jawor84 Posted July 14, 2024 Share Posted July 14, 2024 Cześć, Przy okazji sprzątania strychu znalazłem karton z kilkoma starymi modelami jakie wykonałem jeszcze za dzieciaka. Większość nie nadaje się do niczego ale ostatni był względnie cały i tak w głowie zaświtała myśl czy nie pobawić się w jego odnowienie. Kiedyś gdzieś tam trafiłem opisy, że ludzie wrzucali taki model do jakiegoś płynu na noc żeby farba zeszła ale tak naprawdę nie zagłębiałem się w ten temat. Czy macie jakieś swoje doświadczenia w tej materii? Chętnie poczytam Poniżej kilka fotek być może przyszłego pacjenta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 14, 2024 Share Posted July 14, 2024 (edited) Strata czasu. Kupujesz nowy odpada ci zmywanie rozkładanie czyszczenie dopasowywanie pierdzielenie a wyjdzie trzeba będzie i tak dokupić kalkomanie czyli znowu przeraża parę razy zdarłem się z tematem reanimacji starych modeli to mam doświadczenia takie że raczej nie warto szkoda życia. Fajnie jest trzymać stare modele nawet źle sklejone i patrzeć i w porównaniu jak teraz się skleja no ale to trzeba mieć silne nerwy. Edited July 14, 2024 by Focus 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted July 14, 2024 Share Posted July 14, 2024 1 godzinę temu, jawor84 napisał: Przy okazji sprzątania strychu znalazłem karton z kilkoma starymi modelami jakie wykonałem jeszcze za dzieciaka. Doceń to. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jawor84 Posted July 15, 2024 Author Share Posted July 15, 2024 12 godzin temu, Focus napisał: Strata czasu. Kupujesz nowy odpada ci zmywanie rozkładanie czyszczenie dopasowywanie pierdzielenie a wyjdzie trzeba będzie i tak dokupić kalkomanie czyli znowu przeraża parę razy zdarłem się z tematem reanimacji starych modeli to mam doświadczenia takie że raczej nie warto szkoda życia. Fajnie jest trzymać stare modele nawet źle sklejone i patrzeć i w porównaniu jak teraz się skleja no ale to trzeba mieć silne nerwy. Brzmi rozsądnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
merlin_70 Posted July 15, 2024 Share Posted July 15, 2024 Zostaw na pamiątkę . Jak masz do niego części luzem to je przyklej , oczyść z kurzu i ustaw na półce. Najlepiej w zamykanej gablocie To twój model , zrobiony Twoimi rękami. Jak Cię będzie mocno męczyło , kup sobie drugi identyczny i sklej i postaw obok. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Focus Posted July 15, 2024 Share Posted July 15, 2024 2 minuty temu, merlin_70 napisał: Zostaw na pamiątkę . Jak masz do niego części luzem to je przyklej , oczyść z kurzu i ustaw na półce. Najlepiej w zamykanej gablocie To twój model , zrobiony Twoimi rękami. Jak Cię będzie mocno męczyło , kup sobie drugi identyczny i sklej i postaw obok. Takie podejście to wyraz szacunku dla swojego czasu dla drogi którą przybyłeś doświadczeń które zdobywałeś jako modelarz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted July 15, 2024 Share Posted July 15, 2024 Zdecydowanie popieram kolegów. Zostaw model na pamiątkę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jawor84 Posted July 15, 2024 Author Share Posted July 15, 2024 (edited) Części mam, leżał jakieś 20 lat (chyba nawet więcej) w jednym pudle więc jest kompletny. W sumie to mam do niego pewien sentyment (ulubiony samolot, ostatni - wtedy najlepszy - model jaki wykonałem) a jakbym zaczął przy nim dłubać to mógłbym go nie skończyć. Zostaje tak jak jest. Dzięki Panowie Edit: 15 minut i staruszek stoi dumnie na półce Edited July 15, 2024 by jawor84 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts