Skocz do zawartości

Ruska wieś

Adrian800

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...

Super dzieło. Kapitalnie. Mam jednak pytanie. Czy w rusach było możliwe, by komuś się chciało malować dom na niebiesko? Wątpię. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam.

Edytowane przez Testament68
  • Like 1

Tak, w okresie przedstawionym powyżej  spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Potwierdza to przedwojenne malarstwo ze Związku Radzieckiego np. Константин Коровин, Stanislaw Skoblejew i inni, oraz  wiejska architektura po drugiej stronie granicy, także w głąb dawnej Rosji Radzieckiej (fot/grafiki z netu do celów poglądowych)old-wooden-blue-house-village-farmhouse-belarus-view-rustic-ethnic-house-rural-landscape_79762-5472.jpg?w=74070447513_1004.webpIzba.jpg

Korovin Konstantin 45d3b8dd7c45023740030c8d48ac528d.jpg

stanisław skoblejew.jpg

Edytowane przez panmopsik
  • Like 3
  • Thanks 1

20 godzin temu, panmopsik napisał:

Tak, w okresie przedstawionym powyżej  spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. 

Domy malowane na niebiesko można zobaczyć w wielu krajach , np. Litwie , Grecji  Polsce , powód takiego malowania jest różny. W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż, czy to prawda nie wiem ale tak mi tłumaczyła mieszkanka Brzeska pamiętająca te lata ( szacunkowo miała 70 parę lat) .

Tradycyjny starożytny z XIX wieku niebieski dom na Litwie

Tradycyjny starożytny stary XIX wieku niebieski dom na Litwie - 30001350

Małopolska 

Zalipie - artykuły | Gazeta Krakowska

Edytowane przez bulik58
  • Like 2
  • Thanks 1

19 godzin temu, bulik58 napisał:

W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż...

...ale i kawalerowie także.

Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem.

Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/

• Like 2

21 godzin temu, Rafał B napisał:

...ale i kawalerowie także.

Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem.

Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/

To o czym napisałeś jest jednym z powodów malowania na niebiesko domów np. na wyspach greckich gdzie oprócz ochrony przed nieproszonym towarzystwem daje ochronę przed np. słońcem. O kawalerach nigdy nie słyszałem choć woj. małopolskie przemierzam często , od 50 lat. Dzięki za info, dowiedziałem się czegoś nowego .

• Like 1

• 11 months later...
W dniu 2.12.2024 o 01:47, panmopsik napisał:

Tak, w okresie przedstawionym powyżej  spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Potwierdza to przedwojenne malarstwo ze Związku Radzieckiego np. Константин Коровин, Stanislaw Skoblejew i inni, oraz  wiejska architektura po drugiej stronie granicy, także w głąb dawnej Rosji Radzieckiej (fot/grafiki z netu do celów poglądowych)

Termin "ruskie" raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. Konstantin Korowin był malarzem rosyjskim, nie radzieckim. Jeszcze drobiazg: jak piszesz cyrylicom, to może bądź konsekwentny.

8 godzin temu, Wojciech napisał:

Termin "ruskie" raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. Konstantin Korowin był malarzem rosyjskim, nie radzieckim. Jeszcze drobiazg: jak piszesz cyrylicom, to może bądź konsekwentny.

Mój wcześniejszy wpis, to nie praca naukowa tylko pewien skrót dotyczący ewentualnego pomalowania chaty . Przykłady nazwisk i obszarów tak samo należy potraktować. Tak, Konstantin Korowin urodził się w Moskwie w 1861 roku, czyli oficjalnie na terytorium Imperium Rosyjskiego a zmarł w okresie ZSRR. Był faktycznie malarzem rosyjskim żyjącym w czasach Imperium i w czasach Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, gdzie jedną z Republik była Rosyjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Radziecka. Granice pomiędzy Republikami były czysto administracyjne więc nie blokowały swobodnego przepływu ludności pomiędzy nimi. "Radziecki", to potoczne określenie na: związany z ZSRR. Mój wpis dotyczył pomalowanej chałupy w czasie II wojny światowej. Mogła być pomalowana ? Mogła. W takie kolory ? Mogła. Pierwszym z brzegu był przykład jaki podałem. Korzystałem i ze stron rosyjskojęzycznych i strony z literami łacińskimi. Aby nie czepiano się pisowni nazwiska skorzystałem z wytnij-wklej. Co do samego koloru, to dla własnej ciekawości poświęciłem wiele czasu na zgłębienie możliwości jego występowania na hipotetycznych wiejskich obszarach pokazanej dioramy. Gdyby ten kolor nie występował, to napisałbym o tym. Wychodzę z założenia, że zainteresowanym pogłębieniem tematu  wystarczyło to co wpisałem + opcja kopiuj-wklej w wyszukiwarkę, oraz translator internetowy. Co do terminu "ruskie" jak sam napisałeś, cytat:  "...raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. ", to wyraz "raczej" okazuje wahanie, prawdopodobieństwo ale nie zdecydowaną pewność stwierdzenia. Bazując na wiedzy naukowej zdobytej w różnych budynkach bibliotek i potwierdziwszy ją w Internecie, oraz dodatkowo u Ukraińców i jednego Rosjanina mogę wpisać, że Ruś Kijowska to nie obszary tylko obecnej Ukrainy, tak samo termin "ruski" nie odnosi się tylko do ziem ukraińskich. Dziękuję za Twojego posta dzięki któremu miałem powód by jeszcze raz spojrzeć na przedwojenne wiejskie malarstwo rustykalne. oraz wspomnieć piękne wiejskie budownictwo wschodniej Polski   :  )

Edytowane przez panmopsik