Skocz do zawartości

Projekt V-100 Commando w skali 1:35

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry! Bardzo dziękuję za komentarze!

@Lipstein- nie, załogi jakoś w tym nie planowałem... Jeszcze się zobaczy. Co do farby - jeszcze trochę Humbrola 66 w zapasie mam... Tu, w przypadku maszyny sił powietrznych jest szansa namalować trzykolorowy kamuflaż - jak kiedyś mówił Maciej Kuroń: "Nie byłbym sobą, gdybym nie spróbował" 🙂

@makinen- Milan to właśnie właściciel. MMK to chyba jego inicjały, on się nazywa Milan Krnac, jego właśnie miałem na myśli i potwierdzam - bardzo dobrze można z nim porozmawiać, jak modelarz z modelarzem.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Haha 1

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Następny update. Drzwi pomalowane od wewnątrz:

doors02.jpg

Z tyłu uzupełniłem jeszcze niektóre spawy:

top05.jpg

Z przodu zastanawiałem się, jak najlepiej zamocować siatki ochronne do osłon reflektorów i postanowiłem je przylutować:

top06.jpg

Z przodu, przy oczkach do podnoszenia też spawy dodałem.

Pokrywa komory wyciągarki tymczasowo zamocowana a w "okienku" kierowcy wklejony klin, który umożliwi zamocowanie szkła pancernego bez szczeliny pod nim. zamontowałem też górny pancerz i stałe podstawy uzbrojenia (były jeszcze 2 składane, po jednej z każdego boku).

Podstawy te budowałem z elementów fototrawionych z zestawu Hobby Bossa, trochę uproszczonych, ale bardzo ładnych:

top07.jpg

Teraz mam w planie tymczasowo zamontować wszystkie drzwi w pozycji zamkniętej i pomalować wszystko w trzykolorowy kamuflaż.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Edytowane przez pmroczko
(Za) Szybkie paluszki

Dzień dobry!

No to - malowanie kamuflażu. Na poczatek zdjęcia pokazujące technikę - wałki patafixu wypełnione taśmą maskującą. tak to wyglądało po nałożeniu pierwszego koloru (piaskowy), zamaskowaniu i nałożeniu drugiego koloru (OD):

paint01.jpg

paint02.jpg

Po zdjęciu masek wygląda to tak:

paint03.jpg

paint04.jpg

OD wyszedł bardzo błyszczący - po efektach zbiję to bezbarwnym. Krawędzie drzwi będą czarne, żeby pokazać zamontowane tam uszczelki. Po "riserczowaniu" mogę powiedzieć, ze żaden model w skali nie ma w instrukcji plam kamuflażu, które zgadzały by się z fotografiami, które można znaleźć w sieci. Moje malowanie też jest "what-ifem" jeśli chodzi o tylną płytę kadłuba, najsłabiej obfotografowaną.

Plan jest taki, żeby teraz położyć kalkomanie i przystąpić do brudzenia.

Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 4

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Dalszy ciąg prac - naniosłem kalkomanie, na to poszła warstwa błyszczącego lakieru Gunze i "biedronka":

paint05.jpg

paint06.jpg

paint07.jpg

Podwozie teraz wygląda tak:

paint08.jpg

Jeszcze się trochę nad tym powyżywam i potem trzeba będzie to pomalować na matowo, bo na razie obrzydliwie błyszczący jest...

Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia

Paweł

• Like 2

Cześć! OD to Humbrol 66 zmieszany z kilkoma kroplami glossa.

Pozostałe dwa kolory to Hataka Orange

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1

• 2 weeks later...

Dzień dobry!

Mały update - model już jest pomalowany matem, zrobiłem także światła z przodu i z tyłu. W modelu Hobby bossa te części są w całości zrobione z przezroczystego tworzywa, co umożliwia ciekawe pomalowanie. Wygląda to tak (koła jeszcze założone na sucho i nie wiem czemu jedna lampa wygląda na krzywą - w realu jest lepiej):

paint09.jpg

paint10.jpg

Wydaje się, że teraz już z górki - gdybym miał więcej czasu, to może nawet w jeden dzień bym go skończył...

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1

8 godzin temu, Lipstein napisał:

Farciarz.... 

Wbrew temu co niektórzy mówią iż Humbrole to przeżytek widać iż wielu modelarzy nadal używa tych farb , nie raz zamiennie z innymi .

