Skocz do zawartości

[W] Magach 6 Bet Gal Batash 1/35 Meng

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Pracuję aktualnie nad bocznymi ekranami. Pierwsze 4 segmenty będące pancerzem kompozytowym mają możliwość odchylania się na boki by ułatwić pracę przy zawieszeniu, są zabezpieczone przed spadnięciem z uchwytu na którym wiszą za pomocą łańcuchów. Meng niestety zapomniał o tych detalach, więc zacząłem dorabiać uchwyty do łańcucha, sekcje pancerza kompozytowego są tez na niektórych egzemplarzach numerowane więc i ja dodałem fototrawione cyfry.

YDJGr8p.jpeg

rmLLAja.jpeg

M7Ca8ua.jpeg

XNCNUYr.jpeg

Jp04az6.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 3

Fajny szczegół 💪.Niby nic, a cieszy 😉 Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze IS-2 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta

Edytowane przez gajur
pomyłka
  • Like 1

9 minut temu, halset napisał:

Nie wiem jak duże są te cyfry, ale ja w T-34 je wycinałem żyletką ze starych wyprasek. Chyba łatwiejsza robota niż blaszki i druciki. 

Ale wygląda dobrze :)

Gdybym umiał robić zdjęcia, to bym pokazał, pamiętam że ta metoda mi najbardziej pasowała. Najważniejszy efekt końcowy. Ja ze swojego też jestem zadowolony. A czy więcej, czy mniej czasu..... to chyba akurat najmniej ważne w modelarstwie 😉

przepraszam, już nie zaśmiecam wątku. 

Barthass, powodzenia w dalszych dążeniach do doskonałości i wierności oryginałowi. 

pozdrawiam

• Like 1

Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A   co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim ,  czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy.  Te 2 kolorowe fartuchy  są w zestawie czy to własne zapasy.

scr5Full view

trójkątne wieszaki (np. widoczny na przedniej płycie kadłuba) będziesz też wymieniał?

38726884_244839476158438_4727726508527845376_n38672567_2054862878109341_4473528628595916800_n38656919_282435145643437_1496068633980305408_n

7C

Magach-7C-wf-1.jpg.87f12d5c0ffc69dd40084

Edytowane przez bulik58
  • Like 2

9 godzin temu, gajur napisał:

Fajny szczegół 💪.Niby nic, a cieszy 😉 Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze KV-1 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta

Jestem ciekaw jak finalnie to wyszło, podziwiam za pomysł i cierpliwość :)

9 godzin temu, halset napisał:

Nie wiem jak duże są te cyfry

1mm, poszło elegancko, jedynie na makro widzę, ze "1" będę musiał poprawić, bo został kawałek ramki.

9 godzin temu, bulik58 napisał:

Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A   co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim ,  czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy.  Te 2 kolorowe fartuchy  są w zestawie czy to własne zapasy.

Łańcuszki zostały mi z wielu zestawów "Legend", coś z nich dobiorę, fototrawione byłyby niestety płaskie. O których hakach wspominasz, tych z boku do blokowania modułu w pozycji otwartej czy tych na których wiszą łańcuchy? Kolorowe fartuchy są w zestawie, to efekt dwóch kolorów wyprasek w pudełku, fartuchy sa na różnych ramkach. Trójkątnych wieszaków raczej nie będę wymieniał, póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty :) 

4 godziny temu, Barthass napisał:

.... póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty :) 

Też miałem ten problem dopóki nie kupiłem zestawu krótkich pilników iglaków, do tego odpowiedniej grubości drut i po problemie. wyślę ci póżniej fotkę jak wyglądają moje. Jedynie co musisz zrobić to oznaczyć najlepiej taśmą klejącą miejsce w którym będziesz zawijać drut. Dla ułatwienie możesz drut podgrzać na gazie aby był bardziej miękki . Obejmy robię z foli aluminiowej po posiłkach na gorąco lub foremek do pieczenia ciasta

• Like 1

Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak.  Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ...

P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem.

Brak opisu.

• Like 1

7 godzin temu, bulik58 napisał:

Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak.  Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ...

P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem.

Dzięki! Będę próbował, jednak nie wiem czy na tym modelu, nie chcę utknąć z tym projektem na zbyt długo, bo już mnie korci na następne :)

• Like 1

41 minut temu, bulik58 napisał:

Mk3D?

Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon :) 

• Like 1

Godzinę temu, Barthass napisał:

Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon :) 

Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona?

26 minut temu, bulik58 napisał:

Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona?

Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać :)

Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie.

Kilka fotek mastera:

Q7uZSsw.jpeg

VCnPg43.jpeg

KJN3n9e.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 2

W dniu 8.10.2024 o 21:12, Barthass napisał:

Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać :)

Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie.

Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu 

d9618d35c7449fecbfda3472fe821de9.jpg

35 minut temu, bulik58 napisał:

Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu 

d9618d35c7449fecbfda3472fe821de9.jpg

BTW.

A co się stało że starym "IDF Modellingiem"?

Przemek

39 minut temu, bulik58 napisał:

Dokładnie, stąd dobrze, ze wziął się za budowę konwersji na sprzedaż, już widać, że pod względem szczegółów jest naprawdę bardzo dobrze.

3 minuty temu, PrzemekW napisał:

A co się stało że starym "IDF Modellingiem"?

W skrócie rozpadła się administracja, K. Benson, który potem przejął forum niestety zachorował i już nie dał rady tego prowadzić, a reszta poszła w swoje strony.

Kilka fotek moich wypocin, ekrany powoli wędrują na swoje miejsca.

x6chE25.jpeg

KgAXT2Y.jpeg

wUxEu0x.jpeg

Y0UxwpV.jpeg

M9sy38S.jpeg

6GEnwiQ.jpeg

• Like 5
  • Thanks 1

Super idziesz z tematem 

Szkoda że to forum upadło, było prawdziwą studnią bez dna wiedzy na tematy samego IDF-u jak i modelarstwa związanego z tym tematem , żadne pytanie nie pozostawało bez odpowiedzi. Powstawało tam wiele super modeli , obecnie jest parę podobnych ale według mnie żadne z nich nie osiągnęło tego pułapu co ww. ,, IDF .... ,,

Co do samego modelu Nakpadona, to we wersji  Pilon (foto poniżej) wygląda odjazdowo z podniesioną przednią płytą

1566572403_nakpadon-pilon.jpg

Co raz lepiej wygląda twój Batasch , podoba mi się twoje podejście do tematu. Ten sam czołg tylko tutaj to połączenie Academy i Legenda

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Cześć! Wróciła mi wena na Magacha :) Udało mi się skończyć w całości kadłub, co nieco podorabiałem. Teraz czas na wieżę, gdzie będzie chyba najwięcej zabawy.

Niestety skopałem liny, okucia, które łączą dwa odcinki powinny być znacznie bliżej siebie, eh już musi tak zostać. 

ANuwl7y.jpeg

Ahyt8GJ.jpeg

OyaBlcB.jpeg

AZXkL5b.jpeg

tZreHMU.jpeg

slg465Y.jpeg

5U0A0li.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 4

Godzinę temu, Barthass napisał:

Jednak nie mogę na te liny patrzeć, kupię nowy zestaw i później wymienię :) 

Wygląda naprawdę dobrze. Modlić się do tego chyba nie będziesz 😛 że już te liny chcesz wymieniać. Ja bym je palcem docisnął lekko ku dołowi bo wyglądają sztywno jak pal azji 😉

• Like 2

2 godziny temu, Barthass napisał:

Jednak nie mogę na te liny patrzeć, kupię nowy zestaw i później wymienię :) 

Nic nie wymieniaj jest git.  To są sztywne sploty jeszcze zebrane w pęczek więc nie będą zwisać jak liny tekstylne.  Miałem "przyjemność" zdejmować i zakładać ponownie liny na T-55 i na T-72 na poligonie w lato. Sztywne jak cholera....

• Like 1

6 godzin temu, SnajperTBG napisał:

Ja bym je palcem docisnął lekko ku dołowi bo wyglądają sztywno jak pal azji 😉

I tak ma być, to są grube i sztywne liny tak jak wspomniał Paweł. Widać na poniższym zdjęciu jak to leży. Niestety już ich się pozbyłem z modelu  :)

gal_batash.png

• Like 1

Cześć! Zacząłem składać wieżę, póki co największy problem sprawiło mi przyklejenie i dopasowanie osłony przeciwpyłowej jarzma armaty. Dziadostwo niesamowite, dziwne tworzywo i coś przykrótkie, stąd trzeba było naciągać gdzie nie gdzie. Na szczęście cyjanoakryl poradził sobie jakoś z tym szajsem. Mogliby to dać już z żywicy. Udało mi się też dopasować wyrzutnie granatów z Legend i lufę armaty z PanzerArt, zacząłem też pokrywać panele pancerza antypoślizgiem, rurę czujnika meteo dorobiłem z tulejki kablowej, zestawowa miała paskudny szew i nie chciało mi się tego szlifować :) Dół wieży szpachlowałem i szlifowałem, stąd zrobiłem na nowo fakturę odlewu z Surfacera bo ta część będzie wystawała spod bocznych paneli pancerza.

eTWMD8i.jpeg

4OjpOz7.jpeg

8p2xvqp.jpeg

dhsjWLc.jpeg

• Like 1