pmroczko Napisano 10 Października Autor Share Napisano 10 Października Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze! @Lipstein- nie, załogi jakoś w tym nie planowałem... Jeszcze się zobaczy. Co do farby - jeszcze trochę Humbrola 66 w zapasie mam... Tu, w przypadku maszyny sił powietrznych jest szansa namalować trzykolorowy kamuflaż - jak kiedyś mówił Maciej Kuroń: "Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował" @makinen- Milan to właśnie właściciel. MMK to chyba jego inicjały, on się nazywa Milan Krnac, jego właśnie miałem na myśli i potwierdzam - bardzo dobrze można z nim porozmawiać, jak modelarz z modelarzem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Października Autor Share Napisano 22 Października (edytowane) Dzień dobry! Następny update. Drzwi pomalowane od wewnątrz: Z tyłu uzupełniłem jeszcze niektóre spawy: Z przodu zastanawiałem się, jak najlepiej zamocować siatki ochronne do osłon reflektorów i postanowiłem je przylutować: Z przodu, przy oczkach do podnoszenia też spawy dodałem. Pokrywa komory wyciągarki tymczasowo zamocowana a w "okienku" kierowcy wklejony klin, który umożliwi zamocowanie szkła pancernego bez szczeliny pod nim. zamontowałem też górny pancerz i stałe podstawy uzbrojenia (były jeszcze 2 składane, po jednej z każdego boku). Podstawy te budowałem z elementów fototrawionych z zestawu Hobby Bossa, trochę uproszczonych, ale bardzo ładnych: Teraz mam w planie tymczasowo zamontować wszystkie drzwi w pozycji zamkniętej i pomalować wszystko w trzykolorowy kamuflaż. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Edytowane 22 Października przez pmroczko (Za) Szybkie paluszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 28 Października Autor Share Napisano 28 Października Dzień dobry! No to - malowanie kamuflażu. Na poczatek zdjęcia pokazujące technikę - wałki patafixu wypełnione taśmą maskującą. tak to wyglądało po nałożeniu pierwszego koloru (piaskowy), zamaskowaniu i nałożeniu drugiego koloru (OD): Po zdjęciu masek wygląda to tak: OD wyszedł bardzo błyszczący - po efektach zbiję to bezbarwnym. Krawędzie drzwi będą czarne, żeby pokazać zamontowane tam uszczelki. Po "riserczowaniu" mogę powiedzieć, ze żaden model w skali nie ma w instrukcji plam kamuflażu, które zgadzały by się z fotografiami, które można znaleźć w sieci. Moje malowanie też jest "what-ifem" jeśli chodzi o tylną płytę kadłuba, najsłabiej obfotografowaną. Plan jest taki, żeby teraz położyć kalkomanie i przystąpić do brudzenia. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Listopada Autor Share Napisano 6 Listopada Dzień dobry! Dalszy ciąg prac - naniosłem kalkomanie, na to poszła warstwa błyszczącego lakieru Gunze i "biedronka": Podwozie teraz wygląda tak: Jeszcze się trochę nad tym powyżywam i potem trzeba będzie to pomalować na matowo, bo na razie obrzydliwie błyszczący jest... Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada W dniu 28.10.2024 o 22:10, pmroczko napisał: (OD) Jakiej marki farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada Cześć! OD to Humbrol 66 zmieszany z kilkoma kroplami glossa. Pozostałe dwa kolory to Hataka Orange Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Sobota o 22:18 Autor Share Napisano Sobota o 22:18 Dzień dobry! Mały update - model już jest pomalowany matem, zrobiłem także światła z przodu i z tyłu. W modelu Hobby bossa te części są w całości zrobione z przezroczystego tworzywa, co umożliwia ciekawe pomalowanie. Wygląda to tak (koła jeszcze założone na sucho i nie wiem czemu jedna lampa wygląda na krzywą - w realu jest lepiej): Wydaje się, że teraz już z górki - gdybym miał więcej czasu, to może nawet w jeden dzień bym go skończył... Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Wtorek o 10:33 Share Napisano Wtorek o 10:33 Masz jeszcze Humbrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 12:10 Autor Share Napisano Wtorek o 12:10 Tak, te ostatnie kilkadziesiąt puszeczek jeszcze mam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano Wtorek o 13:15 Share Napisano Wtorek o 13:15 Godzinę temu, pmroczko napisał: Tak, te ostatnie kilkadziesiąt puszeczek jeszcze mam! Farciarz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Wtorek o 22:24 Share Napisano Wtorek o 22:24 8 godzin temu, Lipstein napisał: Farciarz.... Wbrew temu co niektórzy mówią iż Humbrole to przeżytek widać iż wielu modelarzy nadal używa tych farb , nie raz zamiennie z innymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 22:38 Autor Share Napisano Wtorek o 22:38 Mieliśmy tu w Poznaniu taki jeden sklep, który bardzo chciał być taki ą ę, że tak powiem Niestety już zamknięty... No i właściciel tego sklepu między innymi kontrowersyjnymi decyzjami powiedział, że Humbroli nie będzie sprzedawał (w innych sklepach jeszcze były). Ja sobie zdaję sprawę z różnych problemów z Humbrolami, coraz więcej maluję też akrylami i "lacquerami", ale jak się zna te farby trochę to można ich cechy wykorzystać dla własnej korzyści - na przykład to że schną wolniej od akryli może być wadą, ale też zaletą. Także szkoda by było gdyby zupełnie z rynku znikły. Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 12:13 Share Napisano wczoraj o 12:13 13 godzin temu, bulik58 napisał: Wbrew temu co niektórzy mówią iż Humbrole to przeżytek widać iż wielu modelarzy nadal używa tych farb , nie raz zamiennie z innymi Wczoraj wykupiłem cały zapas 3 szt. z jednego sklepu 13 godzin temu, pmroczko napisał: na przykład to że schną wolniej od akryli może być wadą, ale też zaletą dokładnie tak! Do malowania figurek pędzlem to bardzo przydatna właściwość. Wszystkie moje modele pojazdów w życiu pomalowałam Humbrolami i niemiłosiernie przyzwyczaiłem się do tego odcienia koloru Olive Drab. Jeśli się go pomieszało z 93 lub 94, masz idealne (moim zdaniem) khaki na kurtki mundurowe, spodnie, kombinezony, plandeki, pokrowce siedzeń - oczywiście US Army, lata 40te, kiedy nie było jeszcze w powszechnym użyciu nylonu. Ten jaśniejszy odcień zieleni to 116 a brązowy 118? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano wczoraj o 12:43 Autor Share Napisano wczoraj o 12:43 Właśnie, widzisz, tu jest odstępstwo - jak wcześniej napisałem pozostałe dwa kolory to Hataka Orange, C201 i C210. A kupiłem je jak malowałem to: I właśnie dlatego, że odpowiednich Humbroli już nie mogłem dostać. Ale jak widać dobrze się ze sobą "dogadały". Pozdrawiam! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano wczoraj o 12:47 Share Napisano wczoraj o 12:47 Ubiegłeś moje następne pytanie. Stawiam jeszcze jedno: jak to się razem dogada po użyciu płynu do kalek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano wczoraj o 14:03 Autor Share Napisano wczoraj o 14:03 Jak widać na zdjęciu kalkomanie już są położone, więc mogę to powiedzieć bez problemu. Hataki same z siebie są lekko błyszczące, a do Humbrola domieszałem glossa, między innymi po to żeby nie robił problemów. Jak wszystko porządnie wyschło (4-5 dni) to położyłem kalkomanie - używałem Set/Sola i jeszcze wynalazku do kalkomanii 2in1 z naszego VMSa - wszystko działało bez problemu. Potem brudziłem całość olejami. Na to dałem matowy bezbarwny Gunze TopCoat - coś nie za bardzo chciał działać, wszystko nadal błyszczało. No to spróbowałem Humbrola w sprayu - tu trzeba uważać, bo czasem jak się da Humbrola w sprayu na Humbrole to się robi kaszana jakich mało (paradoks, nie?). Ale w tym przypadku warstwa Top Coata chyba zadziałała jak bariera i wszystko ładnie zmatowiało, jak widać na obrazku. Teraz pracuję nad ostatnimi detalami i mam nadzieję, że niedługo maszyna będzie skończona. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 18 godzin temu Share Napisano 18 godzin temu 6 godzin temu, pmroczko napisał: Jak widać na zdjęciu kalkomanie już są położone, więc mogę to powiedzieć bez problemu. Hataki same z siebie są lekko błyszczące, a do Humbrola domieszałem glossa, między innymi po to żeby nie robił problemów. Jak wszystko porządnie wyschło (4-5 dni) to położyłem kalkomanie - używałem Set/Sola i jeszcze wynalazku do kalkomanii 2in1 z naszego VMSa - wszystko działało bez problemu. Potem brudziłem całość olejami. Na to dałem matowy bezbarwny Gunze TopCoat - coś nie za bardzo chciał działać, wszystko nadal błyszczało. No to spróbowałem Humbrola w sprayu - tu trzeba uważać, bo czasem jak się da Humbrola w sprayu na Humbrole to się robi kaszana jakich mało (paradoks, nie?). Ale w tym przypadku warstwa Top Coata chyba zadziałała jak bariera i wszystko ładnie zmatowiało, jak widać na obrazku. Teraz pracuję nad ostatnimi detalami i mam nadzieję, że niedługo maszyna będzie skończona. Pozdrawiam Paweł Dodawałeś błyszczącej bezpośrednio do farby czy też pokrywałeś później ? Bardzo dobry matt np. to Revell 02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 17 godzin temu Autor Share Napisano 17 godzin temu Domieszałem kilka kropel glossa do roztworu który wlewałem do aerografu - dobrze to zadziałało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi