Albatros Napisano 20 Czerwca Share Napisano 20 Czerwca Godzinę temu, skarczu napisał: A czy to nie uszkadza nadruku? Oczywiście, nadruk schodzi i dla mnie to zaleta, bo dla mnie ten ich nadruk jest paskudny wolę to sam pomalować. Natomiast faktycznie, jeśli chcesz mieć nadruk no to wyżarzenie odpada… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 30 Czerwca Autor Share Napisano 30 Czerwca Coś tam sklejone 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Sporo fajnej roboty, szkoda że nie będzie tego widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 5 Lipca Autor Share Napisano 5 Lipca Wnętrza ciąg dalszy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca Fajnie wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 6 Lipca Autor Share Napisano 6 Lipca 22 minuty temu, zaruk napisał: Fajnie wygląda. Dzięki, ale idzie jak krew z nosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca 1 godzinę temu, skarczu napisał: Dzięki, ale idzie jak krew z nosa... Pora roku nie sprzyja, ale Ty przynajmniej coś pokazujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 6 Lipca Share Napisano 6 Lipca Super to wygląda - korci mnie żebyż zacząć, ale muszę najpierw skończyć to co zaczęte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 6 Lipca Autor Share Napisano 6 Lipca Przybyła tablica przyrządów 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 23 Lipca Autor Share Napisano 23 Lipca Ostatnie elementy wnętrza pomalowane i gotowe do wklejenia 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 25 Lipca Autor Share Napisano 25 Lipca Prawa połówka kadłuba gotowa. Przymierzyłem na sucho z lewą i nie chciały się zejść. Okazało się, że przeszkadza kawałek przewodu części E9, który nachodzi na tablicę przyrządów. Po usunięciu skalpelem wszystko pasuje. Nie dawał mi spokoju też podest, w którym znajduje się luk kółka ogonowego. Instrukcja sugeruje pomalowanie całości na kolor czarny. Jednak luki podwozia głównego, golenie, klapy podwozia pomalowane są na srebrno. Od spodu przemalowałem Hataką C003. Wydaje mi się, że tak chyba będzie lepiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 27 Lipca Autor Share Napisano 27 Lipca Lewą połówka też skończona. Będzie można zamykać kadłub. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca Bardzo dobrze się to wszystko prezentuje, masę pracy w to włożyłeś . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Lipca Share Napisano 28 Lipca Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września Wakacje się skończyły - pora coś pchnąć dalej. Zamknąłem kadłub. W kilku miejscach na łączeniu połówek powstał drobny schodek. Próbowałem korygować, ale chyba elementy wnętrza nie pozwalały na idealne połączenie. Trzeba zalać CA i szlifować. W tym celu zakleiłem wszystkie otwory, żeby podczas obróbki pył nie dostał się do wnętrza kadłuba. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Kadłub zaszpachlowany, wyszlifowany i przeryte brakujące linie. Pora na skrzydła - wstępnie obrobione Dorobiłem przewody hamulcowe z drutu miedzianego. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 10 Października Share Napisano 10 Października Czym mocujesz miedź? Mój drut przy kontakcie z CA zawsze klei się do wszystkiego, tylko nie do miejsca gdzie powinien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października 2 godziny temu, jachud3 napisał: Czym mocujesz miedź? Mój drut przy kontakcie z CA zawsze klei się do wszystkiego, tylko nie do miejsca gdzie powinien... CA w żelu. Nakładam małą kropelkę i po kawałku przyklejam drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Października Share Napisano 11 Października Cholercia no ja też dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 25 Października Autor Share Napisano 25 Października Elementy komór podwozia pomalowane na srebrno i złoszowane. Prawe skrzydło skejone. Gondole silnikowe jak dla mnie trochę przekombinowane. Żeby to wszystko skleić razem trzeba było trochę się namęczyć, w miejscach łączenia koniecznie trzeba było usunąć farbę. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada Skrzydła sklejone i uzupełnione o golenie. Gondole wymagały trochę szpachli i sporo szlifowania. Komora podwozia głównego od przodu wygląda nie najgorzej. Ale cóż... trzeba będzie zamknąć . No i skrzydła przyłożone na sucho do kadłuba - nareszcie jakiś widoczny progres 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Listopada Share Napisano 2 Listopada Zaczyna wyglądać Zdjęcia mogą mylić - jesteś pewien, że te miejsca już dobrze wyglądają? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada Dzięki za czujność, ale wszystko jest gładkie. Po sklejeniu połówek kadłuba szpary zalałem CA. Po wyszlifowaniu spoina stała się przezroczysta i przez to wydaje się, że jest tam szczelina 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 3 Listopada Autor Share Napisano 3 Listopada Analizuję zdjęcia, które zamieścił @barszczo i zaciekawił mnie kolor wieżyczek strzelniczych. Standardowo wszyscy modelarze robią czarne, jednak na zdjęciach GR-W ma wyraźnie inny odcień. Srebrny czy może w kolorze kamuflażu (w tym przypadku byłby Dark Green)? A może jeszcze coś innego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 5 Listopada Autor Share Napisano 5 Listopada Jedna gondola skończona - zaszpachlowana, przeryte linie i przenitowana. Postanowiłem się trochę pomęczyć z osłoną silnika. Na zdjęciach tego samolotu kolektor wydechowy (chyba??) składa się z dwóch pierścieni - wewnętrzny czysty i zewnętrzny mocno odbarwiony (wpływ temperatury). W modelu Airfixa nie ma tego podziału. Długo się zastanawiałem jak wyryć tą linię. Próbowałem z taśmą Dymo - nie poszło, bo zbyt duży kąt. I wtedy z pomocą przyszła suwmiarka - użyłem jej jako rysikami z blokadą wymiaru. Wielokrotnie obracając osłoną powolutku powstała linia (oczywiście nie obyło się bez szpachlowania ) Poza tym nawierciłem kilka otworów i nożykiem poprawiłem wlot powietrza. Efekt końcowy poniżej po lewej stronie. Czy ktoś ma patent na wykonywanie linii w takich obłych miejscach??? Bo czeka mnie jeszcze druga osłona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi