skala72 Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 (edytowane) Witam serdecznie, na forum jest od niedawna. Przedstawię mój trzeci model jaki udało mi się wykonać po prawie 25 letniej przerwie w modelarstwie. Jest nim model 7 TP z Mirage Hobby w skali 1/72. Firma MH bardzo mi przypadła do gustu, modele są wykonane bardzo precyzyjnie i posiadają wiele szczegółów. Moim zdaniem, skala trudności to 7/10. Aby modele wyglądały jak te inne przedstawiane na forum, jest jeszcze długa droga przede mną. Pozdrawiam Andaral/Skala72 http://czolg.blox.pl Ps. prosze o podanie linku/strony, gdzie będę mógł zapoznać się z warsztatem, co i jak wykonywać, techniki modelarskie. Edytowane 8 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Firma MH bardzo mi przypadła do gustu, modele są wykonane bardzo precyzyjnie i posiadają wiele szczegółów No za bardzo wyboru nie ma jeśli chodzi o 7tp w każdej skali (zarówno 1/72 jak i 1/35) Co do precyzji to bym polemizował, ale jak mówię nie ma innej opcji tego czołgu. Samo wykonanie dość fajne, czyste - ale dobrze, że prosisz o porady co do technik wykańczania modeli, bo ich tu brakuje. I mój mały subiektywny minus - malowanie i oznakowanie - szkoda, że nie polski wrzesień 1939. Aha za grube anteny (wyglądają jak peryskopy na uboocie.) Ps. prosze o podanie linku/strony, gdzie będę mógł zapoznać się z warsztatem, co i jak wykonywać, techniki modelarskie. Najlepiej poczytaj te wątki u nas na forum: viewforum.php?f=104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Października 2008 Autor Share Napisano 2 Października 2008 Co to wersji 7TP to są 3, dwu wieżowa, jedno wieżowa z dwoma tyłami. Jeżeli chodzi o detale, to jak na skalę 1/72 jest ok, np. modele UM są aż za dokładne, koszmarek są detale z metalu, za gruba blaszka i pękają. Dobre dla 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 Witaj andaral za gruba blaszka i pękają przed gięciem proponowałbym ja nieco odchudzić A sam modelik na prawde nie jest najgorszy, lubie je ogladac, ale wykonywac niekoniecznie :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Cześć andaral To co przedmówcy – plus za schludne wykonanie, plus za polski pojazd. Model MH nie jest niestety zbyt dobry. Producent popełnił trochę błędów. W tym modelu warto by było ścienić kilka elementów chociażby włazy/klapy. Wymiana antenek i narzędzi również wydaje się koniecznością. W realu ta siekiera ważyła by chyba z 30-40 kilo i była by do tego bardzo tępa. Kwestia dodatkowych technik – poćwicz cieniowanie, rozjaśnianie techniką suchego i mokrego pędzla, brudzenie pastelami. Bardziej skomplikowane techniki zostaw na kolejne modele, ewentualnie zacznij je ćwiczyć na złomie modelarskim. Drobne porady i większe tutoriale znajdziesz na forum w dziale „Jak to zrobić i jak pokazać”. Polecam również przejrzenie galerii gotowych modeli i warsztatu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 3 Października 2008 Autor Share Napisano 3 Października 2008 Będę się starał, te różne techniki ćwiczę na ramkach i dodatkowych częściach. Mam nadzieję, że Pz.III, który właśnie "produkuję" będzie jeszcze lepszy itd..., co do 7TP, to dzięki za uwagi, mam już drugi, będzie to wersja PL i zastosuję tak w/w uwagi, oczywiście poprawię też te anteny, które są prawie jak peryskopy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 Niezła rzecz mam takie w 1.35 (3szt) ale w 1/72 chyba bym się nie odważył. Faktycznie pancerz (nisza radiostacji) gruby jak w Tygrysie ale to rozumiem, że w 1.72 takie małe rzeczy ciężko upilnować. Ten numer "13" na wykuszu to z jakiegoś zdjęcia czy Twój pomysł ? Fajnie że jest Gundlach na klapie Szacunek za całość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 Ładnie wyszedł, każdy chyba powinien posiadać 7-tp ja przymierzam sie do zakupu (nie bójcie się to nie bęzdie drugi sherman ) Powiem krótko: Fajny! PS. Współcześniaki ruszcie się pzkdfjlksdnfj i sdkfdfjhcnf jest coraz więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 Niezła rzecz mam takie w 1.35 (3szt) ale w 1/72 chyba bym się nie odważył. Faktycznie pancerz (nisza radiostacji) gruby jak w Tygrysie ale to rozumiem, że w 1.72 takie małe rzeczy ciężko upilnować. Ten numer "13" na wykuszu to z jakiegoś zdjęcia czy Twój pomysł ? Fajnie że jest Gundlach na klapie Szacunek za całość! Dzieki, teraz na warsztat idzie drugi 7TP, będzie w fabrycznym malowaniu czyli cały zielony i z innym tyłem, to znaczy wydech będzie niżej, tak jak w ostatniej wersji 7TP. Co do nr. 13, to tak, jest ze zdjęcia, ale gamoń gdzieś je zaprzepaściłem. Jak tylko się ogarnę z Pz. III (DAK) biorę się za naszego pancerniaka, uwzględni wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 6 Października 2008 Share Napisano 6 Października 2008 Ten wyższy wydech nie był w starszych typach 7TP ? tych przerabianych z 2 wieżowców ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 Tak, z tym wysokim wydechem to jest starsza wersja, teraz będę robił ostatnią wersję 7TP z niskim i podwójnym wydechem oraz w malowaniu z 1937 roku czyli już w jednobarwnym zielonym, jak i z jedną anteną odbiorczą i nadawczą, a nie jak do tej pory z dwoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iron75 Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Witam, model wykonany niczego sobie. Dzisiaj zacząłem tekigo samego jest super mój będzie w trójbarwnym, w kolejce czeka jeszcze dwuwieżowy i jednowieżowy niskim wydechem. p.s. Jak się myle to nie bijcie ale niski wydech i "gril w krate" to wczesne serie produkcyjne i wersja dwuwieżowa http://www.militarium.net/viewart.php?aid=190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 Hmm, i chyba masz rację, szukałem i szukałem i znalazłem, że często pojawiają się w książkach błędy. Ostateczna wersja 7TP miała wydech wysoko, z tym niskim, to pierwsze 7-ki, które miały zmienioną płytę górną i zamontowaną jedną wierzę, jeszcze bez skrzyni na radiostację, później dodano schowek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 No i po kłopocie Sprawa się rozwiązała, wszyscy poszli do domków dziubać swoje 7TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 Powiem szczerze, że 7kka jest jednak debeściarska, poszukam tej w skali 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 To żeś dał plamę ;P bo jednowieżówkę z blaszkami i gąskami kilka dni temu puściłem na allegro Szukaj szukaj, łatwo nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi