Skocz do zawartości

MBT LECLERC Series 2 TAMIYA 1/35

Klepas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 88
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

- achas rozumiem, model pewnie bedzie wyszykowany jak do defilady na Polach Elizejskich ?

Nie. Po prostu będzie stał u mnie na półce

A tak na poważnie to planuję go ustawić na jakiejś dioramce, która wyeksponuje troszkę ruchome zawieszenie. Najprawdopodobniej będzie przedstawiała omawianego czołga podczas ćwiczeń w jakimś szczerym polu na poligonie

A może postwisz go na garbie

no wiesz takim co się testuje zawieszenie

No nie powiem miałem na początku chęci zrobienia czegoś takiego

879fee3c60234aa4m.jpg

Ale niestety gumiaki i moje niedoskonałe zawieszenie, któremu ciężko przychodzi opadanie kół odwiodły mnie od tego pomysłu

O kurcze. Cytując Czesia: "zajebiaszczy model". Ale uradowałeś moje oczęta tym francuskim ciastkiem. Aluminiowa lufka, blaszki doklejone do ładnych wyprasek. Wspaniale. Akurat mi LECLERC jako czołg nie bardzo się podoba. Taki gładki, "poprawny". Wygląda jak zabawka. Ale to o prawdziwym była mowa.

Model jak najbardziej mi się podoba. Będziesz obserwowany.

• 1 month later...

No upłynęło już wiele czasu od mojego ostatniego update`u ale niestety troszkę ciężko mi się współpracowało z leclerciem. Był moment, że się na siebie obraziliśmy i nie było przebacz. W końcu coś zaczęło wychodzić i powoli robota wróciła choć w tempo pozostawia wiele do życzenia. No to koniec gadania i przechodzimy do fotostory ;o)

Może na początek pokażę ostateczne kolory kamo:

9405e201616eba81m.jpg

Wszystko to kolory model master:

zieleń to mieszanka field green, european green i sand w proporcjach na oko ;o)

brąz to signalbraun (RAL 8002)

czerń powsatanie z wymieszania flat black i black gray w stosunku 3/2

A teraz to co dorobiłem, czyli:

miejsca na dodatkowe zbiorniki paliwa, lina wymieniona na eureke XXL, wydech no i rozpoczęty układ doprowadzania paliwa:

c73f38c6cb5f59fam.jpg fc2f1a66763c447bm.jpg 9bdb6a664dd2705dm.jpg

Kolejna rzecz to poprawione włazy na wieży:

810365969782f168m.jpg 370dcec7c916abe2m.jpg

818040b3fb38a564m.jpg 33165d2e1bad1a0fm.jpg

Następnie zrobiłem od podstaw urządzenie celownicze działonowego razem z częścią frontową osłony:

9469a3a7f815ca62m.jpg 7ccd57fe40420cd9m.jpg

oraz zaczynam dorabiać uchwyty:

3d98801f00882976m.jpg

No i teraz pytanie do wszystkich, które brzmi...

Czy ma ktoś pomysł jak wykonać płaszcz łączący lufę z wieżą???

Tamka wymyśliła to wspaniale robiąc płaszcz z dwóch części, a na dodatek lufa może być ustawiona tylko w jednej pozycji

Ja chciałbym zrobić taki płaszcz żeby lufa mogła poruszać się w pionie.

81f49dd1686a6236m.jpg 06d5ceaadbc32a66m.jpg

No i na koniec jeszcze kilka fotek:

4f55e62ab5030121m.jpg 54c45640b5e7482em.jpg 1b22a78826155c0dm.jpg

Oczywiście CDN...

Był moment, że się na siebie obraziliśmy i nie było przebacz.

O co poszło ?

Poszło o:

- galixa, którego do tej pory nie zrobiłem i nie wiem co to będzie jak będę musiał do niego wrócić,

- problemy ze zrobieniem oszklenia do urządzeń celowniczych, gdzie zawsze po przyklejeniu okazywało się, że albo dostał się tam jakiś paproch albo jakaś ryska powstała albo troszkę oparów od CA się dostało i powstał biały osad nie tam gdzie trzeba,

- no i ogólnie chodzi o to, że już skończyła się część przyjemnego klejenia, a pozostała długa, trudna do wykonania i monotonna robota z dorabianiem niektórych rzeczy , ale wiem to mój wybór i będę to musiał jakoś przejść i napewno się nie poddam

- no i ogólnie chodzi o to, że już skończyła się część przyjemnego klejenia, a pozostała długa, trudna do wykonania i monotonna robota z dorabianiem niektórych rzeczy Mr. Green , ale wiem to mój wybór i będę to musiał jakoś przejść i napewno się nie poddam

W obecnej chwili wiem dokładnie co czujesz

Co do Leclerca, to nie moge się doczekać końca, widać niesamowite przywiazanie do detali w Twoim warsztacie

Kolejna porcja fotek z postępów. Tym razem wykonałem już do końca uchwyty na na przodzie, kilka nitów, no i najważniejsze, czyli oczęta wraz z okablowaniem oraz miejsca na gaśnice i klakson.

d06128496339e94fm.jpg

47d8c5595bb3197fm.jpg 71a3dd566661d874m.jpg d8a77b11cd5b70e5m.jpg

f51d6dc496d8f102m.jpg 3020675f531b3877m.jpg 8eeb5093f0e94989m.jpg

CDN...

Widzę, że model ma więcej detali niż przeciętny złom niemiecki, a tamta dziedzina pancerki jest najbardziej dopieszczona przez wszystkich (prawie) producentów.

Naprawdę podziwiam ilość włożonej pracy.

Pełen podziw !!! Ciekawe, kiedy ja będę tak umiał

Pewnie już umiesz tylko jeszcze o tym nie wiesz. Ja też nie wiedziałem że tak potrafię dopóki nie spróbowałem (bo tak w ogóle to jest moja pierwsza waloryzacja w życiu )

• 1 month later...

No więc jako, że mamy już nowy miesiąc, a nawet lepiej bo nowy rok to czas na kolejny updatcik Postępy mogę wyliczyć na palcach jednej ręki, a są to:

- podstawka wraz z zarysem terenu,

- przewody paliwowe,

- karabin maszynowy na wieży,

- no i troszkę ludka już staram się ogarniać, czyli zlikwidowałem mu mikrofon co by nowy zrobić oraz przymierzam się do ustawienia główki w tak zwanym prawo skręcie.

No i to tyle, teraz czas na fanfary, oklaski i konfetti ...... i zaczynamy fotostory:D :

8669ebf94182905dm.jpg b4588ef4bfb5e4b8m.jpg 7476755df42e79b1m.jpg bcf104987bfb09c2m.jpg

a6dc3c80dae8ff63m.jpg e340ecab675dedbem.jpg 1ab200eae6667b9fm.jpg cf07f03a5e76fb98m.jpg

721686b528f248adm.jpg 78abb28a77953368m.jpg

Przy okazji chciałem zapowiedzieć i jednocześnie zapewnić, że relacje na pewno dociągnę do końca, natomiast kiedy to nastąpi to nawet ja nie wiem

CDN...

Model miód malina. Brak słów.

Model wygląda pięknie.

Dzięki wielkie cieszę się, że się podoba

Tylko nie wiem, czy nie byłoby lepiej zastąpić figuranta jakimś żywicznym

Wiesz wydaje mi się, że ta figurka jest nawet ok i jak mu jeszcze dorobię ten mikrofon z okablowaniem do hełmofonu to będzie w porządku.