Skocz do zawartości

Sowiecka piękność Gaz-MM/Zvezda

szlachcik1

Rekomendowane odpowiedzi

Model jak w temacie z roku 43'

ec4cfbd28f4fed73m.jpg

Pracę nad nim będą mi szły wolno gdyż sami wiecie... szkoła itp. ale mi się nie spieszy bowiem pośpiech to najgorszy wróg modelarza. W miarę możliwości i postępów będę dodawał nowe zdjęcia. Na początek zdjęcie porównawcze mojej własnej drewnianej paki samoróbki do tego modelu (pierwszy plan) i gotowej sztuczno-drewnianej paki zestawowej (drugi plan) Porównanie robione ok. 2,5 tygodnia temu:

64c292a936a3b4adm.jpg

Wczoraj skończyłem malowanie drewnianej paki, na której będzie Maxim model 1941 (już idzie do mnie z allegro ), łuski (które prawdopodobnie też sam zrobię), kilka skrzynek (również samoróbek), koło zapasowe i może coś jeszcze? Zobaczymy, a o to zdjęcie:

5910c9636c4db51em.jpg

Pozdrawiam i czekam na szczere komentarze. Niedługo dalsze zdjęcia

źle pobrudzona

A co to znaczy 'źle pobrudzona'? Rozumiem, że nie pasuje do schematu brudu zamieszczonego w instrukcji?

Brud zawsze można zmodyfikować. To nie problem. Bardziej natomiast martwią mnie te koszmarnie wielkie szpary w podłodze budy!

Paka jest bardzo niedokładnie pomalowana i źle pobrudzona (???)!

Tak jak kolega Avi napisał to jeszcze ulegnie modyfikacji bo to przecież jeszcze nie koniec prac. Na razie ją skleiłem, pomalowałem i pobrudziłem tak by tylko wiedzieć jak wyjdzie. Nawet jeszcze nie ma gwoździ

Fajnie się zapowiada

A dlaczego nazwałeś to "sowiecka piękność"

Bo bardzo lubię tę ciężarówkę, ma to coś czego nie mają niemieckie blitz'y

Widzę, że próbujesz naśladować Patersona i bardzo dobrze, ale czy aby deseczki są nie za grube ?

Bardzo mi się podobał projekt kolegi Pettersona i go podziwiam oczywiście mój nie będzie taki dobry wiec nie ma co się nastawiać ale próbować zawsze można , deseczki no cóż... Mam nadzieje że grubość później zniknie jak będzie cała paka napchana...

czy aby deseczki są nie za grube ?

Właśnie tak przyłożyłem tą plastikową zestawową do mojej i mogę stwierdzić że są tylko troszeczkę nie wiele większe wiec myślę że to nie aż tak wielki grzech

Bardziej natomiast martwią mnie te koszmarnie wielkie szpary w podłodze budy!

No mnie też ale tak jak napisałem wcześniej i mam w planach paka będzie zapchana rupieciami więc myślę że nie będzie widać

Dziś było trochę zabawy, muszę jeszcze dorobić jedną belkę nr.4, ale później. Teraz idę się uczyć :( Chciałem również się pobawić z aluminiowymi błotnikami ale ostatecznie odpuściłem, jeszcze nie teraz. To jeszcze nie ten stopień zaawansowania

287b4c4ed6e38b75m.jpg

Nie wiem, czy wymiany bud z zestawowych, na samoróbki to wzorowanie się na kimś, ale mniejsza o to..

Dla mnie właśnie nierówne dechy, dobite byleby były i funkcjonowały bardziej zZSRRowiły tamte dzieje, za czym idzie mnie bardziej będzie przekonywało(zostało do sukcesu pomalowanie finalne)

To jeszcze nie ten stopień zaawansowania Rolling Eyes

Jesli ma być "stylowo" pod pakę, to i może one mogłyby być zdewastowane ?

Wtedy i kształt nie musi być perfekt.

Może jakieś "dorobione" przez kołchoźników, za stodołą przy szklanecce "czegoś", ze spawarka w łapie ;)

Widzę, że dość sporo el. chcesz machnąc od Siebie, gratuluję i czekam na postęp prac ;)

Dla mnie właśnie nierówne dechy, dobite byleby były i funkcjonowały bardziej zZSRRowiły tamte dzieje [...]

Dokładnie mam takie samo zdanie na to, dlatego też jakoś mało się tym moi niechlujstwem przejąłem, chce przedstawić typową starą ZSRRowską pancerkę choć te niektóre szpary mnie przerażają. Dwie są takie dość duże ale coś wymyślę.

Jesli ma być "stylowo" pod pakę, to i może one mogłyby być zdewastowane ? Wtedy i kształt nie musi być perfekt

Myślisz? Zastanowię się i może coś spróbuję zrobić z puszki ale nie obiecuję...

Widzę, że dość sporo el. chcesz machnąc od Siebie, gratuluję i czekam na postęp prac ;)

Dzięki Staram się jak mogę bo chce by wyszło fajnie. Pozdrawiam

Jesli ma być "stylowo" pod pakę, to i może one mogłyby być zdewastowane ?

Wtedy i kształt nie musi być perfekt.

Może jakieś "dorobione" przez kołchoźników, za stodołą przy szklanecce "czegoś", ze spawarka w łapie ;)

Tu musieliby być jacyś arystokraci. Szklanki u kołchoźników, raczej ...albo może jeszcze pozostałości z carskiego dworu.

Drewienko pomalowane i sklejone tylko czegoś mu brakuje chodziło mi o efekt "usyfionego" no brudnego drewna, możecie doradzić czego jeszcze brakuje w kolorach?

d81c7aeac5431ebbm.jpg

Te zdjęcia są faktycznie trochę niewyraźne czy to mi się rzuciło na oczy?

A tu fotka, jak się prezentuje całość:

44460d823522d9d9m.jpg

Baw się farbami olejnymi, wszystkimi jakie posiadasz - rozcieraj, ścieraj, zapuszczaj drewno rozcieńczonymi, co tylko ci przyjdzie do głowy. Przy odpowiednim doborze kolorów może Ci z tego coś fajnego wyjść. Oleje długo schną więc jak coś ci nie wyjdzie lub się nie spodoba, to możesz spokojnie to naprawić.

Hej koledzy, mam wielką prośbę, jeżeli posiadacie jakieś zdjęcia Gaz'a MM bądź AA w kamuflażu zimowym to byłbym wdzięczny za ich udostępnienie. W necie mało takich

Była o tym mowa wcześniej, a wiec muszę stwierdzić, że zbudowałem próbny prawy błotnik z puszeczki po Coli i niestety jest za cienka (chodzi mi że skalowo według mnie nie pasuje do 35 i mi się nie podoba), a grubszego materiału nie posiadam wiec jednak zostawiam te co są, ewentualnie plastik powyginam jakoś :(

Powoli coś się dzieje, wyrwałem zestawowy fotel który wkleiłem wcześniej i wstawiłem swój własny, według mnie wygląda bardziej realistycznie, pokurzyłem troszkę wnętrze, przejechałem czarną deskę rozdzielczą, skrzynie biegów, kierownice i pedały gun metalem i myślę że jest dobrze:

65558e39b5d2e375m.jpg

Sam model ma być brudny, zakurzony i niezadbany, taka wizja wiec myślę że z wnętrzem nie przesadziłem

Zdjęcie troche za jasne bo z lampą, normalnie wszystko jest odrobine ciemniejsze. Czas zabrać się za drzwi... Pozdrawiam