zaruk Napisano 29 Kwietnia 2024 Napisano 29 Kwietnia 2024 1 godzinę temu, Marek K napisał: Ten ostatni obrazek to pomalowany gotowiec . Wydawało mi się, że robisz własnoręcznie waloryzację edka. Czegoś chyba nie zrozumiałem... Cytuj
Marek K Napisano 29 Kwietnia 2024 Autor Napisano 29 Kwietnia 2024 Godzinę temu, zaruk napisał: Wydawało mi się, że robisz własnoręcznie waloryzację edka. Czegoś chyba nie zrozumiałem... 1 silnik będzie waloryzowany, 2 to pomalowany gotowiec. Nie mogłem się powstrzymać i kupiłem , jest bardzo ładny i jest to sake12 , ten edkowy wygląda na 21 . Tak to wygląda i w sklepie jest taniej niż na allegro. https://www.mojehobby.pl/products/A6M-Zero-silnik-Sakae-12.html Cytuj
zaruk Napisano 29 Kwietnia 2024 Napisano 29 Kwietnia 2024 53 minuty temu, Marek K napisał: 2 to pomalowany gotowiec. A, no to dobrze bo już mnie zazdrość kujnęła w środku. Cytuj
Marek K Napisano 29 Kwietnia 2024 Autor Napisano 29 Kwietnia 2024 Dodam jeszcze że ten silnik jest przygotowany do wstawienia bez najmniejszych korekt i przygotowany do kręcącego się śmigła ( w eduardzie trzeba to zrobić samemu). Zapomniałem wstawić zdjęcia 2 kokpitu , oczywiście też przemalowany , dziwne jest to żę eduard nie potrafi zrobić taki sam kolor blaszki jak kolor polecanej farby. 1 Cytuj
zaruk Napisano 29 Kwietnia 2024 Napisano 29 Kwietnia 2024 54 minuty temu, Marek K napisał: dziwne jest to żę eduard nie potrafi zrobić taki sam kolor blaszki jak kolor polecanej farby. Czeski błąd. 2 Cytuj
LuisNazarioDeLama Napisano 29 Kwietnia 2024 Napisano 29 Kwietnia 2024 7 godzin temu, Marek K napisał: Co do książek to mam inne zdanie, zbyt wiele osob chce zaistnieć w temacie i bardzo często mijają się z rzeczywistością. Oczywiście wszystkie komentarze mile widziane bo chciałbym aby ktoś czasami skorzystał z tej wiedzy i nie robił błędów przy budowie A6M. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Cytuj
Marek K Napisano 29 Kwietnia 2024 Autor Napisano 29 Kwietnia 2024 Faktycznie nie rozumiem o co Ci chodzi Cytuj
LuisNazarioDeLama Napisano 30 Kwietnia 2024 Napisano 30 Kwietnia 2024 Ta książka to zapis badań nad farbą. Mieli oryginalne części i badali farbę. Piszesz że nie kupujesz książek bo mijają się z rzeczywistością.. Cytuj
Marek K Napisano 30 Kwietnia 2024 Autor Napisano 30 Kwietnia 2024 4 godziny temu, LuisNazarioDeLama napisał: Ta książka to zapis badań nad farbą. Mieli oryginalne części i badali farbę. Piszesz że nie kupujesz książek bo mijają się z rzeczywistością.. Nigdzie nie napisałem że nie kupuję książek , ale że nie wszystkie są ok. Tej nie miałem w ręku , ale nie oznacza to że jest wyrocznią. Z ciekawości zobaczę jej zdjęcia z kolorystyką farb i ich opisem. Porownam ze swoimi zasobami i powiem Ci czy warta jest uwagi . Cytuj
Marek K Napisano 30 Kwietnia 2024 Autor Napisano 30 Kwietnia 2024 Teraz to Ronaldo pojechałeś po bandzie, co i jak to ja wiem . Ale liczę że będzie dyskusja i dużo obrazkow do pokazania. Więc się nie obijaj tylko rob zdjęcia z tej książki. Cytuj
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 Ok, która cześć a6m cię interesuje? Cytuj
Marek K Napisano 1 Maja 2024 Autor Napisano 1 Maja 2024 O monografii i innych gazet to mam pod dostatkiem , ale ciekawi mnie co napisali o kumogata green na A6M2, A6M3. Jakieś FS lub plansze barwne mile widziane. Cytuj
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Maja 2024 Napisano 1 Maja 2024 2 godziny temu, Marek K napisał: O monografii i innych gazet to mam pod dostatkiem , ale ciekawi mnie co napisali o kumogata green na A6M2, A6M3. Jakieś FS lub plansze barwne mile widziane. Nie napisali nic. Jak myślisz dlaczego? Cytuj
Marek K Napisano 9 Maja 2024 Autor Napisano 9 Maja 2024 W dniu 1.05.2024 o 23:05, LuisNazarioDeLama napisał: Nie napisali nic. Jak myślisz dlaczego? W takim razie w dalszym ciągu to co kiedyś pisał JL jest mi aktualne. Oba modele w trakcie poprawek przed malowaniem. Wnioski. -nie warto męczyć się z silnikiem , lepiej kupić gotowca , ale wklejenie go razem z osłoną musi odbyć się przed wklejeniem skrzydła ze względu na obracanie się śmigła). -były problemy z wpasowaniem statecznikow poziomych - malowanie wnęk podwozia przed sklejaniem ( na ramce) - model nie lubi kleju extra thin , nie polecam przy krawędziach spływu na skrzydłach - watro poprawić część nitow przed szlifowaniem na dole i gorze kadłuba. ( unikniemy nitowania po tej operacji) Cytuj
LuisNazarioDeLama Napisano 9 Maja 2024 Napisano 9 Maja 2024 4 godziny temu, Marek K napisał: W takim razie w dalszym ciągu to co kiedyś pisał JL jest mi aktualne. Super. Ja zostanę przy nowych aktualnych publikacjach. Cytuj
Marek K Napisano 14 Maja 2024 Autor Napisano 14 Maja 2024 Kolejny etap prac , pierwsze malunki za mną, czarnidło pokazało parę niedociągnięć . Te edkowe powierzchnie modelu niestety wymagają lekkiej polerki , a przy okazji tracimy nity -( . Cytuj
zaruk Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 Ciekaw jestem, jak się ten podkład będzie prezentował na gotowym modelu. Cytuj
Marek K Napisano 7 Czerwca 2024 Autor Napisano 7 Czerwca 2024 W dniu 15.05.2024 o 12:16, zaruk napisał: Ciekaw jestem, jak się ten podkład będzie prezentował na gotowym modelu. Jest inny odcień niż na czarnym. Oczywiście oba dostały brązowo czerwony podkład . Kolorki z palety gunze. 2 Cytuj
barszczo Napisano 7 Czerwca 2024 Napisano 7 Czerwca 2024 Nooo, naprawdę jest ładnie . Tylko ten Plak nabłyszczający na oponach, popraw pliz... . Cytuj
Marek K Napisano 26 Czerwca 2024 Autor Napisano 26 Czerwca 2024 Opony to pikuś , uświni się. Ale kolorystyka edkowych kalek tych ciemniejszych jest do bani. Z jednej strony już pomalowane ( małe korekty do zrobienia) , 2 na etapie maskowania. Cytuj
Marek K Napisano 26 Czerwca 2024 Autor Napisano 26 Czerwca 2024 Drugi model gotowy na brudzenie. 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi