Skocz do zawartości

Liberty 1/350

krzychu83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

od 1,5 roku dłubię sobie tego Liberty od Trumpka.

Większość "biżuterii" wykorzystałem, zostało kilka pierdół, które pójdą na sam koniec. 

Pytanie do bardziej wtajemniczonych w temacie okrętów US Navy - jakim kolorem pomalować kadłub i pokład?

Wg. instrukcji,  kadłub i nadbudówki H5 Haze Grey a pokład dark grey. Natomiast po zdjęciach na stronie poświęconej temu Jeremiah OBrien widziałem, że nadbudówki i pokład był malowany jednym kolorem - jasnoszarym.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4_2.jpg

5_2.jpg

6_2.jpg

7_2.jpg

• Like 1

no bardzo ładnie  robote u jubilera masz w kieszeni :)

ale najpierw to ja sie pytam nie czym a jak ty Panie to pomalujesz :) chyba ze to tylko tak poskladane na przymiarkę

co do kolorków to wersji malowania i kolorów było jak psów wszak to Liberty, 

sa gotowe zestawy farb w odpowiednich "RAL-owskich" odcieniach łatwo cos dobrać, co do konkretnej farby nie pomoge ale może przeliczniki farb dadzą jakąś wskazówkę

powodzenia i czekam na dalsze foty 

Edytowane przez laskonogi
  • Like 1

Wszystko zalezy od tego ktory to ma byc liberciak i kiedy.  W USN był albo early grey i dark grey na pokłady, a później haze gray i deck blue. Oczywiście w tych prostych dwukolorowych malowaniach. Tyle że liberciak to już bardziej Merchant Navy, jakie były oficjalne zalecenia nie wiem. No ale było na szybkości, po taniosci. Teraz oba i O'brien i Brown są całe pomalowane na szaro, ale tym bym się zanaddto nie przejmował.  Najfajniejsze liberciaki to te powojenne, może i bez dział, ale za to w pełnej gamie kolorów i bander. No i oczywiście ze spajającą je warstwa rdzy i ptasiego guana :haha:

• Like 1

13 godzin temu, laskonogi napisał:

no bardzo ładnie  robote u jubilera masz w kieszeni :)

ale najpierw to ja sie pytam nie czym a jak ty Panie to pomalujesz :) chyba ze to tylko tak poskladane na przymiarkę

co do kolorków to wersji malowania i kolorów było jak psów wszak to Liberty, 

sa gotowe zestawy farb w odpowiednich "RAL-owskich" odcieniach łatwo cos dobrać, co do konkretnej farby nie pomoge ale może przeliczniki farb dadzą jakąś wskazówkę

powodzenia i czekam na dalsze foty 

:) nadbudówki nie są przyklejone a resztę aerografem się ładnie do większości dojdzie

4 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Wszystko zalezy od tego ktory to ma byc liberciak i kiedy.  W USN był albo early grey i dark grey na pokłady, a później haze gray i deck blue. Oczywiście w tych prostych dwukolorowych malowaniach. Tyle że liberciak to już bardziej Merchant Navy, jakie były oficjalne zalecenia nie wiem. No ale było na szybkości, po taniosci. Teraz oba i O'brien i Brown są całe pomalowane na szaro, ale tym bym się zanaddto nie przejmował.  Najfajniejsze liberciaki to te powojenne, może i bez dział, ale za to w pełnej gamie kolorów i bander. No i oczywiście ze spajającą je warstwa rdzy i ptasiego guana :haha:

Chyba wojennego zrobię, myślałem na początku o zrobieniu cywilnego pod polską banderą. 

2 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Kopalnia Zygmunt

az sprawdziłem faktycznie pływało cos takiego jak Kopalnia Zabrze PRL to jednak PRL :)

3 godziny temu, Szydercza Gała napisał:

Ja to nawet mam wybranego konkretniaka: Kopalnia Zygmunt :haha:

:nienie:

s/s  HUTA ZYGMUNT   - to był kupiony w 1963 ex  liberciak James Oliver Curwood  

3.jpg.bfd5cabc9de61b85e569e2f5da28ccae.jpg

• Like 2
  • Sad 1

48 minut temu, Szydercza Gała napisał:

...huty z kopalniami mieszaja :haha:

Kopalnia to była KAZIMIERZ    :szczerbol:  

77.jpg.4a977471c8eba9d8c6bc6be8c2a2d7aa.jpg

ex liberciak Margaret Brent zakupiony w 1961

EDIT  ---------------------

W dniu 18.08.2024 o 20:21, krzychu83 napisał:

jakim kolorem pomalować kadłub i pokład?

Wg. instrukcji,  kadłub i nadbudówki H5 Haze Grey a pokład dark grey. Natomiast po zdjęciach na stronie poświęconej temu Jeremiah OBrien widziałem, że nadbudówki i pokład był malowany jednym kolorem - jasnoszarym.

wydaje mi się ze jakbyś nie zrobił będzie dobrze :super:     tam malunki i odcienie farb były różne w zależności w jakiej stoczni budowany i w jakim tempie. Chociaż logika podpowiada że burty i nadbudówki powinny być jasnoszare a pokłady ciemniejsze żeby się "zlewały" z morzem przy obserwacji z powietrza...

Poza tym jak zrobisz wszystko jednolitym szarym to będzie trochę nudno  :szczerbol:

powodzenia w budowie :piwo:        u mnie też zalega w szafie bo kiedyś dostałem jako prezent z zestawem edkowych blach

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1

12 godzin temu, M.A.V. napisał:

wydaje mi się ze jakbyś nie zrobił będzie dobrze :super:     tam malunki i odcienie farb były różne w zależności w jakiej stoczni budowany i w jakim tempie. Chociaż logika podpowiada że burty i nadbudówki powinny być jasnoszare a pokłady ciemniejsze żeby się "zlewały" z morzem przy obserwacji z powietrza...

Poza tym jak zrobisz wszystko jednolitym szarym to będzie trochę nudno  :szczerbol:

Czyli przejmować się w takim samym stopniu jak nad  odcieniem zieleni 4BO na ruskim czołgu 🤣