Skocz do zawartości

Dragon Wagon - Tamiya 1:35 + StuG IV Early Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego @bulik58, bardzo Ci dziękuję za ten wpis, ale dosłownie wczoraj zrobiłem już napisy. Nie mniej to że nie ma dowodu iż takie istniały już w trakcie transportu, nie oznacza że jest dowód na to, że takie nie istniały w trakcie transportu 😉 

Model, w końcu, po prawie dwóch latach pracy uznaję za zakończony. Ale do galerii jeszcze chwilka, bo doszedłem do wniosku, że ten zestaw będzie ginął tak samemu na półce lub na zdjęciach. Dlatego zrobię mu prostą podstawkę. Drogę piaskową, trochę trawy i tyle. Nic wyszukanego, ale zawsze coś, co sprawi że będzie to się przyjemniej oglądało. Dlatego póki co tylko kilka fotek, z przypomnieniem jak wygląda ciągnik (jemu już też wszystkie elementy zamontowałem) oraz naczepa ze Stug'iem. Dodałem pod gąsienice jeszcze drewniane klocki, co by było bezpieczniej w transporcie. 

Jednocześnie dziękuję wszystkim za wsparcie, nie tylko to merytoryczne, przy jego budowie. Mam nadzieję, że fajnie wyszło i że się wam podoba. Mam w planach jeszcze dwa podobne projekty, tj. niemiecki Famo z przyczepą oraz brytyjski Scummel z naczepą (i ten będzie w polskim wydaniu 😉 ). Ale to muszę najpierw odetchnąć jakiś czas od takich gigant projektów. 

IMG_3031.thumb.JPG.6335e43d12a7abb69cc75ba767429db2.JPGIMG_3032.thumb.JPG.0b7541b90713241622255c763737c642.JPGIMG_3033.thumb.JPG.2473dbc7db6ce6db9a007d86a0a48c81.JPGIMG_3034.thumb.JPG.d9add25d249f156ae77c518ac23b6122.JPG

• Like 3
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, SFModel napisał:

Kolego @bulik58, bardzo Ci dziękuję za ten wpis, ale dosłownie wczoraj zrobiłem już napisy. Nie mniej to że nie ma dowodu iż takie istniały już w trakcie transportu, nie oznacza że jest dowód na to, że takie nie istniały w trakcie transportu 😉  Model, w końcu, po prawie dwóch latach pracy uznaję za zakończony.

I tu masz rację , tym bardziej iż nie robiłeś konkretnego model , konkretnej sytuacji . Przepisy przepisami a życie płata nie raz figle. Nauczka na przyszłość gdybyś robił konkretny model, sytuację , sprawdzić czy to co pisze jest zgodne z prawdą , bo pisać każdy może raz lepiej a raz gorzej. Patrząc do tyłu te 2 lata minęły bardzo szybko , lecz to nie był czas stracony. Nauczyłeś się paru rzeczy które przydadzą się przy następnych projektach. Modele wyszły bardzo fajnie , mi się podobają. Zrobiłeś klocki pod traki ?

P.S. Te sprzęgi do łańcuchów ( śruby rzymskie) to z skąd zdobyłeś ?

Edytowane przez bulik58
Napisano

Śruby rzymskie to wyrób od EMP dostępny na Moje Hobby. Drewniane klocki pod gąski to gotowiec który był w zestawie z Dragonem. Są jeszcze dwie sztuki, do tego masa innych elementów. Wrzucę je jeszcze na naczepę przed galerią. 

Generalnie robienie konkretnych pojazdów też pozwala na dozę dowolności interpretacji, pod warunkiem że nie robi się konkretnego zdjęcia. I tak właśnie staram się robić. A czasami po prostu akceptuję że nie wszystko jest tak samo. Bo w sumie robię modele dla siebie a nie dla wystaw czy krasnali, więc jeżeli czasami nie mam umiejętności by coś tak przerobić, by było zgodne z oryginałem, to dodaję notatkę: „interpretacja autora” 😂

Ciesze się, że modele się podobają. Oby następne były tylko lepsze. 

Napisano
1 godzinę temu, SFModel napisał:

Generalnie robienie konkretnych pojazdów też pozwala na dozę dowolności interpretacji, pod warunkiem że nie robi się konkretnego zdjęcia. I tak właśnie staram się robić. A czasami po prostu akceptuję że nie wszystko jest tak samo. Bo w sumie robię modele dla siebie a nie dla wystaw czy krasnali, więc jeżeli czasami nie mam umiejętności by coś tak przerobić, by było zgodne z oryginałem, to dodaję notatkę: „interpretacja autora” 😂

Ciesze się, że modele się podobają. Oby następne były tylko lepsze. 

Każdy robi modele tak jak potrafi , a czy zawsze zgodnie z wyglądem rzeczywistym , to jest temat do bardzo długiej nie kończącej się dyskusji . Dla mnie wystawy modeli oznaczają fajnie spędzony czas , spotykasz znajomych poznajesz nowych ludzi, zobaczysz prace innych modelarzy , możesz porozmawiać na różne tematy nawet te nie związane z modelarstwem. Większość wystawiających robi to z przyjemności , i jest świadomych tego iż jego model może się spotkać nie tylko z uznaniem ale i krytyką , czy słuszną , zależy to od odbiorcy .  Co do krasnali , fotek na czerwonym dywanie połączonych z uściskiem dłoni prezesa  to trzeba podchodzić podobnie jak do polubień gdy wstawisz fotki do galerii , raz dostaniesz albo i nie. Wtedy też się nie załamujesz tylko bierzesz to na klatę , bo dla ciebie najważniejszą rzeczą było ukończenie modelu i fakt że tobie się podoba. A że czasem bywają osoby niezadowolone , potrafiące to nawet  publicznie czy w Internecie okazać to już jest temat do kolejnej dyskusji.  

P.S. Pomijam sytuację gdy zawodnik/cy wskazują błędy typowo organizacyjne itp.

• Like 1