Skocz do zawartości

TKS z NKM wz. 38 FK-A 20 mm - IBG 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Znany pojazd, znany model od IBG (35046) w mojej propozycji podania.
Dodatkowo – ułan na koniu od M-Model (35002)

Scenka miała być pozycjonowana we wrześniu 1939, pojazd w trakcie zwiadu lub marszu, więc zakładałem, że będzie raczej zamknięty. Niemniej, wnętrze wykonałem i częściowo ulepszyłem, zwłaszcza tam, gdzie przewidywałem, że jednak coś może być widać. W uzupełnieniach bardzo pomocny był ten temat , w którym wiele szczegółów i braków w modelu zostało wyjaśnionych.

Początkowo TKS miał po prostu stać na polu, ale z czasem pomysł wyewoluował – pole zmieniło się w rżysko (w końcu wrzesień) i przyjechał ułan, który ma też pośrednio pokazywać jak małe były TKSy, a całość można by opatrzyć tytułem „Szwaby pod lasem!”

Malowanie – Hataka C (pierwszy raz używałem farb celulozowych – super!) + Model Master + Ammo MIG

No i wyszło tak:

01_DSC_6843e.jpg

02_DSC_6823e.jpg

03_DSC_6828e.jpg

04_DSC_6824e.jpg

05_DSC_6800e.jpg

06_DSC_6799e.jpg

07_DSC_6798e.jpg

08_DSC_6813e.jpg

09_20240621_203210e.jpg

10_DSC_6794e.jpg

Sam model TKSa znany, więc chyba nie ma co opisywać. Spasowany nieźle, jakościowo też OK. Dziwi kilka braków i błędów merytorycznych wskazanych wcześniej przez inne osoby, które go robiły. Najbardziej dziwi brak osłony na silnik – bo to duży element dominujący we wnętrzu. A z innych rzeczy - gąsienice to koszmar.

Co do ułana – koń i figurka bardzo ładna, dość dobrze spasowane elementy, aczkolwiek przy pierwszej próbie wsadzenia ułana na konia połamałem mu nogi. Najwyraźniej koń przytył w transporcie. :) Ostatecznie trzeba było trochę spodnie ułanowi podciąć od strony kobyły :) Ponadto, zmieniłem ułanowi ułożenie ręki (w zasadzie dorobiłem całą rękę w innej pozycji).  Natomiast co jest złego w tej figurce to… rozmiar. Ułan jest o jakieś 15-20% za duży! Na zdjęciu – kierowca z zestawu TKS i ułan. Ja wiem, że ułani to byli chłopy na schwał, a do czołgów to pewnie brali skromnych wzrostem… ale bez przesady. Wygląda jak tata z synkiem. A stopy ułana to już w ogóle. But ułana ma jakieś 11mm wzdłuż podeszwy czyli 38,5cm w realu. To jest rozmiar 50, albo i więcej!

20240420_120907e.jpg

20240420_121005e.jpg

Ogólnie – myślę, że ostatecznie ułan wyszedł całkiem nieźle, a TKS i podstawka poprawnie. Na żywo całość wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach. Zdjęcia z bliska wyciągają rzeczy, które przy normalnym spojrzeniu są zupełnie niewidoczne 😞.
Chociaż, z drugiej strony, im dłużej patrzę, tym jakoś mniej jestem zadowolony… ale chyba wiem gdzie popełniłem największy błąd.

Edytowane przez persyMG
  • Like 6
Napisano (edytowane)

Koń jaki jest każdy widzi........ma wielki łeb niech myśli!!!! Kolory tankietki, bardzo ładne -fajnie wypłowiałe,  Co do wielkości stopy ułana to również świadczy o wielkości przyrodzenia, dlatego nie pasował do konia. Tego bym się nie czepiał, 

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano

Scenka fajna. Podoba się. Wykonanie bardzo dobre.

Co do różnicy w rozmiarach to widać tę różnicę, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to oceniać więc sobie daruję ocenę.

Jednak ogólnie jestem na TAK.

• Thanks 1
Napisano

W samej scence aż tak bardzo różnicy rozmiaru między ułanem a czołgistą nie widać (nie rzuca się w oczy).  Natomiast pokazałem to jako ciekawostkę. Bo niby obaj panowie w skali 1/35, ale w czasie roboty nad modelem w pewnym momencie coś mi nie pasowało... jak ich położyłem obok siebie to się lekko zdziwiłem :)

Napisano

Z ciekawości wyciągnąłem zdjęcia wyprasek i pomierzyłem załogantów, ten siedzący ma jakieś 150cm wzrostu, stojący standardowe 180.

A tankietka ładna.

Napisano

Urokliwa wrześniowa scenka, nabrałem chęci na TKSa.  Co  do figurek ten sam problem miałem z Trumpeterem  dosłownie o głowę różnicy z figurkami Tamki.  W końcu rozdzieliłem krzakami tworząc jakby dwie sceny.