Ostach Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Czy do washa można używać zmywacza do farb akrylowych wamoda?Nie, bo Ci zmyje wszystko do gołego plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Aha dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Cytat:Czy do washa można używać zmywacza do farb akrylowych wamoda? Nie, bo Ci zmyje wszystko do gołego plastiku. Oj, przepraszam! Ja swojego czasu używałem i może nie był to najlepszy pomysł dawałem radę. Trzeba mieć naprawdę duże wyczucie aby farby nie zpartolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Oj, przepraszam! Ja swojego czasu używałem i może nie był to najlepszy pomysł dawałem radę.Trzeba mieć naprawdę duże wyczucie aby farby nie zpartolić. No może i tak, ale lepiej stosować coś co nie reaguje z poprzednią warstwą. A zmywacz z tego co wiem rusza wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbovid Napisano 18 Listopada 2008 Share Napisano 18 Listopada 2008 Heh kupilem w Obi Terpentyne balsamiczna - rozpuscilem w niej farbe i zrobilem calkiem ciekawy wash, tyle ze... zaczal sie plastik rozpuszczac :-( Na szczescie model sie nie rozpadl. .. ;-) Kupilem wiec olej lniany, to co prawda plastiku nie rozpuszcza ale.. geste jest wiec wash nie jest taki "dokladny" a schnie toto juz drugi dzien i "konca nie widac" Pewnie bedzie schlo 2 miechy jak obrazy w XVI w :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 28 Listopada 2008 Share Napisano 28 Listopada 2008 Najbezpieczniejszy wash mozna zrobic przy pomocy pigmentow-ciemnych. Taka moja metoda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Listopada 2008 Share Napisano 29 Listopada 2008 Heh kupilem w Obi Terpentyne balsamiczna - rozpuscilem w niej farbe i zrobilem calkiem ciekawy wash, tyle ze... zaczal sie plastik rozpuszczac :-( Lepiej byłoby kupić terpentynę, ale w sklepie dla plastyków, ale zdecydowanie lepszy jest biały spirytus ( white spirit) do kupienia również w sklepach dla plastyków. Jest mniej inwazyjny od terpentyny, no i cała chata nie śmierdzi jak przy użyciu terpentyny ...niczym w XVI wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Mógłby mi ktoś opisać krok po kroku wash'a?? Mam żaglowca viermastbark i za chiny nie wiem jak zrobic wash'a na nim, albo na samolocie Ju-87 B-2 Stuka, bardzo bym był wdzieczny za opis wash'a;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 A można z penzyny do samochodów.95 orlen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 7 Grudnia 2008 Share Napisano 7 Grudnia 2008 Ja robie tak-kolor bazowy-humbrol,po całkowitym wyschnięciu farby wash zrobiony z humbrola i white spiritu(nie ma problemu z usunieciem zacieków nawet na drugi dzień)nadmiar washa scieram takim ustrojstwem kosmetycznym-z jednej strony pędzelek z drugiej gąbka.Kiedyś próbowałem lakierować lakierem matowym po bazie ale w trakcie dość intensywnego scierania washa white spiryt zaczął rozpuszczać mat no i wszystko zrobiło się mleczne więc robie tak jak na początku.No i efekt washa w dużej mierze zależy od gęstości a raczej rzadkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Chce zrobić washa na samolocie Ju-87 B-2 stuka, nigdy tego nie robiłem, bedzie to mój pierwszy wash, czy mógłby mi ktoś opisac krok po kroku jak to sie robi? z jakich farb najlepiej jak mieszac( z czym?) te farby?? Bardzo bede wdzieczny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 8 Grudnia 2008 Share Napisano 8 Grudnia 2008 Zapewniam Cię, że ani fakt, że to samolot, ani nawet konkretnie sprecyzowany typ, czy numer modelu w Twojej karierze nie zmienia sposobu w jaki robi się washa. Patrz inne tematy o washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 A czy jak robie tego wash'a to jak juz wymieszam farbe wszystko zrobie i poloze washa na model to od razu go wytrzeć? Co się w wash'u robi poszczególnymi farbami?? -Czerń kostna -Brąz Van Dycke -Umbra Ziemna -Sienna Palona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi