krzychu83 Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia Cześć od 1,5 roku dłubię sobie tego Liberty od Trumpka. Większość "biżuterii" wykorzystałem, zostało kilka pierdół, które pójdą na sam koniec. Pytanie do bardziej wtajemniczonych w temacie okrętów US Navy - jakim kolorem pomalować kadłub i pokład? Wg. instrukcji, kadłub i nadbudówki H5 Haze Grey a pokład dark grey. Natomiast po zdjęciach na stronie poświęconej temu Jeremiah OBrien widziałem, że nadbudówki i pokład był malowany jednym kolorem - jasnoszarym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 18 Sierpnia Share Napisano 18 Sierpnia (edytowane) no bardzo ładnie robote u jubilera masz w kieszeni ale najpierw to ja sie pytam nie czym a jak ty Panie to pomalujesz chyba ze to tylko tak poskladane na przymiarkę co do kolorków to wersji malowania i kolorów było jak psów wszak to Liberty, sa gotowe zestawy farb w odpowiednich "RAL-owskich" odcieniach łatwo cos dobrać, co do konkretnej farby nie pomoge ale może przeliczniki farb dadzą jakąś wskazówkę powodzenia i czekam na dalsze foty Edytowane 18 Sierpnia przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Wszystko zalezy od tego ktory to ma byc liberciak i kiedy. W USN był albo early grey i dark grey na pokłady, a później haze gray i deck blue. Oczywiście w tych prostych dwukolorowych malowaniach. Tyle że liberciak to już bardziej Merchant Navy, jakie były oficjalne zalecenia nie wiem. No ale było na szybkości, po taniosci. Teraz oba i O'brien i Brown są całe pomalowane na szaro, ale tym bym się zanaddto nie przejmował. Najfajniejsze liberciaki to te powojenne, może i bez dział, ale za to w pełnej gamie kolorów i bander. No i oczywiście ze spajającą je warstwa rdzy i ptasiego guana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 19 Sierpnia Autor Share Napisano 19 Sierpnia 13 godzin temu, laskonogi napisał: no bardzo ładnie robote u jubilera masz w kieszeni ale najpierw to ja sie pytam nie czym a jak ty Panie to pomalujesz chyba ze to tylko tak poskladane na przymiarkę co do kolorków to wersji malowania i kolorów było jak psów wszak to Liberty, sa gotowe zestawy farb w odpowiednich "RAL-owskich" odcieniach łatwo cos dobrać, co do konkretnej farby nie pomoge ale może przeliczniki farb dadzą jakąś wskazówkę powodzenia i czekam na dalsze foty nadbudówki nie są przyklejone a resztę aerografem się ładnie do większości dojdzie 4 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Wszystko zalezy od tego ktory to ma byc liberciak i kiedy. W USN był albo early grey i dark grey na pokłady, a później haze gray i deck blue. Oczywiście w tych prostych dwukolorowych malowaniach. Tyle że liberciak to już bardziej Merchant Navy, jakie były oficjalne zalecenia nie wiem. No ale było na szybkości, po taniosci. Teraz oba i O'brien i Brown są całe pomalowane na szaro, ale tym bym się zanaddto nie przejmował. Najfajniejsze liberciaki to te powojenne, może i bez dział, ale za to w pełnej gamie kolorów i bander. No i oczywiście ze spajającą je warstwa rdzy i ptasiego guana Chyba wojennego zrobię, myślałem na początku o zrobieniu cywilnego pod polską banderą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Ja to nawet mam wybranego konkretniaka: Kopalnia Zygmunt Tylko póki co nie złożyło się 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Kopalnia Zygmunt az sprawdziłem faktycznie pływało cos takiego jak Kopalnia Zabrze PRL to jednak PRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia 3 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Ja to nawet mam wybranego konkretniaka: Kopalnia Zygmunt s/s HUTA ZYGMUNT - to był kupiony w 1963 ex liberciak James Oliver Curwood 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia Masz slusznosc oczywiscie, to juz tak stary pomysł, że mi sie huty z kopalniami mieszaja 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Sierpnia Share Napisano 19 Sierpnia (edytowane) 48 minut temu, Szydercza Gała napisał: ...huty z kopalniami mieszaja Kopalnia to była KAZIMIERZ ex liberciak Margaret Brent zakupiony w 1961 EDIT --------------------- W dniu 18.08.2024 o 20:21, krzychu83 napisał: jakim kolorem pomalować kadłub i pokład? Wg. instrukcji, kadłub i nadbudówki H5 Haze Grey a pokład dark grey. Natomiast po zdjęciach na stronie poświęconej temu Jeremiah OBrien widziałem, że nadbudówki i pokład był malowany jednym kolorem - jasnoszarym. wydaje mi się ze jakbyś nie zrobił będzie dobrze tam malunki i odcienie farb były różne w zależności w jakiej stoczni budowany i w jakim tempie. Chociaż logika podpowiada że burty i nadbudówki powinny być jasnoszare a pokłady ciemniejsze żeby się "zlewały" z morzem przy obserwacji z powietrza... Poza tym jak zrobisz wszystko jednolitym szarym to będzie trochę nudno powodzenia w budowie u mnie też zalega w szafie bo kiedyś dostałem jako prezent z zestawem edkowych blach Edytowane 19 Sierpnia przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 20 Sierpnia Autor Share Napisano 20 Sierpnia 12 godzin temu, M.A.V. napisał: wydaje mi się ze jakbyś nie zrobił będzie dobrze tam malunki i odcienie farb były różne w zależności w jakiej stoczni budowany i w jakim tempie. Chociaż logika podpowiada że burty i nadbudówki powinny być jasnoszare a pokłady ciemniejsze żeby się "zlewały" z morzem przy obserwacji z powietrza... Poza tym jak zrobisz wszystko jednolitym szarym to będzie trochę nudno Czyli przejmować się w takim samym stopniu jak nad odcieniem zieleni 4BO na ruskim czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Sierpnia Share Napisano 22 Sierpnia doskonalem porownani e:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi