Skocz do zawartości

[W] Magach 6 Bet Gal Batash 1/35 Meng

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Pracuję aktualnie nad bocznymi ekranami. Pierwsze 4 segmenty będące pancerzem kompozytowym mają możliwość odchylania się na boki by ułatwić pracę przy zawieszeniu, są zabezpieczone przed spadnięciem z uchwytu na którym wiszą za pomocą łańcuchów. Meng niestety zapomniał o tych detalach, więc zacząłem dorabiać uchwyty do łańcucha, sekcje pancerza kompozytowego są tez na niektórych egzemplarzach numerowane więc i ja dodałem fototrawione cyfry.

YDJGr8p.jpeg

rmLLAja.jpeg

M7Ca8ua.jpeg

XNCNUYr.jpeg

Jp04az6.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 3

Fajny szczegół 💪.Niby nic, a cieszy 😉 Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze IS-2 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta

Edytowane przez gajur
pomyłka
  • Like 1

9 minut temu, halset napisał:

Nie wiem jak duże są te cyfry, ale ja w T-34 je wycinałem żyletką ze starych wyprasek. Chyba łatwiejsza robota niż blaszki i druciki. 

Ale wygląda dobrze :)

Gdybym umiał robić zdjęcia, to bym pokazał, pamiętam że ta metoda mi najbardziej pasowała. Najważniejszy efekt końcowy. Ja ze swojego też jestem zadowolony. A czy więcej, czy mniej czasu..... to chyba akurat najmniej ważne w modelarstwie 😉

przepraszam, już nie zaśmiecam wątku. 

Barthass, powodzenia w dalszych dążeniach do doskonałości i wierności oryginałowi. 

pozdrawiam

• Like 1

Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A   co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim ,  czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy.  Te 2 kolorowe fartuchy  są w zestawie czy to własne zapasy.

scr5Full view

trójkątne wieszaki (np. widoczny na przedniej płycie kadłuba) będziesz też wymieniał?

38726884_244839476158438_4727726508527845376_n38672567_2054862878109341_4473528628595916800_n38656919_282435145643437_1496068633980305408_n

7C

Magach-7C-wf-1.jpg.87f12d5c0ffc69dd40084

Edytowane przez bulik58
  • Like 2

9 godzin temu, gajur napisał:

Fajny szczegół 💪.Niby nic, a cieszy 😉 Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze KV-1 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta

Jestem ciekaw jak finalnie to wyszło, podziwiam za pomysł i cierpliwość :)

9 godzin temu, halset napisał:

Nie wiem jak duże są te cyfry

1mm, poszło elegancko, jedynie na makro widzę, ze "1" będę musiał poprawić, bo został kawałek ramki.

9 godzin temu, bulik58 napisał:

Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A   co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim ,  czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy.  Te 2 kolorowe fartuchy  są w zestawie czy to własne zapasy.

Łańcuszki zostały mi z wielu zestawów "Legend", coś z nich dobiorę, fototrawione byłyby niestety płaskie. O których hakach wspominasz, tych z boku do blokowania modułu w pozycji otwartej czy tych na których wiszą łańcuchy? Kolorowe fartuchy są w zestawie, to efekt dwóch kolorów wyprasek w pudełku, fartuchy sa na różnych ramkach. Trójkątnych wieszaków raczej nie będę wymieniał, póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty :) 

4 godziny temu, Barthass napisał:

.... póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty :) 

Też miałem ten problem dopóki nie kupiłem zestawu krótkich pilników iglaków, do tego odpowiedniej grubości drut i po problemie. wyślę ci póżniej fotkę jak wyglądają moje. Jedynie co musisz zrobić to oznaczyć najlepiej taśmą klejącą miejsce w którym będziesz zawijać drut. Dla ułatwienie możesz drut podgrzać na gazie aby był bardziej miękki . Obejmy robię z foli aluminiowej po posiłkach na gorąco lub foremek do pieczenia ciasta

• Like 1

Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak.  Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ...

P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem.

Brak opisu.

• Like 1

7 godzin temu, bulik58 napisał:

Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak.  Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ...

P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem.

Dzięki! Będę próbował, jednak nie wiem czy na tym modelu, nie chcę utknąć z tym projektem na zbyt długo, bo już mnie korci na następne :)

• Like 1

Godzinę temu, Lipstein napisał:

Jakiego CA używasz? pytam o producenta i rodzaj, rzadki, super rzadki...

Używam CA od VMS- Flexy 5k slow i Flexy 5k resin, obydwa gęste. 

• Like 1

W dniu 7.10.2024 o 17:13, Barthass napisał:

Dzięki! Będę próbował, jednak nie wiem czy na tym modelu, nie chcę utknąć z tym projektem na zbyt długo, bo już mnie korci na następne :)

Mk3D?

41 minut temu, bulik58 napisał:

Mk3D?

Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon :) 

• Like 1

Godzinę temu, Barthass napisał:

Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon :) 

Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona?

26 minut temu, bulik58 napisał:

Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona?

Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać :)

Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie.

Kilka fotek mastera:

Q7uZSsw.jpeg

VCnPg43.jpeg

KJN3n9e.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 2

W dniu 8.10.2024 o 21:12, Barthass napisał:

Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać :)

Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie.

Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu 

d9618d35c7449fecbfda3472fe821de9.jpg

35 minut temu, bulik58 napisał:

Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu 

d9618d35c7449fecbfda3472fe821de9.jpg

BTW.

A co się stało że starym "IDF Modellingiem"?

Przemek

39 minut temu, bulik58 napisał:

Dokładnie, stąd dobrze, ze wziął się za budowę konwersji na sprzedaż, już widać, że pod względem szczegółów jest naprawdę bardzo dobrze.

3 minuty temu, PrzemekW napisał:

A co się stało że starym "IDF Modellingiem"?

W skrócie rozpadła się administracja, K. Benson, który potem przejął forum niestety zachorował i już nie dał rady tego prowadzić, a reszta poszła w swoje strony.

Kilka fotek moich wypocin, ekrany powoli wędrują na swoje miejsca.

x6chE25.jpeg

KgAXT2Y.jpeg

wUxEu0x.jpeg

Y0UxwpV.jpeg

M9sy38S.jpeg

6GEnwiQ.jpeg

• Like 3

Super idziesz z tematem 

Szkoda że to forum upadło, było prawdziwą studnią bez dna wiedzy na tematy samego IDF-u jak i modelarstwa związanego z tym tematem , żadne pytanie nie pozostawało bez odpowiedzi. Powstawało tam wiele super modeli , obecnie jest parę podobnych ale według mnie żadne z nich nie osiągnęło tego pułapu co ww. ,, IDF .... ,,

Co do samego modelu Nakpadona, to we wersji  Pilon (foto poniżej) wygląda odjazdowo z podniesioną przednią płytą

1566572403_nakpadon-pilon.jpg

Co raz lepiej wygląda twój Batasch , podoba mi się twoje podejście do tematu. Ten sam czołg tylko tutaj to połączenie Academy i Legenda

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Brak dostępnego opisu zdjęcia.