Lipstein Napisano 9 Kwietnia Share Napisano 9 Kwietnia Też bym tak zrobił - kupił Miniarta, ale ja nie lubię żywicy, nie moje tworzywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Kwietnia Autor Share Napisano 10 Kwietnia Dzięki koledze Martinello udało mi się pozyskać komplet kół idealnie pasujących do T-54 z modelu T-54B Takom. Pozostaje żmudne usuwanie form podziału obręczy gumowej i dorobienie dekli łożysk (inne niż w T-34 i T-55) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 14 Kwietnia Autor Share Napisano 14 Kwietnia Dorobione dekle z zestawu Miniart po szpachlowaniu i niewielkiej korekcie trafią na swoje miejsce. Skombinowałem też piłę i klapę na dodatkowy błotnikowy zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Kwietnia Share Napisano 14 Kwietnia Potwierdzam dobrą jakość kół z zestawu MiniArta , o ile dobrze pamiętam koła takie użył Kamil K w swoim syryjskim T-54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Kwietnia Autor Share Napisano 15 Kwietnia Koła do wahaczy pasują idealnie. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 15 Kwietnia Share Napisano 15 Kwietnia Tak z ciekawości, czemu te dekle są takie kostropate i czy będziesz zmieniał koło napędowe (zębatkę)? To które prezentujesz na zdjęciu jest niewłaściwe, powinno być 5-cio ramienne, co widać nawet na zamieszczonym przez Ciebie na 1-szej stronie wątku filmiku. Nawiasem, zestaw kół Miniart-a 37054 posiada w zestawie 5-cio ramienne koło napędowe. Zestaw ten określony jest jako Wczesny Typ nie tylko dlatego że są tam spajdery ale i innego typu koła napinające oraz napędowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Kwietnia Autor Share Napisano 17 Kwietnia W dniu 15.04.2024 o 21:35, Rafał B napisał: Tak z ciekawości, czemu te dekle są takie kostropate i czy będziesz zmieniał koło napędowe (zębatkę)? To które prezentujesz na zdjęciu jest niewłaściwe, powinno być 5-cio ramienne, co widać nawet na zamieszczonym przez Ciebie na 1-szej stronie wątku filmiku. Nawiasem, zestaw kół Miniart-a 37054 posiada w zestawie 5-cio ramienne koło napędowe. Zestaw ten określony jest jako Wczesny Typ nie tylko dlatego że są tam spajdery ale i innego typu koła napinające oraz napędowe. Dekle to odlew żywiczny z pozostałości po modelu T-54B Miniarta, Posiadam 5-cio ramienne koło napędowe, również z tego zestawu, ale muszę je dopasować do modelu TAKOM, totalnie nie pasuje (inny stożek oraz mocowanie)- zobaczymy jak to zagra z ułożeniem gąsienic w jednej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Kwietnia Share Napisano 17 Kwietnia 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Dekle to odlew żywiczny... Ok, domyśliłem się ale mam nadzieję, że jeszcze je trochę obrobisz. 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Posiadam 5-cio ramienne koło napędowe, również z tego zestawu, ale muszę je dopasować do modelu TAKOM, totalnie nie pasuje (inny stożek oraz mocowanie)- zobaczymy jak to zagra z ułożeniem gąsienic w jednej linii. Tak wiem, że stożki i osie są różne w obu modelach ale sposób mocowania nowego koła jest do ogarnięcia i to raczej bez większych trudności. Ułożenie gąsienic też nie powinno wówczas nastręczać jakichś szczególnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Kwietnia Autor Share Napisano 21 Kwietnia (edytowane) Prawidłowe koła napędowe - pięcioszprychowe (wczesne). Po krótkiej, acz geometrycznie skomplikowanej walce z przeszczepem z modelu T-54 Miniart. do podwozia Type-59 TAKOM Tak to wyszło i pasuje- porównanie oryginału z materiałem po transplantacji. Edytowane 21 Kwietnia przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Kwietnia Autor Share Napisano 22 Kwietnia Powoli kieruję się ku górze i wychodzę na powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia 13 godzin temu, robertmodelarz napisał: Powoli kieruję się ku górze i wychodzę na powierzchnię. Czyżbyś Robercie jakiś tajny projekt okrętu podwodnego realizował? Ciekawie się robi. A tak w ogóle to na Babarybę zdążysz? Będziemy go oglądać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia 12 godzin temu, Endrju napisał: Czyżbyś Robercie jakiś tajny projekt okrętu podwodnego realizował? Ciekawie się robi. A tak w ogóle to na Babarybę zdążysz? Będziemy go oglądać? Instrukcja obsługi do czołgu za moich czasów była poufna. Każda czerwona książka numerowana i wpisana na RWD. Na Babarybę oczywiście się wybieram i pokaże swoją radosną twórczość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Kwietnia Share Napisano 23 Kwietnia Co do kół - gdzieś wyczytałem informacje iż w początkowych partiach T-54 były montowane koła Full-Spider Wheel z T-34 które później zastępowano nowszą odmianą kół . Czy model Takoma przedstawia pojazd produkcji ruskiej czy chińskiej , jeśli tych drugich to czy nie ma jakich zmian typowych dla pojazdów chińskich? Podglądam Robert dalej twoje zmagania , powodzenia Full-Spider Wheel Spider Wheel wczesne T-54 w czasie inwazji sowieckiej na Węgry , przypominają ten pojazd na którym się wzorujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2 godziny temu, bulik58 napisał: Co do kół - gdzieś wyczytałem informacje iż w początkowych partiach T-54 były montowane koła Full-Spider Wheel z T-34 które później zastępowano nowszą odmianą kół . Czy model Takoma przedstawia pojazd produkcji ruskiej czy chińskiej , jeśli tych drugich to czy nie ma jakich zmian typowych dla pojazdów chińskich? Podglądam Robert dalej twoje zmagania , powodzenia ChińskieType-59 początkowej serii produkcyjnej były identyczne z radzieckimi, pod koniec lat 50. ZSRR przekazał ChRL licencję na produkcję T-54. Z widocznych modyfikacji to połączenie przedniej płyty pancernej z wanną kadłuba tak jak w T-55 i chińska wersja karabinu DSzK. Model TAKOM to nic innego jak T-54A z wymienionymi wcześniej zmianami. Najprościej, ale nie najtaniej jest wykonać go właśnie z Type 59 Takoma lub zestawu Hobby Boss 84539 PLA Type-59 Medium Tank Early (wymiana kół jezdnych i lufy). Podobnie cenowo wychodzi MiniArt 37017 T-54A Soviet medium tank -tu przeróbka ogranicza się do wymiany lufy i zasobnika na prawym błotniku. Po sklejeniu kilku modeli Miniarta z rodziny T-54/55 mam lekki odczyn alergiczny na doskonałe odwzorowanie jak i na poziom rozdrobnienia oraz szukania części na ramkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Kwietnia Share Napisano 24 Kwietnia 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Po sklejeniu kilku modeli Miniarta z rodziny T-54/55 mam lekki odczyn alergiczny na doskonałe odwzorowanie jak i na poziom rozdrobnienia oraz szukania części na ramkach. Dlatego ci zadałem pytanie gdy napisałeś iż będziesz sklejał 55-tkę z MiniArta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 24 Kwietnia Autor Share Napisano 24 Kwietnia Sklejania ciąg dalszy- przeróbka łączenia przedniej płyty kadłuba na charakterystyczne dla T-54 połączenie na jaskółczy ogon: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia Osłona brezentowa jarzma armaty wymieniona na ładniejszą żywiczną od Pana Miga. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Kwietnia Autor Share Napisano 29 Kwietnia Warsztat Biedronkowo/Lidlowy. Pomazane kółeczka miejsca do których ciężko potem dojechać aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Widać, że z deklami jednak nic nie zrobiłeś, nie poprawiłeś ich, a farba jeszcze tylko bardziej wyciągnęła niedociągnięcia ich obróbki. Słabo to wygląda, no ale to Twój model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Kwietnia Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2 godziny temu, Rafał B napisał: Widać, że z deklami jednak nic nie zrobiłeś, nie poprawiłeś ich, a farba jeszcze tylko bardziej wyciągnęła niedociągnięcia ich obróbki. Słabo to wygląda, no ale to Twój model. Nie bardzo jest jak to obrabiać. To żywica i łatwo z okrągłego dekla zrobić jajo lub usunąć przez nieostrożny ruch pilnikiem śruby. Przez takie działanie popsułem dwa, szczęście, że miałem zapas. Wash i pigment mam nadzieję, że przymaskują niedoróbki. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Wiem że to żywica i wiem jak się z nią pracuje, bo mam z nią dość często do czynienia. Rozumiem, że bałeś się je sobie uszkodzić ale szkoda, że już tak zostanie, bo można to było wyprowadzić, zwłaszcza te nierówności po obwodzie. Teraz faktycznie pozostaje Ci tylko dobrze to ubrudzić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Maja Autor Share Napisano 3 Maja Prace na wieżą, praktycznie żadnych zmian, Należy usunąć jedynie przetłoczenie w kształcie litery X nad brezentową osłoną jarzma armaty. Coraz bliżej finału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja A jesteś pewny tego przetłoczenia to jednak ruski i powinien mieć to przetłoczenie, naszej produkcjii nie miały. Chyba że wymienili w warsztatach pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja 2 godziny temu, OLO napisał: A jesteś pewny tego przetłoczenia to jednak ruski i powinien mieć to przetłoczenie, naszej produkcjii nie miały. Chyba że wymienili w warsztatach pozdrawiam OLO. Nie ma X W T-55 U przebudowanych z T-54 tak to wyglądało: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Nie ma nawt ramki do okoła to ani nasz ani ruski tylko zwykła blacha z otworami . To treraz pytanie z jakiego okresu robisz ten czołg, jak trafił do polski czy jak teraz wygląda w muzeum pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi