Skocz do zawartości

Gaz AAA Bz-38 + Stug III ausf B - 1:72

balu

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co wiem to stugi były artylerią - mundury raczej feldgrau. ale pewnie zaraz wypowiedzą się specjaliści, którzy więcej wiedzą. bardzo ładna robota.

• Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ta beczka 0,5 ma tam być? Wygląda trochę głupawo.

Mundurki Feldgrau. Koleś ze sztuga ozdóbki na czerwono (naramienniki, patki, furażerka) - artyleria, ten drugi np. białe - piechota. Chyba, że chcesz Recon (żółte) lub jeger (zielone).

Csałość bardzo fajna, szczególnie wąż na cysternie. Szkoda, że nie otworzyłeś włazu. Jak biedaczysko dostanie sie do środka?

Dzięki za opinie

Bardzo podoba mi się flaszka ze złocistym.

Dokładne zdjęcia będą jak zrobię lepszą, ogólnie to rozciągnięta przezroczysta ramka, z pomalowanym kawałkiem rozcieńczoną żółtą farba, a potem cała na błysk pomalowana

Wstępnie uformowałem podłoże, jeszcze tylko osadzić dokładnie pojazdy, dodać roślinność i liście na drzewie

Po ciężkich walkach pomalowałem ludzi na zielono, a jak miałem robić zdjęcia to przypomniałem sobie, że mają ten sam kolor co Gaz i śmiesznie wyszło Trzeba ich jakoś przemalować

Macie jakiś sprawdzony kolor na Feldgrau? Najlepiej Vallejo

Modele postaram się po raz pierwszy wykonać bez lakieru matowego, dlatego pomalowane są lakierem satynowym, przed dalszą zabawą.

Jakby ktoś miał przed sobą walkę z kalkami UM'u to proponuję uważać, bo są strasznie kruche i grube

sg38.jpg

sg39.jpg

Wygląda ciekawie ale jak na to patrzę nasuwa mi się pytanie dlaczego rosjanie porzucili tego gaz-a? Przydałby się jakiś (widoczny) powód: (...) 6 ..????

Strach przed nadciągającym Wehrmachtem i Waffen SS :>

Jeśli chodzi o dioramę, to bardzo ładnie się prezentuje. Super kompozycja, wykonanie.

też nabywam tego StuGa (w poniedziałek) tyle że E,

fajnie to wygląda narazie, ale może zrób coś z Gazikiem żeby patrząc można było widzieć czemu go zostawili, no nie wiem, złamana oś/półoś (nie znam się) a za nim jakiś kamień na którym go złamał,

miał być w rowie, rowu nie ma

i z czego zrobiłeś nawierzchnie???

Dzięki wszystkim za słowa otuchy

używałeś do nich jakiś płynów czy dało rade bez?

Bez płynów to sobie nie wyobrażam, te kalki mają z metr grubości Ja je moczyłem kilkanaście minut, a i tak trochę odstają.

też nabywam tego StuGa (w poniedziałek) tyle że E

Kup go jeżeli na prawdę Ci się podoba ten konkretny model, i masz dużo cierpliwości Jak chcesz pożyć dłużej to bierz jakiegoś Dragona

z czego zrobiłeś nawierzchnie???

Piasek Vallejo.

ale może zrób coś z Gazikiem żeby patrząc można było widzieć czemu go zostawili,

Alez sie upieracie.

Strach przed nadciągającym Wehrmachtem i Waffen SS :>

Jakub ma racje. W 41 roku prosty zolnierz rosyjsaki mial w d.... "ojca" stalina, "matuszke" Rosje i cala ta wojne.

Wiele sprawnego sprzetu wpadlo w rece niemieckie, jak widac na zalaczonym obrazku ten GAZ-cysterna tez

Pozatym nie wszystko musi byc oczywiste.

Pozdrawiam.

Dzięki za zainteresowanie

Trochę pobawiłem się farbami olejnymi, zróżnicowałem delikatnie powierzchnie zaciekami, teraz obicia, potem trochę więcej zacieków, błotko i ew poprawki

Oczywiście mój super aparat jak zawsze "wiernie oddaje rzeczywistość"

sg41.jpg

Sama kabina dla porównania:

sg42.jpg

sg43.jpg

sg44.jpg

sg45.jpg

• 2 weeks later...