Mieliśmy tu w Poznaniu taki jeden sklep, który bardzo chciał być taki ą ę, że tak powiem 🙂 Niestety już zamknięty... No i właściciel tego sklepu między innymi kontrowersyjnymi decyzjami powiedział, że Humbroli nie będzie sprzedawał (w innych sklepach jeszcze były).

Ja sobie zdaję sprawę z różnych problemów z Humbrolami, coraz więcej maluję też akrylami i "lacquerami", ale jak się zna te farby trochę to można ich cechy wykorzystać dla własnej korzyści - na przykład to że schną wolniej od akryli może być wadą, ale też zaletą.

Także szkoda by było gdyby zupełnie  z rynku znikły.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Paweł

• Like 2

13 godzin temu, bulik58 napisał:

Wbrew temu co niektórzy mówią iż Humbrole to przeżytek widać iż wielu modelarzy nadal używa tych farb , nie raz zamiennie z innymi

Wczoraj wykupiłem cały zapas 3 szt. z jednego sklepu

13 godzin temu, pmroczko napisał:

na przykład to że schną wolniej od akryli może być wadą, ale też zaletą

dokładnie tak! Do malowania figurek pędzlem to bardzo przydatna właściwość.

Wszystkie moje modele pojazdów w życiu pomalowałam Humbrolami i niemiłosiernie przyzwyczaiłem się do tego odcienia koloru Olive Drab. Jeśli się go pomieszało z 93 lub 94, masz idealne (moim zdaniem) khaki na kurtki mundurowe, spodnie, kombinezony, plandeki, pokrowce siedzeń - oczywiście US Army, lata 40te, kiedy nie było jeszcze w powszechnym użyciu nylonu.

Ten jaśniejszy odcień zieleni to 116 a brązowy 118?

Właśnie, widzisz, tu jest odstępstwo - jak wcześniej napisałem pozostałe dwa kolory to Hataka Orange, C201 i C210. A kupiłem je jak malowałem to:

I właśnie dlatego, że odpowiednich Humbroli już nie mogłem dostać.

Ale jak widać dobrze się ze sobą "dogadały".

Pozdrawiam!

Paweł

Jak widać na zdjęciu kalkomanie już są położone, więc mogę to powiedzieć bez problemu. Hataki same z siebie są lekko błyszczące, a do Humbrola domieszałem glossa, między innymi po to żeby nie robił problemów. Jak wszystko porządnie wyschło (4-5 dni) to położyłem kalkomanie - używałem Set/Sola i jeszcze wynalazku do kalkomanii 2in1 z naszego VMSa - wszystko działało bez problemu.

Potem brudziłem całość olejami.

Na to dałem matowy bezbarwny Gunze TopCoat - coś nie za bardzo chciał działać, wszystko nadal błyszczało. No to spróbowałem Humbrola w sprayu - tu trzeba uważać, bo czasem jak się da Humbrola w sprayu na Humbrole to się robi kaszana jakich mało (paradoks, nie?). Ale w tym przypadku warstwa Top Coata chyba zadziałała jak bariera i wszystko ładnie zmatowiało, jak widać na obrazku.

Teraz pracuję nad ostatnimi detalami i mam nadzieję, że niedługo maszyna będzie skończona.

Pozdrawiam

Paweł

6 godzin temu, pmroczko napisał:

Jak widać na zdjęciu kalkomanie już są położone, więc mogę to powiedzieć bez problemu. Hataki same z siebie są lekko błyszczące, a do Humbrola domieszałem glossa, między innymi po to żeby nie robił problemów. Jak wszystko porządnie wyschło (4-5 dni) to położyłem kalkomanie - używałem Set/Sola i jeszcze wynalazku do kalkomanii 2in1 z naszego VMSa - wszystko działało bez problemu.

Potem brudziłem całość olejami.

Na to dałem matowy bezbarwny Gunze TopCoat - coś nie za bardzo chciał działać, wszystko nadal błyszczało. No to spróbowałem Humbrola w sprayu - tu trzeba uważać, bo czasem jak się da Humbrola w sprayu na Humbrole to się robi kaszana jakich mało (paradoks, nie?). Ale w tym przypadku warstwa Top Coata chyba zadziałała jak bariera i wszystko ładnie zmatowiało, jak widać na obrazku.

Teraz pracuję nad ostatnimi detalami i mam nadzieję, że niedługo maszyna będzie skończona.

Pozdrawiam

Paweł

Dodawałeś błyszczącej  bezpośrednio do farby czy też pokrywałeś później ?  Bardzo dobry matt np. to  Revell 02

Domieszałem kilka kropel glossa do roztworu który wlewałem do aerografu - dobrze to zadziałało.