halset Napisano 27 Lipca Autor Share Napisano 27 Lipca No więc rama powiedzmy że w 98% skończona, teraz chyba czas na skrzynię. Wyciągarka na zdjęciu jest lekko krzywo, ale jest "wtyknięta" na druciku więc już poprawione. Poza tym zostały ze 2 przewody i jeden mały babol który zrobiłem na etapie klejenia ramy. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca Czad- super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 27 Lipca Share Napisano 27 Lipca (edytowane) Ta międź warta więcej z ciężaru, jak ta żywica. Pięknie, że Star zmięknie🫠 Edytowane 29 Lipca przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) Ciąg dalszy, skrzynia powiedzmy że w 95% skończona. Przy okazji zrobiłem sobie trochę delikatniejsze zamki burty. Było: Jest: I cała skrzynia: Przy okazji zastanawiam się czy dawać coś na pakę. Ktoś ma jakiś ciekawy pomysł? Edytowane 25 Sierpnia przez halset 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Ale piękna robota! Jeśli ładunek, to musi być podstawa wojskowej logistyki i aprowizacji... 1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia 40 minut temu, Kamil K. napisał: Ale piękna robota! Jeśli ładunek, to musi być podstawa wojskowej logistyki i aprowizacji... Panzerwafle xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia Może się jednak skusisz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia Fajna ta plandeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia 7 godzin temu, Endrju napisał: Może się jednak skusisz? Chciałbym ten model jednak w tym roku skończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia 1 godzinę temu, halset napisał: Chciałbym ten model jednak w tym roku skończyć No fakt zeszło by Ci z tym. Ale chyba byłbyś pierwszy z taką scenką. Ale na poważnie to wojskowe STAR-y jeździły z plandekami założonymi regulaminowo czyli opuszczonymi. W wojsku byłem prawie 20 lat i nawet nie pamiętam czy widziałem STAR-a ze zdjęta plandeką tak jak na Twoim zdjęciu. Te samochody miały zdjęte plandeki chyba tylko na tę akcję powodziową. Ciekaw jestem czy zdarzały się sytuację, że plandeki podciągano bokami jak w Twoim modelu. Może ktoś ma jakieś zdjęcia? Osobiście mi się kojarzy tylko jeden samochód z tak podwiniętą plandeką. W 1 Dywizji Pancernej jeździły samochody Bedford do przewozu żołnierzy na pace. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Endrju napisał: Ale na poważnie to wojskowe STAR-y jeździły z plandekami założonymi regulaminowo czyli opuszczonymi. W wojsku byłem prawie 20 lat i nawet nie pamiętam czy widziałem STAR-a ze zdjęta plandeką tak jak na Twoim zdjęciu. Te samochody miały zdjęte plandeki chyba tylko na tę akcję powodziową. Ciekaw jestem czy zdarzały się sytuację, że plandeki podciągano bokami jak w Twoim modelu. Może ktoś ma jakieś zdjęcia? Słuszna uwaga. Założyłem po prostu zestawową plandekę, ale rzeczywiście chyba nie widziałem zdjęcia gdzie tak byłaby ułożona. Jedynie coś w tym stylu, ale to nie do końca to samo: Trochę szkoda bo całkiem ciekawie to wygląda, ale wygląda na to, że rozsądniej będzie chyba jednak ją zdjąć kompletnie i ewentualnie zrobić tylko przód: I jeszcze pytanie - co było trzymane w tych skrzynkach pod paką (tych przed tylnym kołem)? Edytowane 26 Sierpnia przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Sierpnia Share Napisano 26 Sierpnia 2 godziny temu, halset napisał: Słuszna uwaga. Założyłem po prostu zestawową plandekę, ale rzeczywiście chyba nie widziałem zdjęcia gdzie tak byłaby ułożona. Jedynie coś w tym stylu, ale to nie do końca to samo: Trochę szkoda bo całkiem ciekawie to wygląda, ale wygląda na to, że rozsądniej będzie chyba jednak ją zdjąć kompletnie i ewentualnie zrobić tylko przód: Nie wiem na ile dbasz o historyczny aspekt budowanego modelu ale ten STAR 266 to cywil. Bez wchodzenia w szczegóły poniższe zdjęcie wyjaśnia wszystko. Oczywiście nie oznacza to, że nie można sobie takiego popełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Sierpnia Autor Share Napisano 26 Sierpnia 8 minut temu, Endrju napisał: Nie wiem na ile dbasz o historyczny aspekt budowanego modelu ale ten STAR 266 to cywil. Bez wchodzenia w szczegóły poniższe zdjęcie wyjaśnia wszystko. Zgadza się, chodziło mi tylko o plandekę. Pozostanę jednak przy pierwotnym planie i w takim razie plandeka wylatuje, dorobię tylko ten przód jak na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 27 Sierpnia Share Napisano 27 Sierpnia 14 godzin temu, halset napisał: w takim razie plandeka wylatuje Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem. Bo jest źle zwinięta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 27 Sierpnia Autor Share Napisano 27 Sierpnia 5 minut temu, TM48 napisał: Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem. Bo jest źle zwinięta? Bo nie udało mi się znaleźć właśnie takiego zdjęcia Rzecz do przemyślenia, "mój" Star miał na wszystkich znanych mi zdjęciach założony tylko przód, wiec chcąc robić ten konkretny egzemplarz chyba jednak pasowałoby zrobić podobnie, chociaż nie ukrywam, że tak ułożona plandeka jak jest teraz bardzo mi się widzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Ta plandeka robi robotę. Rzadko się zdarza, ze elementy brezentowe o takiej powierzchni są dobrze zdobione. Ta wyglada na niezłą. Wykorzystaj ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Sierpnia Share Napisano 28 Sierpnia Fajnie, widać włożony wkład pracy, nie wiem tylko czy te uchwyty nad burtami nie powinny być troszkę mniejsze/cieńsze/węższe w stosunku do fotki oryginału, ale może to perspektywa taka i się zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia 5 godzin temu, makinen napisał: Ta plandeka robi robotę. Rzadko się zdarza, ze elementy brezentowe o takiej powierzchni są dobrze zdobione. Ta wyglada na niezłą. Wykorzystaj ja. Na żywo też wygląda super. Mam dylemat 4 godziny temu, Evildead napisał: Fajnie, widać włożony wkład pracy, nie wiem tylko czy te uchwyty nad burtami nie powinny być troszkę mniejsze/cieńsze/węższe w stosunku do fotki oryginału, ale może to perspektywa taka i się zdaje Racja, są trochę zbyt grube. Postaram się poprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Może jednak nie zrywaj, z tego ujęcia bocznego wyglądają całkiem ok , zdjęcie pod kątem nie do końca oddawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia To jak jestesmy przy zdjęciu burty, to blaszki powinny byc chyba jedno przetłoczenie nizej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Godzinę temu, makinen napisał: To jak jestesmy przy zdjęciu burty, to blaszki powinny byc chyba jedno przetłoczenie nizej... To zależy które zdjęcie burty sobie weźmiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Aaaaaaa….taka historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia Zgadza się, w zdecydowanej większości przypadków były właśnie tak jak na zdjęciach od @TM48, w tym też ten z 10 BLog. Przy okazji szperania za materiałami trafiłem na taki cytat: "Jak to mawiali w wojsku, Star jest tak skonstruowany, że może biec za nim nieograniczona liczba szwejów" 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września (edytowane) Jak nie patrzyliście, udało mi się kupić od @TM48 lekko zmodyfikowany tył kabiny. Przed: Po: Po czym zapętliłem się trochę w modelowaniu 3d i podrukowałem trochę detali, przez co przyszła pora na kolejne małe zmiany: Część detali, póki co przymierzone na sucho: Kolejne detale niebawem Edytowane 22 Września przez halset 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi