Skocz do zawartości

1:35 French 155 mm C17S Howitzer - Das Werk [ albo 15,5 cm sFH 414(f), albo 15,5 cm sFH 17(p) ]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No to następny artyleryjski "wypust".

Nie widziałem do tej pory relacji a w końcu haubica używana przez wojsko francuskie, polskie, amerykańskie, jugosłowiańskie, fińskie i inne.

I oczywiście niemieckie. 

W tym przypadku ma być w malowaniu Wehrmachtu jako 15,5 cm sFH 414(f).

No i dłuższa historia niekoniecznie modelarska:

Do końca wojny 15,5 cm sFH 414(f) była drugą najpopularniejszą ciężką haubicą w niemieckich dywizjach piechoty (po oczywiście sFH 18).

Oczywiście to konstrukcja pierwszo wojenna i już trochę słabo już pasująca do warunków walki i bardzo odstająca parametrami od właśnie sFH 18.

Miała o wiele mniejszy zasięg, bo tylko 9,5 km (vs. 13,3 km sFH 18), co nawet teoretycznie nie pozwalało dawać wsparcia w całym pasie dywizji, a trawers lufy to tylko 6 stopni więc przeniesienie ognia często wiązało się z koniecznością manewrowania całym działem. Więc słabo.

Ale miała też zalety. Była o wiele lżejsza. W marszu 3,75 tony więc mogła być przemieszczana przez 6 ciężkich koni pociągowych, kiedy sFH 18 musiała być najpierw rozłożona na dwie części i potrzebowano do jej transportu aż 16 koni (3982 kg lufa i 4084 kg laweta). Coś za coś.

W efekcie klęsk Wehrmachtu na całym froncie wschodnim na 1 października 1944 w dywizjach piechoty zostało już tylko 385 sFH 18 i aż 91 - 15,5 cm sFH 414(f), a niewątpliwie kilkadziesiąt francuskich haubic przepadło latem 1944 na Białorusi.

Tak czy owak statystycznie jesienią 1944 co piąta/szósta(!) niemiecka dywizja piechoty miała ciężki dywizjon artylerii uzbrojony w haubice francuskie. 

Kleiłem równolegle 10 cm leFH 14/19(t) produkcji IBG, która mnie zniechęciła na chwilę, ale ten model mogę z czystym sumieniem polecić.

Sama przyjemność. Nie bardzo nawet było co pokazywać z klejenia w trakcie prac.

Jedyne rozczarowanie to plastikowa lufa i niestety brak gwintu wewnątrz i trochę gruby szew od ramki na kołach i w efekcie szprychach, ale... bez tragedii.

Swoją drogą kiedy ktoś wpadnie na to, żeby wyprodukować do tego konie??? Przecież takie z dyszlem jeździły,  a tu dali taki ciężki zaczep holowniczy do ciągnika z I wojny światowej.

Tak wygląda przed podkładem poskładana na sucho, zamek nie zamknięty, koła nie przyklejone.

Podkład i szlifowanie było tylko na lufie.

No i teraz zastanawiam się nad kamuflażem.

Chcę ją zrobić w wersji z Ost-Frontu lata 1944 roku. 3. Armia Pancerna w przededniu sowieckiej letniej ofensywy Bagration miała 28 takich dział (w 299. DPiech i 4 i 6. Dywizjach Polowych Luftwaffe).

I teraz pytanie: myślicie, ze przemalowano je z Feldgrau na piaskowy? Chciało im się? Czy może (co mnie korci) zrobić ją w Panzergrau i dodać łaty/maziaje w Dunkelgelb? Zdjęć tych haubic z tego okresu niestety nie widziałem. 

image.thumb.png.46da98638719d7a4d534aa69e281725f.png

image.png.eb7e1a1ca4f1a04c7dd9ccf7f6334738.png

image.png.2bae6be4ef6c8a426446dece84b7bd86.png

image.png.daa3e7b0a56a2937d8b6dd4b0e12d4e7.png

image.png.77ae2cb624e45ee91b229cab387adc1b.png

Edytowane przez Merten
  • Like 2
  • Merten changed the title to 1:35 French 155 mm C17S Howitzer - Das Werk [ albo 15,5 cm sFH 414(f), albo 15,5 cm sFH 17(p) ]
Napisano

No ciekawe malowanie by było właśnie baza szary i na to plamy ciemno żółte.Takie z przełomu lat 42/43 kiedy przemalowywano z szarego na ciemno żółty pojazdy .Jak nie ma kwitów ,że tak było nie było można malować.Ciekawy deseń do kolekcji.

Sam ciemno żółty to taki oklepany.Co kto woli.

Napisano

ładnie, ładnie  :super:    ale jestem rozczarowany.... 

zajrzałem tutaj z nadzieją na emocjonujący warsztat a tu już wszystko gotowe.... 

w dodatku wygląda na to że następny wpis to będzie galeria.... 

Napisano (edytowane)
Cytat

z nadzieją na emocjonujący warsztat a tu już wszystko gotowe.... 

No, ale tu emocje miałem jak na grzybach. 😉

Wszystko pasuje, instrukcja jasna, odlew super. Nawet w wielu przypadkach wypraski pomyślane tak, że miejsca odcięcia elementów po wklejeniu nie są widoczne.

Edit:----

Grzebnąłem trochę w necie w poszukiwaniu zdjęć. Na pierwszym widać problem ze zmianą kierunku ostrzału. Jednak sFH 18 pozwalała na przemieszczanie lufy w poziomie o 60 stopni. Tu trzeba było przenieść ogon i wkopać go w ziemię. Ciekawe ile czasu to zajmowało (?).

No i co to za kolor działa? Chyba Dunkelgelb, ale może być tak, że koła i łoże po prostu zakurzone.

image.png.0b8b8da8c3db74cfe6f3b3fd19936ea5.png 

Tu na pewno w Panzergrau. Ciekawe, że stempel, którego jeszcze nie wklejałem (w pozycji transportowej jest z boku łoża) ma elementy stalowe.

image.thumb.png.b9a1ac98ae0cb7ac5806bdd00434ab4d.png

Zdjęcia z https://www.armedconflicts.com/

Edytowane przez Merten
  • Like 1
Napisano

Pomalowane i pocieniowane. Trochę sztuka dla sztuki, bo na to pójdą żółte (Dunkelgelb) łaty. 

Lufa i koła jeszcze nie przyklejone, celownik do przemalowania na czarno (chociaż w pozycji marszowej powinien być albo zdjęty, albo przykryty pokrowcem).

image.png.57a51bcfe2a690d50de0f4912c542b2b.png

image.png.7d488e0f7eb7a586a572394abd321e79.png

image.thumb.png.98f8f24a271a8c15cbb0da06860267f5.png

image.png.637828008f372577e69698962c27414a.png

I porównanie z młodszą siostrą czyli sFH 18.

Sądziłem, że francuska haubica będzie wyraźnie mniejsza, a tymczasem wcale nie. Po prostu inna konstrukcja, ale po prostu kaliber wymusza wielkość działa.

image.png.0b70d765f954bf8e531d9ed70a420564.png

• Like 1