Skocz do zawartości

Spitfire Mk.IXc, KP (nowe), 1/72

mac eyka

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie. A pro po tej maszyny.

Problemy chyba są spore skoro mamy bardzo odbiegające od siebie schematy malowania publikowane w książkach o tej tematyce.

2.png.9da8b923a485bcc62956871f9ee34469.png3.thumb.jpeg.5c9079b6a15f38fe3b5942b553fb403b.jpeg

Tak więc prawda pewnie leży gdzieś po środku

Ciekawe co jest pośrodku miedzy TLS, a Desert? 😉

Matusiak pisze o spekulacjach i wyraźnie to zaznacza. W zasadzie opartych na możliwej interpretacji zdjęć.

Podobnie zróżnicowane sylwetki można tworzyć dla samolotów latających z Northolt.

Ale na pewno nie wiadomo nic.

W dniu 8.03.2024 o 14:19, greatgonzo napisał:

Zasady malowania seriali były faktycznie takie jak powyżej. Jednak te szablony składano ręcznie i liczne zdjęcia pokazują, że nie zawsze wszystko szło idealnie jak w instrukcji.  Odległości między znakami bywają większe, czasem niejednakowe. Do tego w przypadku przemalowywania samolotów pojawiały się różne okoliczności towarzyszące temu procesowi, co też wpływało na zachowanie standardów przy malowaniu oznaczeń.

Szablony zawierały przerwy w znakach, ale bywało, że te przerwy były zamalowywane.

Seriale malowano przy pomocy szablonów, albo ręcznie. Te z przerwami wskazują na szablony, te bez na ręczną robotę. Dlatego jest taka zmienność i dwie piątki na nowym fabrycznie samolocie w jednym serialu mogą wyglądać różnie.  Grubosc kreski, odstepy miedzy znakami i ich wyglad zalezaly od dnia, humoru malarza i paru innych rownie nieobliczalnych czynnikow. Zasadniczo pozostawal tylko wymiar 8x5 cali jako najbardziej stala regula. 

z5159.png

ap874.png

A EN315 najprawdopodobniej byl w morskich kolorach. Ta trzecia kolorowanka. W drodze do Tunezji zahaczyl o Malte i tam wtedy taka moda panowala i to tlumaczy odmiennosci tego co widac na zdjeciach. 

Edytowane przez letalin

Słuszna uwaga o ręcznym malowaniu. Zafiksowałem się, że fabrycznie dotyczyło to tylko stencili, a ręczne seriale pojawiały się ewentualnie przy przemalowywaniu w MU lub jednostkach.

Zakładam, że najprawdopodobniej jest użyte kolokwialnie i jest równoznaczne  z:  mnie się wydaje?

24 minuty temu, greatgonzo napisał:

Zakładam, że najprawdopodobniej jest użyte kolokwialnie i jest równoznaczne  z:  mnie się wydaje?

To jest moj wybor z tych trzech opcji pokazanych na kolorowankach. Dlugo sie upieralem,  ze EN315 byl klasyczny Desert, ale mimo moich konserwatywnych tendencji zostalem przekonany do morskiego po dlugich dyskusjach, gdzie zawazyl udowodniony w dokumentach pobyt samolotu na Malcie przed przekazaniem go do PFT. Za morskim swiadczyc tez moze relatywnie jasny spod, a wiec raczej Sky, a nie Azure Blue. I oczywista odmiennosc od reszty maszyn PFT, ktora jakos trzeba wytlumaczyc. Tak wiec jesli kiedys sie porwe na EN315, to na pewno w morskich barwach. 

Edytowane przez letalin

39 minut temu, greatgonzo napisał:

Które Spity z PFT były na Malcie?

Oczywista odmienność N

Na pewno EN315 był z Malty. Nie badałem reszty maszyn PFT. 

Oczywista dla mnie, gdy patrzę na zdjęcia. Tu nigdy nie będzie pewności, ale trzeba w coś wierzyć. Oceniam morski kamuflaż za bardzo prawdopodobny. 

Nie mam prawa do publikowania kopii tego zdjecia, dlatego je troche zniszczylem:).  EN315 wyglada inaczej, niz pozostale. Kontrast na kadlubie, najlepiej widoczny za kabina, jest inny. Wypreparowane z tej samej klatki filmu. To samo swiatlo. 

en.jpg

en1.jpg

en2.jpg

Edytowane przez letalin