Trochę pomalowałem i poobijałem Stuga, jeszcze tylko zacieki, kurz i błotko:

sg46.jpg

sg47.jpg

Zbliżenie na figurki i Piwko

sg48.jpg

sg49.jpg

Reflektor pomalowałem srebrnym i zalałem lakierem błyszczącym, jeszcze poobijać Gaza i zabrudzić

sg50.jpg

sg51.jpg

sg52.jpg

• 1 month later...

Dzięki za słowa otuchy

Koniec obijania się, trochę wolnego czasu to się zabrałem do roboty

Błotko na stugu wstępnie zrobione, zostało tylko dopracować szczegóły i pomęczyć jeszcze górę Podstawka pomalowana na kolory bazowe, teraz tylko ją zróżnicować, zatopić pojazdy itp, itd

sg53.jpg

sg54.jpg

sg55.jpg

sg56.jpg

sg57.jpg

I tu piękny blond Niemiec Jakoś tak czysto wygląda przy tym stugu, ale też mu się dostanie

sg58.jpg

temu rasowemu blond Aryjczykowi wycieniuj włosy bo wyglądają jak żółta plastelina na głowie, oraz zakurz GAZika na kołach, bo są za czyste

świetnie to wszystko razem wygląda

W ogóle to on strasznie blady był, więc dostał filtr z burnt sienna i już wygląda lepiej, włosy zróżnicowałem i poprawiłem kolory ekwipunku Fotki będą wieczorem, Gaz jeszcze nic nie ruszany prawie, w założeniu ma być zapuszczony trochę

Wreszcie zmęczyłem drugiego ludzia

Trochę zbliżeń, w rzeczywistości wyglądają trochę lepiej

Z obiciami na Gazie trochę przesadziłem, więc ja jak ich trochę zmażę jutro to będą zbliżenia

sg59.jpg

sg60.jpg

sg61.jpg

sg62.jpg

sg63.jpg

Balu, ten szwabek na stugu....Zrób mu coś z twarzą!!!! Daj trochę błota, połóż jakąś szmatę, zasłoń skrzynkami albo coś. :]

Przecież wiem, że możesz go pomalować dużo lepiej. Bo ta twarz..hmmm, ja bym go nie wziął na błotnik!

Twarze strasznie kukielkowo-lalkowo wygladaja.

Trzeba cos z tym zrobic.

I do tego jeszcze te wasy.

Proponuje calosc potraktowac farba olejna dla plastykow.

i poprzecierac zgodnie z modelarska szkola.

Pozdrawiam.

WOW

Piękna ramka

Jak będę robił czołg na pewno zgłoszę się o "przepis" na zrobienie tak realistycznego "wybrudzenia i poobijania" czołgu bo jestem "młodym" modelarzem, albo może zrobie dioramę ...... nigdy jeszcze nie robiłem, podziwiam Cię

P.S

w jakiej skali są te figurki ?? bo ja zawsze w modelach w skali 1/72 są strasznie kijowe figurki takie małe i czasami źle odlane, można dokupić tak samo same figurki ?

EDIT:

a czy mogłby mi ktoś dac link do tematu "jak zrobić diorame w skali 1/7" bo chyba zrobie sobie coś takiego

a niemam pojęcia jak bo nigdy nie robiłem dioram

• 4 weeks later...
I do tego jeszcze te wasy.
Ale mnie pojechałeś, a byłem z nich taki dumy
Jak będę robił czołg na pewno zgłoszę się o "przepis" na zrobienie tak realistycznego "wybrudzenia i poobijania" czołgu bo jestem "młodym" modelarzem, albo może zrobie dioramę ...... nigdy jeszcze nie robiłem, podziwiam Cię
Jak nie będziesz czegoś wiedział to pisz.
w jakiej skali są te figurki ?? bo ja zawsze w modelach w skali 1/72 są strasznie kijowe figurki takie małe i czasami źle odlane, można dokupić tak samo same figurki ?
No w 1:72. Można kupić bardzo ładne figurki, np. Preisera, Pegasusa, niektóre Italeri itp.
Balu, ten szwabek na stugu....Zrób mu coś z twarzą!!!! Daj trochę błota, połóż jakąś szmatę, zasłoń skrzynkami albo coś. :]
Mi tam się podoba, następne będą lepsze, bo tak to nigdy tego nie skończę

Filtr z sieny palonej i przetarty bielą tytanową:

sg66.jpg

Pojazdy przytwierdziłem na stałe, teraz tylko trzeba wszystko połączyć kolorystycznie i koniec

• 3 weeks later...