Skocz do zawartości

Jagdtiger Henschel - Dragon i kilo blach 1:35

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Będziesz robił ruchome zawieszenie?

Nie, nie mam materiałów żeby zrobić wałki skrętne czy jakieś sprężyny. Nie wiem jak jest w nowszym jagdtigerze dragona, ale tu by było trochę roboty. Zresztą już je przykleiłem. Model nie będzie stawał na żadnej dioramie (bo nie mam jak ich robić przez najbliższy rok).

Malowanka jeszcze nie wybrałem, ale tak jak mówiłem - pewnie wielobarwny ambush.

Jutro może dojdą Friule to sobie poskładam

Podłubię dzisiaj jeszcze coś to jutro w południe wrzucę fotki o ile coś ciekawego wyjdzie

Pozdrawiam.

P.S. Nie żreć mi się w wątku bo powywalam :szczerobl:

Witam. Jeśli nadal zastanawiasz się nad malowaniem to proponuję wóz z 3 kompani 653 bat o numerze 332. Trójbarwny kamuflaż ambush- czyli taki jak chciałeś. Poza tym zgadza się również wersja (wczesny henschel). Mogę Ci udostępnić kalki do niego i dokładny schemat malowania- porównywałem ze zdjęciami oryginału i rozkład plam praktycznie się pokrywa.

Ja bym poprosił schemacik malowania

Z numerkami postaram sobie poradzić malarsko!

Wrzucę wieczorkiem trochę fotek, bo udało mi się podciągnąć robotę.

Z góry dzięki za schemat!

Do modelu dodałem Friule ATL-16. Składało się całkiem miło. Na jednym wykładzie z matematyki rozwierciłem wszystkie 210 ogniw (420 dziurek ), potem w parę godzinek w domku złożyłem. Trochę roboty z cięciem drucika na szpilki jest, ale warto. Podoba mi się to co zrobiłem. Szczególnie że mogę sobie spokojnie usunąć dwa czy więcej ogniw jeżeli uznam, że za bardzo wiszą.

Co dalej... Zacząłem przygotowywać błotniki. Rozwierciłem kostki mocujące, włożyłem druciki i zalałem klejem. Teraz trochę przyszlifuję (za daleko wystają). Po nałożeniu bocznych błotników dam fototrawione nakrętki (które i tak odpadną) . Mam już sklejone przednie błotniki (na ruchomych zawiasach), ale pokażę jak złożę resztę.

Jakby co, to popracowałem też nad delikatną fakturą górnych płyt pancernych - głupio wyglądałby takie gładkie w porównaniu z porytą powierzchnią boczną. Ze spawami muszę coś zrobić, bo wydają mi się za delikatne (pogłębię te główne, dodam wokół jarzma KMu...) Ogólnie nudzić się nie będę

PA260147.JPG

PA260151.JPG

PA260152.JPG

PA260158.JPG

PA260159.JPG

P.S. Układ jezdny poza kołami napinającymi i napędowymi złożony na sucho. Napinające i napędowe zrobiłem prosto jako ruchome (wystarczy wystrugać jakieś nakładki przed doklejeniem połówek). Jezdne kręcą się w zestawie, więc model nieźle śmiga do przodu i tyłu na gąskach (już się wybawiłem).

Obiecany schemat malowania.

332.jpg

Oznaczenia kolorów

A-żółty

B-brąz

C-zielony

Błędny jest natomiast opis - maj 45, ten wóz został wysadzony w lutym lub marcu- nie pamiętam dokładnie.

Na czerwono zaznaczyłem prawidłowy krój cyfr w tym numerze (kalki do dyspozycji)

kalki.jpg

I mam jeszcze jedną sprawę. Czy w tym Twoim zestawie nie ma czasami cyfr o takim kroju z białymi obwódkami jak zaznaczyłem na zielono aby można zrobić z nich numer 331? Jeśli tak i byłyby Ci zbyteczne to chętnie bym odkupił albo wymienił, bo z mojego nijak nie idzie tego numeru skompletować (trójki mają obwódki a jedynki nie).

W ramach ciekawostki- tak zakończył swój nędzny żywot na tym ziemskim łez padole

ScreenShot001.jpg

Dzięki, sprawdziłem

Po ile ogniw wyszło Ci na jedną taśmę gąsienic? też mam te friule, ale złożyłem dopiero kawałeczek....

Z resztą prace nad moim strasznie się ślimaczą- nawał obowiązków zawodowych jest teraz przytłaczający i wszystko inne na plan dalszy... Skończyłem jednak już blachy i zacznę malowanie, więc pochwalę się niebawem...

Obiecany schemat malowania.

332.jpg

Oznaczenia kolorów

A-żółty

B-brąz

C-zielony

Błędny jest natomiast opis - maj 45, ten wóz został wysadzony w lutym lub marcu- nie pamiętam dokładnie.

Na czerwono zaznaczyłem prawidłowy krój cyfr w tym numerze (kalki do dyspozycji)

kalki.jpg

I mam jeszcze jedną sprawę. Czy w tym Twoim zestawie nie ma czasami cyfr o takim kroju z białymi obwódkami jak zaznaczyłem na zielono aby można zrobić z nich numer 331? Jeśli tak i byłyby Ci zbyteczne to chętnie bym odkupił albo wymienił, bo z mojego nijak nie idzie tego numeru skompletować (trójki mają obwódki a jedynki nie).

W ramach ciekawostki- tak zakończył swój nędzny żywot na tym ziemskim łez padole

ScreenShot001.jpg

revell??? no z tego co ludzie mówią w instrukcjach kłamią a revell jest można powiedzieć w czołówce... ale może tym razem się postarali?

Witam jak chcesz podaj mi adres na PW to ci wyslę te cyferki bo z ostatnim modelem dostałem kalki w gratisie.

3b875f5075e8c63e.jpg

No dobra, podłubałem troszkę przy spawach i łączeniach płyt. Może ciut za wyraźna faktura, ale to zawsze jakieś urozmaicenie od dużych, płaskich powierzchni. Podmalowałem sobie podkładem, żeby zobaczyć co mi naprawdę wyszło. Teraz pora na dalszą blacharkę, bo wszystkie grubsze roboty załatwione.

PA280001.JPG

PA280003.JPG

PA280012.JPG

PA280013.JPG

PA280015.JPG

PA280016.JPG

PA280019.JPG

PA280022.JPG