zyziek Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Hou Hou Hou, taki przyjemny modelik od Tamiya w ramach odpoczynku. Model prosto z pudła, wykluczając gąsienice, które zostaną wymienione na druk lub metal. Z malowaniem celuję w rok 1945 i przeprawę przez Ren. Ewentualnie coś blisko walk w '45. Wanna poskładana, ruchome zawieszenie zasługuje na ciężkie traki. Edytowane 21 Lutego przez zyziek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 Adam Makos popełnił książkę pt: Szpica, od wału zachodniego do zagłębia Ruhry Amerykański czołgista i niezwykły pojedynek pancerny w sercu III rzeszy. Tam udokumentowano i opisano pojedynek Perszinga i Pantery przy katedrze w Kolonii, są zdjęcia obu pojazdów. Polecam książkę, a jeden z jej rozdziałów moze byłby natchnieniem przy tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 23 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2023 @chorążykojarzę nagranie z tego pojedynku M26 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 23 Grudnia 2023 Share Napisano 23 Grudnia 2023 Tak, o to chodzi, jest tez film. W ksiązce o której piszę jest to na kilkunastu stonach opisane + powrót czołgistów po wielu latach i spotkanie pzreciwników itd... Ta książka jest ciekawym dokumentem dot. amerykańskich czołgistów w walkach na terenie rzeszy, dobrze też jest napisana/przetłumaczona na polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 23 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2023 Na prezent na gwiazdkę już za późno ale na pewno zapoznam się z tą książką! Dziękuję za informację @chorąży Tymczasem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Ogólny zarys koncepcji, masa tobołków niczym na cygańskim taborze. Dodałem lufę Master do kadłuba. I to tyle z dodatków metalowo blaszanych. Kilka zdjęć warsztatowych: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia (edytowane) Na tych zdjęciach ten przykryty km wygląda jak gawron jaki, albo jaki inny wielki ptak hehe, ale ja to paru głębszych, więc trzeźwym okiem nie patrze , może mi się zdaje Edytowane 27 Stycznia przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Stycznia Share Napisano 27 Stycznia To zielone jest wykonane z masy green stuff? ładnie wyszła imitacja brezentowej osłony armaty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia @robertmodelarztak wszystkie te zielone skorbanki to green stuff, @Evildeadco do tej osłony to metoda prób i błędów. Mam cały przysłonięty km z panzerart, jednak nie przemawia do mnie więc można to potraktować jako taksydermie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Może jeszcze warto dodać śruby rzymskie do błotników, z przodu i z tyłu? Blaszek żadnych nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Pomyślę nad śrubunkiem, natomiast co do blach to tutaj chciałem go zrobić możliwie jak najwięcej z pudła. Blachy poprawiają model ale są czasochłonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia W dniu 29.01.2024 o 16:35, Lipstein napisał: Może jeszcze warto dodać śruby rzymskie do błotników, z przodu i z tyłu? Blaszek żadnych nie będzie? Pytanie - czy te śrubunki były na wcześniejszych czy późniejszych wersjach M26? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia (edytowane) Chyba na wszystkich. Podtrzymywały każdy z błotników z przodu i z tyłu, taki szczegół konstrukcyjny. Robiłem wersję ze stycznia 1945 i mój model ze zdjęcia je miał Edytowane 30 Stycznia przez Lipstein 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia 2 godziny temu, Lipstein napisał: Chyba na wszystkich I tu zaczyna się historyczny niuans, czy aby na pewno wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 30 Stycznia Share Napisano 30 Stycznia Kiedyś na MW chyba , była długa dyskusja na ten temat i pamiętam iż część pojazdów je posiadała , pozostałe nie. Tylko jak przekłada się to czasowo /okresowo to już nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia Czołg ma zdjęciu nie ma też brezentowej osłony pomiędzy wieżą a osłoną jarzma armaty ani żadnych oznaczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia Godzinę temu, Lipstein napisał: nie ma też brezentowej osłony pomiędzy wieżą a osłoną jarzma armaty Ma jednak stelaż do jej montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia Nie chcę się wymądrzać, mi chodzi tylko o to, że może wstawiłeś zdjęcie pojazdu testowego, np. z prób poligonowych. Działaj dalej, brak tych elementów błotników jak widać się broni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia (edytowane) @Lipstein Na zdjęciach z Kolonii też słynny Pershing jest obładowany pakunkami i nie widać tego. Edytowane 31 Stycznia przez zyziek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 31 Stycznia Share Napisano 31 Stycznia 2 godziny temu, zyziek napisał: @Lipstein Na zdjęciach z Kolonii też słynny Pershing jest obładowany pakunkami i nie widać tego. Cologne March 1945: Tank Duel at the Cathedral - The film ... 16-27 Battle of Cologne 1945- A young woman between the ...YouTube · Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego Miało nie być blaszek... Jedyne które się znalazły na modelu to uchwyty na linę holowniczą zrobione ze starych odpadów. Cyk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego (edytowane) Perszing bierz go Edytowane 2 Lutego przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego Jednak Mirek handlarz znalazł dla mnie fartuchy i przednie błotniki z innego pojazdu. I tak się wyklepało co nie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 8 Lutego Autor Share Napisano 8 Lutego (edytowane) Po kilku metodach prób i błędów, efekt przedstawia się następująco: Teraz trzeba je delikatnie poturbować młotkiem :x Edytowane 9 Lutego przez zyziek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 22 Lutego Autor Share Napisano 22 Lutego Ciąg dalszy niewielkich zmian: Boki nabierają wyglądu, problem zaczyna się z mocowaniem skrzyni na jej tyle. Nie wiem czego mogła się trzymać. Na nagraniach też to kiepsko widać Próbowałem zrobić mocowanie z blaszki, jednak z marnym skutkiem. Mocowanie na przewożenie km jest niżej i chyba szerzej niż być powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi