Thalgonis Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia U mnie działa tak: 1. rozc. AK11500 2. stos. 1:3 (1 to farba) 3. kilka kropel retardera od Talensa 4. i tak, potwierdzam, 0,2 jest do dupy przy tych farbach - u mnie lecia na 0,3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 11 godzin temu, Mareczek napisał: Panowie macie jakieś pomysły czym to cholerstwo rozcieńczyć do aerografu . Mam dedykowany thinner i ten od mr hobby do serii h . Probowałem używać nawet tego domowej roboty , i dodawania gliceryny ale nic z tego... farba przez jakiś czas idzie ładnie a potem klops dysza zapchana a kleksy są wręcz kolosalne , dysze zapycha do tego stopnia że farba cofa mi się aż do mechanizmu spustowego . Nadmienię że używam dyszy 0,2 mm i słyszałem że z ak mogą być problemy przy tak małej dyszy ale logicznie rzecz biorąc , nawet ekstremalne rozcienczenia , powodują zapchanie . Jako szczegół podam że uzywam ultry z 2021 Wódką. Zwykłą najprostszą i najtańszą wódką. Ja używam do tego zwykłego Bolsa, co leżał i się kurzył w pokoju z 5 lat bo nie było komu wypić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia (edytowane) Mam wrażenie, że @Mareczeknie pyta czym można rozcieńczać, ale jaki rozcieńczalnik zapobiega zasychaniu farby AK 3 Gen na igle i przytykaniu aero. Bo to rozumiem przez termin "zatykanie dyszy". Otóż żaden rozcieńczalnik nie jest tu idealnym rozwiązniem. Farby "winylowo podobne" po prostu tak mają i trzeba co jakiś czas oczyścić/przetrzć końcówkę igły. Przy farbach akrylowych rozpuszczalnikowych i na dodatek mocno rozcieńczonych, problem nie występuje lub w niewielkim stopniu, gdyż świeża farba z dużą ilością agresywnego rozcieńczalnika rozpuszcza i spłukuje zasychający na igle osad. Ale żywica winylowa po zaschnięciu jest już słabo rozpuszczalna i ma tendencję do zarastania na igle. Edytowane 12 Sierpnia przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi