Albatros Napisano 8 Kwietnia 2024 Napisano 8 Kwietnia 2024 Zastanawiam się nad kupnem plotera do wycinania masek w warunkach domowych. Czy urządzenia takie jak plotery hobbystyczne tnące typu Silhouette Portrait/Cameo itd w ogóle mają sens do takich celów? Są one dość przystępne cenowo, w stosunku do ploterów laserowych. Nie zależy mi na dużym obszarze wycinania, planowałbym wycinanie masek w papierze samoprzylepnym kabuki - z maskami na foliach mam źle doświadczenia. Czy na takich urządzeniach da się wycinać małe maski np. napisy wielkości ok. 1-2 mm? I czy na takich ploterach można też wycinać mniejsze elementy na cienkim polistyrenie - 0.2 - 0.3 mm? Czy jednak nie ma sensu zakup takiego urządzenia i lepiej to zlecać w pro-firmach? Problem ze zleceniem jest taki że jednak większość firm tnie folii a nie papierze, niestety… jeśli chodzi o projektowanie, to nie ma problemu, Adobe Illustrator mam bardzo dobrze opanowany, projektuję sobie już elementy do trawienia, więc wiem co i jak. Cytuj
blackriver Napisano 8 Kwietnia 2024 Napisano 8 Kwietnia 2024 Zobacz sobie Silhouette Portrait 3 Cytuj
Albatros Napisano 8 Kwietnia 2024 Autor Napisano 8 Kwietnia 2024 56 minut temu, blackriver napisał: Zobacz sobie Silhouette Portrait 3 No właśnie ten przyciągnął moją uwagę, tylko chciałbym zasięgnąć informacji czy faktycznie daje on radę do takich precyzyjnych rzeczy… czy jest to raczej bardziej zabawka… Cytuj
Kon_Bar Napisano 9 Kwietnia 2024 Napisano 9 Kwietnia 2024 Ja wycinam maski do 1/72 - daje radę. Obiekty 1-2 mm… Tu będzie problem: raz, że kabuki lubi się odrywać przy takich detalach; dwa, precyzja zwłaszcza na łukach będzie słaba. No, kółko, kwadrat to jeszcze jak cię mogę… co do HIPS to… sam też myślałem, ale nie spróbowałem (szkoda mi noża na testy ) PLA paper 0,1 mm na pewno potnie, 0,2mm … może na dwa przebiegi będzie bezpieczniej? 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi