Barthass Napisano 5 Października Autor Share Napisano 5 Października (edytowane) Cześć! Pracuję aktualnie nad bocznymi ekranami. Pierwsze 4 segmenty będące pancerzem kompozytowym mają możliwość odchylania się na boki by ułatwić pracę przy zawieszeniu, są zabezpieczone przed spadnięciem z uchwytu na którym wiszą za pomocą łańcuchów. Meng niestety zapomniał o tych detalach, więc zacząłem dorabiać uchwyty do łańcucha, sekcje pancerza kompozytowego są tez na niektórych egzemplarzach numerowane więc i ja dodałem fototrawione cyfry. Edytowane 5 Października przez Barthass 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października (edytowane) Fajny szczegół .Niby nic, a cieszy Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze IS-2 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta Edytowane 6 Października przez gajur pomyłka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Nie wiem jak duże są te cyfry, ale ja w T-34 je wycinałem żyletką ze starych wyprasek. Chyba łatwiejsza robota niż blaszki i druciki. Ale wygląda dobrze 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października 9 minut temu, halset napisał: Nie wiem jak duże są te cyfry, ale ja w T-34 je wycinałem żyletką ze starych wyprasek. Chyba łatwiejsza robota niż blaszki i druciki. Ale wygląda dobrze Gdybym umiał robić zdjęcia, to bym pokazał, pamiętam że ta metoda mi najbardziej pasowała. Najważniejszy efekt końcowy. Ja ze swojego też jestem zadowolony. A czy więcej, czy mniej czasu..... to chyba akurat najmniej ważne w modelarstwie przepraszam, już nie zaśmiecam wątku. Barthass, powodzenia w dalszych dążeniach do doskonałości i wierności oryginałowi. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października (edytowane) Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim , czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy. Te 2 kolorowe fartuchy są w zestawie czy to własne zapasy. trójkątne wieszaki (np. widoczny na przedniej płycie kadłuba) będziesz też wymieniał? 7C Edytowane 5 Października przez bulik58 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Października Autor Share Napisano 6 Października 9 godzin temu, gajur napisał: Fajny szczegół .Niby nic, a cieszy Pamiętam jak sam odtwarzałem ruskie numerki i literki na miniaturze KV-1 z pomnika z Krakowie. Tylko, że tam nie było gotowców, cyna (chyba) 0,3mm i pęseta Jestem ciekaw jak finalnie to wyszło, podziwiam za pomysł i cierpliwość 9 godzin temu, halset napisał: Nie wiem jak duże są te cyfry 1mm, poszło elegancko, jedynie na makro widzę, ze "1" będę musiał poprawić, bo został kawałek ramki. 9 godzin temu, bulik58 napisał: Super wyglądają te cyferki , mała rzecz a cieszy oko , łańcuszki dasz foto trawione czy masz jakieś odpowiednie do tej skali? A co do wieszania haków , na wielu fotkach pojazdy zarówno wersji 6 Batash jak i póżniejszych wersji 7 A/C mają te haki tylko na drugim , czasem na 3 fartuchu nie zależnie czy to są ciężkie czy lekkie fartuchy. Te 2 kolorowe fartuchy są w zestawie czy to własne zapasy. Łańcuszki zostały mi z wielu zestawów "Legend", coś z nich dobiorę, fototrawione byłyby niestety płaskie. O których hakach wspominasz, tych z boku do blokowania modułu w pozycji otwartej czy tych na których wiszą łańcuchy? Kolorowe fartuchy są w zestawie, to efekt dwóch kolorów wyprasek w pudełku, fartuchy sa na różnych ramkach. Trójkątnych wieszaków raczej nie będę wymieniał, póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października 4 godziny temu, Barthass napisał: .... póki co trudno mi zrobić powtarzalne trójkątne kształty Też miałem ten problem dopóki nie kupiłem zestawu krótkich pilników iglaków, do tego odpowiedniej grubości drut i po problemie. wyślę ci póżniej fotkę jak wyglądają moje. Jedynie co musisz zrobić to oznaczyć najlepiej taśmą klejącą miejsce w którym będziesz zawijać drut. Dla ułatwienie możesz drut podgrzać na gazie aby był bardziej miękki . Obejmy robię z foli aluminiowej po posiłkach na gorąco lub foremek do pieczenia ciasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak. Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ... P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 7 Października Autor Share Napisano 7 Października 7 godzin temu, bulik58 napisał: Miałem wysłać wczoraj ale wróciłem późno i teraz mam wolną chwilę. Zrobiłem 3 nowe trójkąty na szybcika, i tak: 1 wycięty . 1 z folią i jeden nawinięty na trójkątny pilnik iglak. Taśma nawinięta oznacza miejsce nawijania drutu , i kiedy potrzebuje nowe trójkąty nawijam druciki i wiem że nie będzie różnicy w wielkości. Ja najczęściej używam drutu miedzianego 0,4 mm . Czyli potrzebujesz tylko pilnik drut taśmę i malutkie obcążki i lecisz z tematem ... P.S. Nie przejmuj się pierwszymi nie udanymi próbami, też tak miałem. Dzięki! Będę próbował, jednak nie wiem czy na tym modelu, nie chcę utknąć z tym projektem na zbyt długo, bo już mnie korci na następne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października Jakiego CA używasz? pytam o producenta i rodzaj, rzadki, super rzadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października Godzinę temu, Lipstein napisał: Jakiego CA używasz? pytam o producenta i rodzaj, rzadki, super rzadki... Używam CA od VMS- Flexy 5k slow i Flexy 5k resin, obydwa gęste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października W dniu 7.10.2024 o 17:13, Barthass napisał: Dzięki! Będę próbował, jednak nie wiem czy na tym modelu, nie chcę utknąć z tym projektem na zbyt długo, bo już mnie korci na następne Mk3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października 41 minut temu, bulik58 napisał: Mk3D? Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 8 Października Share Napisano 8 Października Godzinę temu, Barthass napisał: Do 3D, a raczej do budowy bocznych ekranów z blaszek musze jeszcze trochę doświadczenia zdobyć. pewnie skończę w końcu Pumę i waham się między Chatapem a Achzaritem, no chyba, że pojawi się już konwersja do budowy Nakpadona, która już powstaje to wtedy Nakpadon Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 8 Października Autor Share Napisano 8 Października (edytowane) 26 minut temu, bulik58 napisał: Czyli IDF-u ci dostatek jak widzę , Namera nie planujesz? Kto będzię robił konwersję do Nakpadona? Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie. Kilka fotek mastera: Edytowane 8 Października przez Barthass 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października W dniu 8.10.2024 o 21:12, Barthass napisał: Do Namera jakoś mnie nie ciągnie, a to pewnie przez to, że to model prosto z pudła i nie ma ma przy nim co dłubać Nakpadona dłubie Paul Sykes, może być Ci znany ze starego forum IDF Modelling, wydłubał już mastera, model będzie z wnętrzem, będzie to żywica z elementami drukowanymi w 3D. To konwersja do Sho't z AFV Club. Ma być do kupienia jakoś na Boże Narodzenie. Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października 35 minut temu, bulik58 napisał: Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu BTW. A co się stało że starym "IDF Modellingiem"? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października 39 minut temu, bulik58 napisał: Tak, Paul Sykes znany jest z wielu super modeli, widziałem parę nowych fotek tego Nakpadona w sieci , ze starego IDF Modelling pamiętam jeszcze jeden model tego pojazdu Dokładnie, stąd dobrze, ze wziął się za budowę konwersji na sprzedaż, już widać, że pod względem szczegółów jest naprawdę bardzo dobrze. 3 minuty temu, PrzemekW napisał: A co się stało że starym "IDF Modellingiem"? W skrócie rozpadła się administracja, K. Benson, który potem przejął forum niestety zachorował i już nie dał rady tego prowadzić, a reszta poszła w swoje strony. Kilka fotek moich wypocin, ekrany powoli wędrują na swoje miejsca. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Października Share Napisano 12 Października Super idziesz z tematem Szkoda że to forum upadło, było prawdziwą studnią bez dna wiedzy na tematy samego IDF-u jak i modelarstwa związanego z tym tematem , żadne pytanie nie pozostawało bez odpowiedzi. Powstawało tam wiele super modeli , obecnie jest parę podobnych ale według mnie żadne z nich nie osiągnęło tego pułapu co ww. ,, IDF .... ,, Co do samego modelu Nakpadona, to we wersji Pilon (foto poniżej) wygląda odjazdowo z podniesioną przednią płytą Co raz lepiej wygląda twój Batasch , podoba mi się twoje podejście do tematu. Ten sam czołg tylko tutaj to połączenie Academy i Legenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi