artoor_k Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 Witam! Nazaczynałem tych relacji a potem żadnej skończyć nie będę mógł no ale co tam Ponieważ strasznie się strułem i z nauki do jutrzejszego egzaminu raczej nici (a fakt jest taki że po 2 tygodniach siedzenia nad tym to już mi się chce @#$%^& od strucia i od geografii regionalnej) postanowiłem dłubnąć coś przy F-22 (nie zapomniałem o I-401,skończę go na 100%).Zacząłem od modyfikacji kadłuba.Wyrób Italeri oprócz ubogiego kokpitu (co jest dla nich normalne) i braku "sufitu" przy wlotach powietrza ma jedną poważną wadę.Mianowicie jest "za prosty" (patrząc z boku).Patrząc na wykonane modele F-22 można zauważyć że posiadają one dziwne zapadnięcie na wysokości luku działka.Zaznaczyłem je na czerwono.Zdjęcie jest ściągnięte z netu.Widzimy że za kabiną powierzchnia kadłuba stromo opada a potem gwałtownie staje się prosta: W prawdziwym egzemplarzu nie następuje to tak nagle.Na tym zdjęciu z Nellis widać to wyraźnie: Na tym odcinku kadłuba nie może być żadnych nierówności.Musi być prosto.Wgłębiając się w ten artykuł: http://www.cybermodeler.com/hobby/builds/it/build_it_0850.shtml stwierdziłem że dokonanie zmian nie będzie skomplikowane. Zgodnie z tym co zaleca autor odciąłem sugerowaną ilość tworzywa (3 mm z tyłu ) przedniej części kadłuba po czym połączyłem przód i tył oraz zaszpachlowałem.Nie jest to trudne jednak uczulam na następujące rzeczy:piłka z żyletki jest niezbędna oraz kleić tylko klejem do polistyrenu.Ja użyłem kleju Academy.Super Glut jest bezużyteczny bo po połączeniu poprawki są niemożliwe do wykonania.Oto efekt jaki uzyskałem: Prosty odcinek na łączeniu części czyli tak jak powinno być (jeszcze tylko szpachlę wyszlifować).Na dziś to tyle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 29 Września 2008 Share Napisano 29 Września 2008 geografii regionalnejStudiujesz geografię? Jeśli tak to gdzie? Ja na UW. Relację będę śledził z uwagą i będę cały czas kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 AP Kraków, dobrze że jeszcze tylko rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Września 2008 Share Napisano 30 Września 2008 Czekam na kokpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Października 2008 Autor Share Napisano 24 Października 2008 Lucas doczekałeś się Ale bez rewelacji.Skleiłem nakleiłem kalki i pomalowałem.Nic więcej bo mam dość po I-401.Chcę skleić coś bez większych ingerencji a tych już przy F-22 starczy. Oto kokpit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 Khiehie... A dzie DSS? Ale przynajmniej lewa reka pilot moze sobie dlubac w nosie (taaak, wiem, nie ma go w zestawie, wypadaloby dorobic)... Sporo do poprawienia jest w tym modelu. Moj lezy rozdlubany, ale cos czuje, ze poleci do zsypu i jak mnie najdzie kiedys, kiedys na niego ochota, to sie zabiore od nowa... A, fajne blaszki ma do niego Edek... Czesc mi zostala, jak chcesz, to Ci moge cos odstapic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Października 2008 Autor Share Napisano 24 Października 2008 (edytowane) przepustnica będzie , tyle zrobię...co Koledze zostało konkretnie z blaszek? Radzę poczekać Academy wypuszcza na dniach nowego w pełni seryjnego Raptora, ponoć +250 części Edytowane 24 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 W zasadzie to tylko kokpit spracowalem... Reszta sie ostala. Jak je chcesz, to zapraszam na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 4 Listopada 2008 Autor Share Napisano 4 Listopada 2008 Witam! Pomiędzy walką z I-401 a bojami z Podracerem znalazłem chwilkę dla F-22.Przykleiłem spód przedniej części kadłuba oraz pomęczyłem się nad pasowaniem całości....oj będzie męka...Wloty powietrza już wklejone.Po moich przeróbkach przód wygląda tak: A to wloty po połączeniu góry i dołu w jedno Będzie jazda ale dam sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Proooooooszę, zrób ten model teraz do końca........ Chętnie popatrzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Zrobię zrobię...na 100% jest pierwszy w kolejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 Zrobię zrobię...na 100% Smile jest pierwszy w kolejce SmileUff, to kamień z serca. To przez tą Twoją sygnaturkę, niepokoi mnie nieco (ale to tylko moje poglądy na takie projekty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 11 Listopada 2008 Autor Share Napisano 11 Listopada 2008 Teraz lepiej? Tego VF-0S to przeznaczam na konkurs zimowy .Teraz muszę pociągnąć Pod racera matem i do galerii a potem pełną parą F-22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 11 Listopada 2008 Share Napisano 11 Listopada 2008 No tego cud miód Co do konkursu zimowego to po kupnie numeru Aero o Gripenie zbiera mi się na zrobienie tegoż w 48...ale cichosza narazie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Nie znam sie na takich rakietach... Dlatego po cichutku popodgladam. Ciekawe jak go pomalujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 12 Listopada 2008 Autor Share Napisano 12 Listopada 2008 (edytowane) Marudek malowanie będzie egzemplarza seryjnego.Jak już go tnę żeby był jak seryjny to malowanie też będzie aktualne,prawdopodobnie z Langley.Postaram się to zrobić tip top bo jest to mój ulubiony samolot tuż po Spitfire Mk XVI (kiedyś muszę dalej wziąść się za konwersję Mk V na Mk XVI w 1:24) Jak na razie postęp mały, nie zamknąłem jeszcze kadłuba.Dorobiłem sufit do wlotów powietrza bo w oryginale go nie stwierdzono, widać było spód górnej części kadłuba: Koła już pomalowane, wykonałem wash olejny: W celu spasowania spodu przedniej części kadłuba musiałem zebrać trochę plastiku stąd pójdzie tu chyba sporo szpachli.Na szczęście teraz góra i dół jakoś do siebie pasują.Poniżej fotka: To tyle dziś.Myślę że już wkrótce będę mógł robić ten model w zwykłym moim tempie Pytanko do was:czy montować mu pylony i bomby pod skrzydłami? mam mieszane uczucia co do tego Edytowane 12 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Ja bym montował. Tzn. prawdopodobnie w swoim zamontuję ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 12 Listopada 2008 Share Napisano 12 Listopada 2008 Wg mnie montowanie czegokolwiek pod skrzydłami tego cuda to świętokradztwo! Rozumiem, że komory otwierasz? Może zrobiłbyś konfigurację z AIM-120 i JDAM'ami w głównej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 12 Listopada 2008 Autor Share Napisano 12 Listopada 2008 Ja rozumiem Ten samolot najpiękniejszy jest "czysty i chyba dam spokój z pylonami.Do głównej zamierzam dać 6 AMRAAM-ów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Marca 2009 Autor Share Napisano 23 Marca 2009 Witam po długiej przerwie.Wróciłem do F-22 tak samo jak do A-7...Po prostu wczoraj musiałem się czymś zająć a Yamato mnie już denerwował. Powód? Po długiej chorobie jedyny zwierzak domowy jakiego miałem niestety został pokonany przez nowotwór i problemy neurologiczne ...wiem że to czasem ciężko sobie wyobrazić że można się tak przywiązać do kanarka ale mój Kajtek był u mnie 12 lat a to jest trochę czasu,to było naprawdę poczciwe ptaszysko :( ...no nic , prezentuję postęp przy Raptorze.Zamknąłem kadłub i sprawdziłem geometrię przodu kadłuba.Tak się to prezentuje: A tu jeszcze nie skończony kokpit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Dziś dalej mizerny postęp i raport słowny.Piłuję,piłuję i piłuję...skrzydła stateczniki kadłub.Dociąłem wloty powietrza żeby było ok.Szpachla zaschła na kamień więc nie ma szans pracować nad szczelinami.W przyszły wtorek będzie wypłata więc zacznie się zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 24 Marca 2009 Share Napisano 24 Marca 2009 Ciesz mnie, że wróciłeś do Raptorka Mam nadzieję, że w tym podejściu go zmęczysz do końca bo zapowiada się wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 24 Marca 2009 Autor Share Napisano 24 Marca 2009 Mam nadzieję, że w tym podejściu go zmęczysz do końca Ja też mam taką nadzieję bo nabrałem chęci na zmęczenie obu czteryósemek na warsztacie.Powinno się udać jeszcze przed obroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 12 Lipca 2009 Autor Share Napisano 12 Lipca 2009 Cześć! No miałem zmęczyć go przed magisterką. Niestety się nie udało. Za to teraz coś drgnęło. Wyszlifowałem szpachlę i byłoby super gdyby szpachla nie strzeliła na łączeniu górnej części kadłuba z dolną. Musiałem zalać CA. Tym niemniej szpachlowanie części przycinanych wyszło OK i jestem zadowolony. CD już niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 Model jest rewelacyjny. Czekam na galerię pozd Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi