wojtek78555 Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca (edytowane) Witam Projekt polskiego Goździka skończony, więc czas na kolejny W końcu na rynku modelarskim pojawił się model K9A1 od Hobby 2000. Tak jak wcześniej model będzie z 14 Dywizji Artylerii Samobieżnej. Dodatkowo został zamówiony zestaw do waloryzacji dla K9 od Orange Hobby. Wstawiam kilka fotek podglądowych i czas zacząć kolejny model Edytowane 30 Czerwca przez wojtek78555 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca zaciekawiony obserwuję, bo moja sztuka czeka na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Super pomysł, zasiadam i obserwuję. W szafie czekają, dwa takie. Jeden na Kraba, a drugi na naszą K9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Moja sztuka się jeszcze nie wyprodukowała (1:72) ale też zasiadam i podglądam. P.S. Masz chochlika w tekście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Czerwca Share Napisano 30 Czerwca Podglądam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Mój czeka na polski kamuflaż, bo ten koreański ... to nie moje klimaty. Niemniej bacznie będę obserwował, bo kiedyś tam będzie jak znalazł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca 8 minut temu, GrzegorzAleksander napisał: Mój czeka na polski kamuflaż, bo ten koreański ... to nie moje klimaty. Niemniej bacznie będę obserwował, bo kiedyś tam będzie jak znalazł. Egzemplarze z ostatniej dostawy są całe zielone, więc masz już opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzAleksander Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Wiem, widziałem, ale pytanie, czy będzie NATO brown jak k2 i Abramsy, czy Greish Sand jak Kraby i reszta, więc poczekam, bo mam co ciąć, szlifować i kleić, więc mi się nie śpieszy.. No i mogę podglądać i uniknąć błędów PS Zielony mi wygląda na Greish Green od Hataki, ale dokładnie się nie przyglądałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca (edytowane) 17 minut temu, GrzegorzAleksander napisał: Wiem, widziałem, ale pytanie, czy będzie NATO brown jak k2 i Abramsy, czy Greish Sand jak Kraby i reszta, więc poczekam, bo mam co ciąć, szlifować i kleić, więc mi się nie śpieszy.. No i mogę podglądać i uniknąć błędów PS Zielony mi wygląda na Greish Green od Hataki, ale dokładnie się nie przyglądałem. Firma Ammo of MIG Zestaw farb REPUBLIC OF KOREA ARMY MODERN COLORS. Numer katalogowy: A.MIG-7173 ma na tym forum dużo przeciwników, ale to chyba jedyny gotowiec na rynku. Edytowane 7 Lipca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Weź daj spokój i poleć chłopakowi hatake zestaw do merc a nie to gówno!!! Aero pluje i się zatyka . Firma rusofila musiała wydać specjalny poradnik jak malować tym bublem. No kur##, szanujmy się. https://plastmodel.com/27188-hataka-htk-cs51-us-army-paint-set-merdc-camouflage-8x17ml 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca 2 godziny temu, SnajperTBG napisał: Weź daj spokój i poleć chłopakowi hatake zestaw do merc a nie to gówno!!! Aero pluje i się zatyka . Firma rusofila musiała wydać specjalny poradnik jak malować tym bublem. No kur##, szanujmy się. https://plastmodel.com/27188-hataka-htk-cs51-us-army-paint-set-merdc-camouflage-8x17ml Farb HATAKA oczywiście biją na głowę wyroby Pana Miga Kleksa, ale kolory MERDC camouflage za wyjątkiem białego i czarnego trochę nie bardzo pasują. Może coś z tego się z tego dobierze .......trzeba próbować!!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca 14 godzin temu, robertmodelarz napisał: Farb HATAKA oczywiście biją na głowę wyroby Pana Miga Kleksa, ale kolory MERDC camouflage za wyjątkiem białego i czarnego trochę nie bardzo pasują. Może coś z tego się z tego dobierze .......trzeba próbować!!!!! Gdzie Ty na koreańskich współczesnych pojazdach widzisz kolor biały? Aktualny kamuflaż koreański to: FS 34094 czyli amerykański standard NATO Green FS 37030 czyli NATO Black FS 33105 czyli MERDCowy Field Drab po reformie z końca lat 80-tych - nieodróżnialny od poprzednika, czyli FS 30118 (który jest obecny w wielu dostępnych na rynku paletach farb modelarskich) FS 33303 czyli MERDCowy Sand po reformie - bardzo podobny do poprzednika*, czyli FS 30277 (który jest obecny w wielu dostępnych na rynku paletach farb modelarskich) * porównując we wzorniku 33303 i 30277 ja dostrzegam jakąś tam różnicę, wirtualne porównywarki też ją wskazują, natomiast w jednym z dokumentów dotyczących owej zmiany jest notka: "The colors have not been changed, only the 5 digit identification numbers" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca Białego najczęściej używa się w kamuflażu zimowym. Wszystkie kolory kamuflażu są podobne do innych. Tak samo, jak kolory współczesnych pojazdów wojska polskiego. Wszystkie barwy są zgodne ze STANAG NATO, a na defiladzie każdy inny. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 8 Lipca Autor Share Napisano 8 Lipca (edytowane) 9 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Gdzie Ty na koreańskich współczesnych pojazdach widzisz kolor biały? Aktualny kamuflaż koreański to: FS 34094 czyli amerykański standard NATO Green FS 37030 czyli NATO Black FS 33105 czyli MERDCowy Field Drab po reformie z końca lat 80-tych - nieodróżnialny od poprzednika, czyli FS 30118 (który jest obecny w wielu dostępnych na rynku paletach farb modelarskich) FS 33303 czyli MERDCowy Sand po reformie - bardzo podobny do poprzednika*, czyli FS 30277 (który jest obecny w wielu dostępnych na rynku paletach farb modelarskich) * porównując we wzorniku 33303 i 30277 ja dostrzegam jakąś tam różnicę, wirtualne porównywarki też ją wskazują, natomiast w jednym z dokumentów dotyczących owej zmiany jest notka: "The colors have not been changed, only the 5 digit identification numbers" Dokładnie takich farb miałem użyć ,które powyżej wymieniłeś. Hataka NATO Green i Black, Merdcowy Field Drab i myślałem żeby użyć do piaskowego Tamiyowskiego Buffa ale może jednak się skuszę na zakup Merdcowego Sand a Buff do rozjaśnienia EDIT: Propozycją koloru piaskowego w instrukcji jest Tamiyowski Buff lub HTK-C060 USMC Sand. Edytowane 8 Lipca przez wojtek78555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 8 Lipca Share Napisano 8 Lipca W tej sytuacji musimy napisać do hataka o stworzenie koreanskiego sefu farb ... nie da się inaczej:/ Nie da się inaczej rozwiązać tego konfliktu kolorystycznego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 19 Lipca Autor Share Napisano 19 Lipca (edytowane) Błotniki zamontowane Edytowane 4 Września przez wojtek78555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca W dniu 19.07.2024 o 03:01, wojtek78555 napisał: Błotniki zamontowane Fajnie wyglądają ale porównując obie fotki to wydaje się iż różnią się kształtem , górna część błotnika jest bardziej w poziomie a ta skierowana ku dołowi jest krótsza i ma wzmocnienie boczne dla usztywnienia elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca 4 godziny temu, bulik58 napisał: Fajnie wyglądają ale porównując obie fotki to wydaje się iż różnią się kształtem , górna część błotnika jest bardziej w poziomie a ta skierowana ku dołowi jest krótsza i ma wzmocnienie boczne dla usztywnienia elementu. To raczej kwestia perspektywy. Przejrzałem zdjecia z wątku o tworzeniu dokumentacji i nie odniosłem takiego wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca (edytowane) 19 minut temu, grzesioc napisał: To raczej kwestia perspektywy. Przejrzałem zdjecia z wątku o tworzeniu dokumentacji i nie odniosłem takiego wrażenia. Ja mam trochę inne zdanie, ale każdy może mieć swoje. Za to hitem jest podpis, ,, chinskie czołgi na ulicach Rzeszowa,, Edytowane 20 Lipca przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca Nie maja tego prostokątnego otworu w dolnej części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca 8 godzin temu, Lipstein napisał: Nie maja tego prostokątnego otworu w dolnej części Widziałem te otwory ale nie wspominałem o nich gdyż jest to drobna rzecz ale trudna do skorygowania. Poza tym chyba nie wszystkie go maja , choć kształt błotnika jest ciągle ten sam. Poniższe pojazdy opisano jako K9 , stąd może ta sytuacja z brakującymi otworami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 24 Lipca Autor Share Napisano 24 Lipca 10 godzin temu, bulik58 napisał: Widziałem te otwory ale nie wspominałem o nich gdyż jest to drobna rzecz ale trudna do skorygowania. Poza tym chyba nie wszystkie go maja , choć kształt błotnika jest ciągle ten sam. Poniższe pojazdy opisano jako K9 , stąd może ta sytuacja z brakującymi otworami. Dodam jeszcze, że w zestawie błotniki też nie posiadają tych otworów. Z pewnością w plastiku byłoby łatwiej zrobić ten otwór ale w blaszce to już trudna sprawa żeby to wyciąć a nie mam odpowiednich narzędzi do tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 24 Lipca Share Napisano 24 Lipca 23 minuty temu, wojtek78555 napisał: Dodam jeszcze, że w zestawie błotniki też nie posiadają tych otworów. Z pewnością w plastiku byłoby łatwiej zrobić ten otwór ale w blaszce to już trudna sprawa żeby to wyciąć a nie mam odpowiednich narzędzi do tego. Dlatego napisałem : Widziałem te otwory ale nie wspominałem o nich gdyż jest to drobna rzecz ale trudna do skorygowania. Poza tym chyba nie wszystkie go maja , choć kształt błotnika jest ciągle ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia Zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem będzie poprawienie antyslipa na K9 bo nie wygląda jakoś bardzo super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Jeśli masz jakąś dobrą technikę i go ulepszysz a nie pogorszysz to można się pobawić. Ale lepsze często jest wrogiem dobrego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi