawił się IŁ-28 w 1:48 dla muzeum w Pucku - ten ma być gotowy na wiosnę.

29 minut temu, zenek_65 napisał:

hmm, rozsądzę. Będę zadowolony jak uda mi się go skończyć w tym roku - prace idą bardzo wolno, tak z doskoku.

Od trzech miesięcy robię zamówione modele i nie mogę ich skończyć: dwa Dromadery, Mewa, dwie Irydy oraz Iskra.

A w kolejce ustawił się IŁ-28 w 1:48 dla muzeum w Pucku - ten ma być gotowy na wiosnę.

A to kolega jeszcze komercyjnie składa, a to może mi się uda być wcześniej , bo ja to tylko dla siebie 😄.

47 minut temu, eldiabllo napisał:

A to kolega jeszcze komercyjnie składa, a to może mi się uda być wcześniej , bo ja to tylko dla siebie 😄.

Żadna komercja. Kolega odziedziczył po ojcu różne  modele z PZL  Mielec - odlewy żywiczne, laminaty.... . Stan opłakany. Poprosił mnie o nadanie im trochę życia, tak aby mogły stanąć na półce i jako tako wyglądać.

A tego IŁa-28 do muzeum w Pucku robię za free - to będzie "rozpoznanie bojem" przed budową swojego modelu. Może będzie z tego krótki warsztacie - zobaczę.

49 minut temu, BRAVO112 napisał:

to czekamy ( ja na pewno ) na zdjecia !!!!!!!!!!

Zobaczymy - to nie moje modele, muszę zapytać.  Jeden Dromader i jedna Iryda to wyglądają na modele koncepcyjne - trochę się różnią od tego co powstało. Zapytam, może da się namówić  😀

• Like 1

• 2 weeks later...

Prace malarskie zakończone. Kolory tym razem od Bilmodel Makers, kolory zgodne z FS z drugiego remontu naszych AN26.

Plus wiadro szpachli i metryyyyyy papieru ściernego, pilników , siatek jakos się udało dopchać projekt do przodu.

1820803-61272-36-pristine.jpg

1820805-61272-12-pristine.jpg

1820802-61272-50-pristine.jpg

1820804-61272-71-pristine.jpg

• Like 14

No, niezły z Ciebie diabllo! :twisted:

4 godziny temu, eldiabllo napisał:

Kolory tym razem od Bilmodel Makers,

Jak się malowało tymi farbami?

• Like 1

9 minut temu, Grzes napisał:

No, niezły z Ciebie diabllo! :twisted:

Jak się malowało tymi farbami?

Krótko, świetnie, nie wymagały  rozcieńczenia , ja malowałem na 0,15 i było ok. Lekkie, gładkie 😅. Polecam .

• Like 2

3 godziny temu, zenek_65 napisał:

Wyglada nieźle, a nawet powiem więcej - bardzo ładnie.

Kamo z ręki czy bylo maskowanie?

Głównie z ręki, ale w ciasnych miejscach poszedł patafix. Ogólnie Bilmodel Makers farby polecam.

Dużo maskowania , krawędzie natarcia , silniki itd. Mam nadzieję że już z górki. Koła będą z żywicy  oraz kołpaki i śmigła. Te ostatnie jadą z kraju Ru poprzez Słowację bo nasz kraj przesyłek z Ru nie przyjmuje , a najbliżej miałem na Słowację 😄 

9 godzin temu, eldiabllo napisał:

Głównie z ręki, ale w ciasnych miejscach poszedł patafix. Ogólnie Bilmodel Makers farby polecam.

Dużo maskowania , krawędzie natarcia , silniki itd. Mam nadzieję że już z górki. Koła będą z żywicy  oraz kołpaki i śmigła. Te ostatnie jadą z kraju Ru poprzez Słowację bo nasz kraj przesyłek z Ru nie przyjmuje , a najbliżej miałem na Słowację 😄 

Farb Tomka B. Używam od dłuższego czasu - sam "podpowiadalem" mu w skompletowaniu Twojego zestawu farb 😉.

Co do wysyłki z ru to przynajmniej masz jakieś rozwiązanie awaryjne, ja niestety nie i mogę tylko podglądać co jest 😞.

Godzinę temu, zenek_65 napisał:

Farb Tomka B. Używam od dłuższego czasu - sam "podpowiadalem" mu w skompletowaniu Twojego zestawu farb 😉.

Co do wysyłki z ru to przynajmniej masz jakieś rozwiązanie awaryjne, ja niestety nie i mogę tylko podglądać co jest 😞.

No pisałem z Tomkiem właśnie o te farby 😄,. Porównałem je z tymi co na "oko" do dobrałem wtedy z kolorów Tamiya to prawie dobrałem identyczne. Tym razem jeśli miałem możliwość to  wolałem kupić już wymieszane .

• Like 1

• 2 weeks later...

Już prawie na finiszu, małe doróbki jak wycieraczki, została do doklejenia antena i śmigła , te będą za tydzień bo postawiłem na żywice kołpaki i śmigła. Te z pudełka akurat miałem niedolane koplaki.

Miał być 1509 "Pueblo" ale  nie udo mi się zdobyć grafik w rozdzielczości do druku więc zostałem przy 1602.

IMG_20241017_205117.jpg

IMG_20241017_205024.jpg

Edytowane przez eldiabllo
  • Like 6