Sebastian76 Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września (edytowane) Cześć. Gąsienice myślę, gotowe. Zabieram się za kółeczka Edytowane 22 Września przez Sebastian76 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września Ja sobie zawsze wieka pudełek po modelach rozpłaszczam i na tym robię gąsienice. Szkoda kartek papieru czy ręczników które przy większym natarciu chemią i tak przesiąkają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września 45 minut temu, Konrad-Ciba napisał: Ja sobie zawsze wieka pudełek po modelach rozpłaszczam i na tym robię gąsienice. Szkoda kartek papieru czy ręczników które przy większym natarciu chemią i tak przesiąkają. Dobrze mądrego posłuchać Dzięki za tipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 22 Września Share Napisano 22 Września Fajnie wyszły te gąsienice. Podobają mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 22 Września Autor Share Napisano 22 Września Na dziś koniec. Udało się w weekend ogarnąć koła z gąsienicami. Kolejnym krokiem będzie praca z olejami na kadłubie i wieży. Wiadomo, na tą chwilę jest jeszcze dość niespójnie pomiędzy górą a dołem, ale w kolejnych krokach mam nadzieję, że uda mi się całą bryłę ujednolicić. Lubie ten moment, kiedy model stoi już na kołach, o "własnych siłach" 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września Bardzo elegancko Gąsienice wyglądają bardzo atrakcyjnie. Z zewnętrznej strony fajne urozmaicone efekty ale szczególnie podoba mi się ich wewnętrzna strona, kolor i wycierki - aż czuć zimną stal. Jakimi specyfikami to zrobiłeś bo efekt wart kopiowania? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 23 Września Autor Share Napisano 23 Września (edytowane) 58 minut temu, TAW napisał: Bardzo elegancko Gąsienice wyglądają bardzo atrakcyjnie. Z zewnętrznej strony fajne urozmaicone efekty ale szczególnie podoba mi się ich wewnętrzna strona, kolor i wycierki - aż czuć zimną stal. Jakimi specyfikami to zrobiłeś bo efekt wart kopiowania? Super, że się podoba. Motywujące. Jeśli chodzi o wewnętrzną stronę to mamy tam wyłącznie podkład - użyłem AK 11251 Tracks Primer. Reszta to pigment (polished metal) na palcu prowadzonym z różnym naciskiem. Dodatkowo praca gumowym pędzlem, aby wygładzić przejścia lub mocniej zaakcentować randomowo krawędzie. Widoczny kurz i piach zrobił się niejako przy okazji pracy z zewnętrzną stroną gąsienicy, więc już nic nie dodawałem - chodź można by było jeszcze nieco zaakcentować - np przy zębach. Edytowane 23 Września przez Sebastian76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września Godzinę temu, Sebastian76 napisał: Super, że się podoba. Motywujące. Jeśli chodzi o wewnętrzną stronę to mamy tam wyłącznie podkład - użyłem AK 11251 Tracks Primer. Reszta to pigment (polished metal) na palcu prowadzonym z różnym naciskiem. Dodatkowo praca gumowym pędzlem, aby wygładzić przejścia lub mocniej zaakcentować randomowo krawędzie. Widoczny kurz i piach zrobił się niejako przy okazji pracy z zewnętrzną stroną gąsienicy, więc już nic nie dodawałem - chodź można by było jeszcze nieco zaakcentować - np przy zębach. A jaki jaka jest nazwa koloru bazowego przed ktorym robiłeś wycierki metalizerami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września (edytowane) 18 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Ja sobie zawsze wieka pudełek po modelach rozpłaszczam i na tym robię gąsienice. Szkoda kartek papieru czy ręczników które przy większym natarciu chemią i tak przesiąkają. Kurcze, to ja mam sentyment do pudełek, często magazynuję je nawet po zrobieniu modelu, w przypadku najdroższych i rzadkich zestawów zostawiam na pamiątkę, a tu mamy przykład używania ich do brudnych prac przy modelu Edytowane 23 Września przez PiterATS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 23 Września Autor Share Napisano 23 Września (edytowane) 3 godziny temu, patrykd napisał: A jaki jaka jest nazwa koloru bazowego przed ktorym robiłeś wycierki metalizerami Cała gąska z obu stron jest potraktowana AK 11251 Tracks Primer - to jest baza. Edytowane 23 Września przez Sebastian76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 23 Września Autor Share Napisano 23 Września 6 godzin temu, PiterATS napisał: Kurcze, to ja mam sentyment do pudełek, często magazynuję je nawet po zrobieniu modelu, w przypadku najdroższych i rzadkich zestawów zostawiam na pamiątkę, a tu mamy przykład używania ich do brudnych prac przy modelu No ja właśnie trochę też, ale z drugiej strony poza tym, że sterta rośnie to nic z tego nie prócz stojaka na kurz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 23 Września Share Napisano 23 Września 6 godzin temu, PiterATS napisał: Kurcze, to ja mam sentyment do pudełek, często magazynuję je nawet po zrobieniu modelu, w przypadku najdroższych i rzadkich zestawów zostawiam na pamiątkę, a tu mamy przykład używania ich do brudnych prac przy modelu Kwestia podejścia. Dla mnie to zbędne miejsce które mógłbym zagospodarować innymi rzeczami. Kto co woli. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września Brudzenie - Walka z kadłubem - poddaje się. Im dłużej poprawiam tym bardziej czułem się zagubiony. Straszna to dla mnie była walka i w sumie dalej nie jestem zadowolony. Jeszcze czeka mnie wieża .... Cóż - trudy nauk panowania nad chemią Pozdrowienia z Wrocławia! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września Lekki kurz na wieży dopełni, naprawdę bardzo dobrą, całość plastycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SFModel Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września Nie wiem czemu jesteś dla siebie tak surowy. Model wygląda bardzo fajnie i szczerze to tylko lekko przykurzyć i nic więcej nie ma co robić. Jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września Ogólnie brudzenie spoko, tylko te szmatki, plecaki, jakieś to zbyt kolorowe jaskrawe wszystko, wojna chyba szara, bura i ponura była, trzeba by bardziej to wtopić pobrudzić bo teraz biją po oczach, a to czołg powinien grać pierwsze skrzypce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września 7 godzin temu, Konrad-Ciba napisał: Lekki kurz na wieży dopełni, naprawdę bardzo dobrą, całość plastycznie. Dziękuję. I właśnie zastanawiam się dlaczego tyle trudu sprawiało mi kontrolowanie tych emali. Aby uzyskać w miarę ładny gradient kurzu męczyłem się niemiłosiernie Teraz zastanawiam się czy powierzchnia nie była jednak z byt gładka (GX 100). Jak przygotowujecie powierzchnie pod emalie? Może trzeba jakąś satynę jednak przed albo nawet mat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września O Półkownik się szykuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września 3 godziny temu, SFModel napisał: Nie wiem czemu jesteś dla siebie tak surowy. Model wygląda bardzo fajnie i szczerze to tylko lekko przykurzyć i nic więcej nie ma co robić. Jest dobrze. Dzięki za pokrzepiające słowa Taka natura, że zawsze staram się bardziej krytycznie podchodzić do własnych prac, ale tu na prawdę się męczyłem i nie do końca jestem zadowolony z kontroli nad efektem. Wiadomo, uczę się, ale najgorzej jak nie rozumiesz co z czego wynika i jak reagować, aby uniknąć błędów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września 3 godziny temu, Evildead napisał: Ogólnie brudzenie spoko, tylko te szmatki, plecaki, jakieś to zbyt kolorowe jaskrawe wszystko, wojna chyba szara, bura i ponura była, trzeba by bardziej to wtopić pobrudzić bo teraz biją po oczach, a to czołg powinien grać pierwsze skrzypce. Tak , masz rację - zdecydowanie trzeba je jakoś stonować. Na etapie malowania bardzo balem się, że zielona bryła wymaga jakiś wyraźnych akcentów, aby za nudno nie było:) No i trochę poniosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września (edytowane) 53 minuty temu, Sebastian76 napisał: Dziękuję. I właśnie zastanawiam się dlaczego tyle trudu sprawiało mi kontrolowanie tych emali. Aby uzyskać w miarę ładny gradient kurzu męczyłem się niemiłosiernie Teraz zastanawiam się czy powierzchnia nie była jednak z byt gładka (GX 100). Jak przygotowujecie powierzchnie pod emalie? Może trzeba jakąś satynę jednak przed albo nawet mat? Sam odpowiedziałeś sobie pytanie. GX100 daje na tyle gładką powierzchnię, że trudno uzyskać na niej fajną fakturę i efekty kurzu. Przerabiałem to chociażby w tym modelu: Natomiast potwierdzenie znalazłem w swoim aktualnie skończonym modelu, który mam nadzieję niedługo pokażę. W nim pod kurz dałem lakier półbłyszczący z serii H i praca z emaliami była o lata świetlne przyjemniejsza. Tak więc błyszczące GX są zbyt błyszczące i zbyt śliskie i nie nadają się do tego typu zabiegów Edytowane 30 Września przez PiterATS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września 44 minuty temu, PiterATS napisał: Sam odpowiedziałeś sobie pytanie. GX100 daje na tyle gładką powierzchnię, że trudno uzyskać na niej fajną fakturę i efekty kurzu. Przerabiałem to chociażby w tym modelu: Natomiast potwierdzenie znalazłem w swoim aktualnie skończonym modelu, który mam nadzieję niedługo pokażę. W nim pod kurz dałem lakier półbłyszczący z serii H i praca z emaliami była o lata świetlne przyjemniejsza. Tak więc błyszczące GX są zbyt błyszczące i zbyt śliskie i nie nadają się do tego typu zabiegów No właśnie. Szkoda, że mnie wczoraj nie oświeciło. Dziękuje za podpowiedź. Przetestuje na wieży P.S. Bolid obłędny. Fantastyczna i piękna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września (edytowane) No i jeszcze pytanie. Terpentyna (Odorless thinner) czy White Spirit ? Czy faktycznie Biały duch jest "łagodniejszy" ? Edytowane 30 Września przez Sebastian76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 30 Września Share Napisano 30 Września 2 godziny temu, Sebastian76 napisał: No i jeszcze pytanie. Terpentyna (Odorless thinner) czy White Spirit ? Czy faktycznie Biały duch jest "łagodniejszy" ? Pracowałem z różnymi terpentynami, benzynami lakowymi i white spiritami różnych firm i zawsze white spirit najlepiej spełniał swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian76 Napisano 30 Września Autor Share Napisano 30 Września (edytowane) 9 godzin temu, PiterATS napisał: Pracowałem z różnymi terpentynami, benzynami lakowymi i white spiritami różnych firm i zawsze white spirit najlepiej spełniał swoje zadanie Właśnie potestowałem sobie na złomie. Co prawda miałem pod ręką semiglossa w puszce, ale to po prostu inna bajka. Jutro biegnę do Wojtka po lakier. Cholera jasna, że ja się dwa dni tak frustrowałem .... Na szczęście GX 100 robi taką powierzchnię, że dziś udało mi się z płaskich powierzchni sporo tej emalii usunąć. Szczególnie z miejsc ,które nie wyglądały dobrze. Od jutra będę sobie na spokojnie dłubał - mam nadzieję, że dzięki Wam znalazłem clue problemu. Jeszcze raz pięknie dzięki! Edytowane 1 Października przez Sebastian76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi