Adrian800 Napisano 21 Października 2024 Share Napisano 21 Października 2024 Witam moja nowa diorama " Ruska wieś " skala 1/35 dla chętnych film 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 1 Grudnia 2024 Share Napisano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Super dzieło. Kapitalnie. Mam jednak pytanie. Czy w rusach było możliwe, by komuś się chciało malować dom na niebiesko? Wątpię. Jeżeli kogoś uraziłem, to przepraszam. Edytowane 1 Grudnia 2024 przez Testament68 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 2 Grudnia 2024 Share Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Tak, w okresie przedstawionym powyżej spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Potwierdza to przedwojenne malarstwo ze Związku Radzieckiego np. Константин Коровин, Stanislaw Skoblejew i inni, oraz wiejska architektura po drugiej stronie granicy, także w głąb dawnej Rosji Radzieckiej (fot/grafiki z netu do celów poglądowych) Edytowane 2 Grudnia 2024 przez panmopsik 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Grudnia 2024 Share Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) To chyba będzie mój ulubiony post przynajmniej do świąt :). Edytowane 2 Grudnia 2024 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 2 Grudnia 2024 Share Napisano 2 Grudnia 2024 (edytowane) 20 godzin temu, panmopsik napisał: Tak, w okresie przedstawionym powyżej spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Domy malowane na niebiesko można zobaczyć w wielu krajach , np. Litwie , Grecji Polsce , powód takiego malowania jest różny. W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż, czy to prawda nie wiem ale tak mi tłumaczyła mieszkanka Brzeska pamiętająca te lata ( szacunkowo miała 70 parę lat) . Tradycyjny starożytny z XIX wieku niebieski dom na Litwie Małopolska Edytowane 2 Grudnia 2024 przez bulik58 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Testament68 Napisano 2 Grudnia 2024 Share Napisano 2 Grudnia 2024 No i wszystko jasne. Extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Grudnia 2024 Share Napisano 3 Grudnia 2024 19 godzin temu, bulik58 napisał: W Małopolsce tym kolorem np. oznaczano chaty w których mieszkały panny gotowe do wyjścia za mąż... ...ale i kawalerowie także. Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem. Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 4 Grudnia 2024 Share Napisano 4 Grudnia 2024 21 godzin temu, Rafał B napisał: ...ale i kawalerowie także. Ponadto malowanie na niebiesko chroniło przed wszelkimi insektami, a jeśli chodzi o sferę duchową to wierzono, że niebieski chroni przed złem. Mamy więc co najmniej kilka powodów takiego malowania, a tu można przeczytać coś więcej: https://www.national-geographic.pl/historia/co-oznacza-kolor-niebieski-w-architekturze-dlaczego-kochamy-go-od-starozytnosci/ To o czym napisałeś jest jednym z powodów malowania na niebiesko domów np. na wyspach greckich gdzie oprócz ochrony przed nieproszonym towarzystwem daje ochronę przed np. słońcem. O kawalerach nigdy nie słyszałem choć woj. małopolskie przemierzam często , od 50 lat. Dzięki za info, dowiedziałem się czegoś nowego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
staś Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Ładna diorama ale dlaczego prawie wszyscy myślą że pojazdy fruwają . Kawał roboty tylko czemu taki czysty pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada W dniu 2.12.2024 o 01:47, panmopsik napisał: Tak, w okresie przedstawionym powyżej spotykano pomalowane wiejskie domy. Ruskie, czyli z terenu Białorusi, Ukrainy i Rosji. Potwierdza to przedwojenne malarstwo ze Związku Radzieckiego np. Константин Коровин, Stanislaw Skoblejew i inni, oraz wiejska architektura po drugiej stronie granicy, także w głąb dawnej Rosji Radzieckiej (fot/grafiki z netu do celów poglądowych) Termin "ruskie" raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. Konstantin Korowin był malarzem rosyjskim, nie radzieckim. Jeszcze drobiazg: jak piszesz cyrylicom, to może bądź konsekwentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, Wojciech napisał: Termin "ruskie" raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. Konstantin Korowin był malarzem rosyjskim, nie radzieckim. Jeszcze drobiazg: jak piszesz cyrylicom, to może bądź konsekwentny. Mój wcześniejszy wpis, to nie praca naukowa tylko pewien skrót dotyczący ewentualnego pomalowania chaty . Przykłady nazwisk i obszarów tak samo należy potraktować. Tak, Konstantin Korowin urodził się w Moskwie w 1861 roku, czyli oficjalnie na terytorium Imperium Rosyjskiego a zmarł w okresie ZSRR. Był faktycznie malarzem rosyjskim żyjącym w czasach Imperium i w czasach Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich, gdzie jedną z Republik była Rosyjska Federacyjna Socjalistyczna Republika Radziecka. Granice pomiędzy Republikami były czysto administracyjne więc nie blokowały swobodnego przepływu ludności pomiędzy nimi. "Radziecki", to potoczne określenie na: związany z ZSRR. Mój wpis dotyczył pomalowanej chałupy w czasie II wojny światowej. Mogła być pomalowana ? Mogła. W takie kolory ? Mogła. Pierwszym z brzegu był przykład jaki podałem. Korzystałem i ze stron rosyjskojęzycznych i strony z literami łacińskimi. Aby nie czepiano się pisowni nazwiska skorzystałem z wytnij-wklej. Co do samego koloru, to dla własnej ciekawości poświęciłem wiele czasu na zgłębienie możliwości jego występowania na hipotetycznych wiejskich obszarach pokazanej dioramy. Gdyby ten kolor nie występował, to napisałbym o tym. Wychodzę z założenia, że zainteresowanym pogłębieniem tematu wystarczyło to co wpisałem + opcja kopiuj-wklej w wyszukiwarkę, oraz translator internetowy. Co do terminu "ruskie" jak sam napisałeś, cytat: "...raczej odnosi się do obszarów zwanych Ruś Kijowska, czyli obecnej Ukrainy. ", to wyraz "raczej" okazuje wahanie, prawdopodobieństwo ale nie zdecydowaną pewność stwierdzenia. Bazując na wiedzy naukowej zdobytej w różnych budynkach bibliotek i potwierdziwszy ją w Internecie, oraz dodatkowo u Ukraińców i jednego Rosjanina mogę wpisać, że Ruś Kijowska to nie obszary tylko obecnej Ukrainy, tak samo termin "ruski" nie odnosi się tylko do ziem ukraińskich. Dziękuję za Twojego posta dzięki któremu miałem powód by jeszcze raz spojrzeć na przedwojenne wiejskie malarstwo rustykalne. oraz wspomnieć piękne wiejskie budownictwo wschodniej Polski : ) Edytowane 14 Listopada przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi