mig Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia (edytowane) Caproni Ca.101 D2 - LF Models. Przepak Fly z silnikami dziewięciocylindrowymi. Model zaczęty jeszcze we wrześniu poprzedniego roku. Budowa przeciągała się z różnych powodów m. in. z braku farby Bianco Avorio 5.Spasowanie takie sobie. Poprawiłem wygląd silników dorabiając rury wydechowe i "patyczki" biegnące wzdłuż cylindrów (nie wiem jak się to nazywa). Dodałem naciągi, przerobiłem mocowanie śmigieł tak, żeby się obracały. Malowany Hatakami, Italeri, Humbrolami, Pędzlem. Model nie wyszedł mi do końca tak jakbym chciał, jest kilka niedociągnięć. Edytowane 12 Stycznia przez mig 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Bardzo ładnie wyszedł! Rozpiętość skrzydeł to będzie jakieś 30 cm? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Stycznia Share Napisano 12 Stycznia Ciekawostka, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Stycznia Autor Share Napisano 13 Stycznia 23 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Rozpiętość skrzydeł to będzie jakieś 30 cm? Z przeliczenia skali wychodzi niecałe 27,3 cm. Ile jest w modelu to nie wiem, nie mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 13 Stycznia Share Napisano 13 Stycznia Jak się to cudo sklejało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Stycznia Autor Share Napisano 14 Stycznia 22 godziny temu, Lipa napisał: Jak się to cudo sklejało? Sklejało się tak sobie. Jest kilka miejsc gdzie trzeba zwrócić szczególna uwagę. Łączenie płata i oszklenia z kadłubem żeby nie powstawał schodek. Oszklenie jest za szerokie i wymaga szlifowania żeby zmieściło się w wycięcie w płacie. Gondole silnikowe wymagają uwagi przy montażu, żeby nie zgubić geometrii. Podwozie jest też trudne do sklejenia, żeby model nie był krzywy. Otwory w kadłubie pod okienka są za małe. Brakuje reflektorów do lądowania. Poza tym szpachla, papier ścierny, pilniki. Na elementach widać lekkie przesunięci połówek form. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 14 Stycznia Share Napisano 14 Stycznia W dniu 12.01.2024 o 17:16, mig napisał: Spasowanie takie sobie Tak jak myślałem, niczym raffaello. Dzięki za wyczerpująca odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi