Skocz do zawartości

PZL P-23B Karaś - Heller - 1:72

elcin

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jak? Washa nie zrobie bo linie wypukłe (a jakoś nie wiem czy dałbym rade ołówkiem czy czymś takim), na pewno zrobie brud od rur wydechowych w jakiś sposób, czekam w takim razie na inne wasze propozycje (łatwe ;) )

na zasadzie washa jeśli chcesz to możesz nałożyć na model (no linii nie masz to wiadomo) i wycierać wzdłuż modelu, uzyskach takie czanare smugi,

Hmmm kusi mnie ten wash, ale raczej go nie zrobie, następny mój model (najprawdopodobniej F-16 Italerki) to będzie model eksperymentalny (pierwszy raz blaszki i pewnie wash jakiś też sie tam znajdzie).

Jestem właśnie chwilke po pomalowaniu rur wydechowych i (po raz kolejny) katalizatora spalin (czy jak to sie tam nazywało). Malowałem Humbrolem 113, jak na razie świeci sie jak psu.... (a ma być matt) I raczej nie będzie to mój ostateczny wybór, chciałem, żeby wyszło takie coś jak u snipera. Macie może jakieś inne propozycje tych dwóch (trzech) części? A może zrobić je rzeczywiście srebrne ubabrane smarem a nie rdzawe jak to zwykle sie widzi?

Moim skromnym zdaniem (tak jak pisałem wcześniej) kolektor spalin (nie katalizator, chyba, że piszemy o dwóch różnych rzeczach) powinieneś pomalować na aluminiowy, a potem przybrudzić rdzawym. Fajnie to wtedy wygląda.

Dokładnie tak. Najpierw na aluminium, potem drybrush rdzawy.... Okopcenia - zmieszaj gun metal (H53) z rdzawym H113 (a co do błyszczenia - albo wymieszaj farbę dokładnie, żeby nie było na dole puszki żadnych grudek itp. albo poczekaj aż wyschnie, czasami tak jest właśnie) - po zmieszaniu farbek (tak na oko, mniej więcej 1:1) PŁASKIM pędzelkiem drybrush z tej mieszanki ale nie uwalaj samolotu tylko leciuchno, leciuchno... i tak aż uzyskasz satysfakcjonujący Cię efekt.

Zardzawienie rurek i kolektor miało miejsce już jakiś tydzień temu, dzisiaj przekonałem się do zmienienia wyglądu okopceń - zmieszałem tak jak pisaliście i wyszło mi takie srebrne błyszczące przypominające bardziej cień do powiek niż okopcenia Dlatego zrobiłem je czarne

Dwa zdjęcia robione na szybko bo sie biore zaraz za maskowanie szkiełek (kryptonim "uwaga będe klnął"):

Prawy boczek:

dsc05360on7.th.jpg

I jego vis a vis:

dsc05362pi4.th.jpg

elcin-a nie chciałbyś zmienić kolejności montażu? Przyklejasz owiewkę, maskujesz i malujesz. Teraz będziesz przyklejał owiewkę do pomalowanego kadłuba? Trochę dziwna kolejność. Większe prawdopodobieństwo upaprania klejem łączeń.

Pozdro

No tak, rzeczywiście, szczególnie, że pactra sie strasznie topi pod klejem, dzięki za rade, czyli zaraz model będzie wyglądał jak skończony teoretycznie ;)

• 2 weeks later...

Efekt wczorajszego dłubania. Jestem zadowolony chociaż widzę, że mogło być lepiej. Miejsca na zdjęcia, w których farba "prześwituje" są niewidoczne gołym okiem (nawet jak sie patrzy pod słońce).

dsc05435po9.th.jpg

dsc05439le9.th.jpg

dsc05443pp2.th.jpg

Może jeszcze dzisiaj nałożę kalki.