gonzales87 Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Witam. Hatakę Orange znam i sobie chwalę ale ciekawią mnie farby MRP. Może ktoś używa tych obu i się wypowie. Oczywiście zastosowanie w aerografie mnie interesuje ale też czy MRP śmierdzi bardziej/mniej od Hataki Orange. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października pro tip - warto również spytać o elementarną zgodność oferowanych kolorów w palecie z tym, co rzekomo reprezentują. w przypadku obydwu wspomnianych producentów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Października Share Napisano 30 Października Ja używam (czasami) tego i tego. Z Hataki mam zestawy pomarańczowe do szkopskich sprzętów (tak latających jak i jeżdżących), z MRP tylko do latających. MRP są zdecydowanie wygodniejsze w obsłudze - lejesz prosto z butli i jest OK. Hataki „bronią” się zapachem - są (IMHO) mniej walące po nosie, ale pod warunkiem zastosowania firmowego rozcieńczalnika. A, niektóre kolorki od Hataki (z tych co używam, czyli RLM) mają „inny” wygląd (w sensie barwy) niż inni producenci, z tym samym oznaczeniem RLM… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzales87 Napisano 31 Października Autor Share Napisano 31 Października 20 godzin temu, KFS-miniatures napisał: pro tip - warto również spytać o elementarną zgodność oferowanych kolorów w palecie z tym, co rzekomo reprezentują. w przypadku obydwu wspomnianych producentów Trafna uwaga, co sądzisz o jednych i drugich? 19 godzin temu, Thalgonis napisał: Ja używam (czasami) tego i tego. Z Hataki mam zestawy pomarańczowe do szkopskich sprzętów (tak latających jak i jeżdżących), z MRP tylko do latających. MRP są zdecydowanie wygodniejsze w obsłudze - lejesz prosto z butli i jest OK. Hataki „bronią” się zapachem - są (IMHO) mniej walące po nosie, ale pod warunkiem zastosowania firmowego rozcieńczalnika. A, niektóre kolorki od Hataki (z tych co używam, czyli RLM) mają „inny” wygląd (w sensie barwy) niż inni producenci, z tym samym oznaczeniem RLM… Ok, dzięki za odpowiedź miałem nadzieję, że MRP będzie mniej dawało po nosie od Hataki, ale wiadomo najlepiej kupić i samemu wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 31 Października Share Napisano 31 Października 1 godzinę temu, gonzales87 napisał: Trafna uwaga, co sądzisz o jednych i drugich? Nie za wiele. MRP uzywałem paru podstawowych kolorów. O Hatace wiem tyle, ze wiele kolorów, szczególnie WWII ma odwzorowanych na podstawie przekazów ustnych i boxartów ZTS Plastyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 1 Listopada Share Napisano 1 Listopada Kolory farb MRP generalnie cieszą się opinią dobrze odwzorowanych. Marian Cichoń który zna założyciela marki MRP twierdzi, że kolory są wynikiem dogłębnego researchu. Ja używam kilku drugowojennych kolorów USAAF. Mam też parę niemieckich. Dla mnie wyglądają dobrze i są zbliżone do odpowiedników AK RC. Aczkolwiek, kwestia "wierności" odwzorowania barw w farbach modelarskich, jest moim zdaniem znacznie przeceniana. Nikt nie jest (i raczej nie będzie) w stanie zaproponować procedury, która obiektywnie i powtarzalnie stwierdzi, czy barwy na modelu są wystarczająco zbliżone do barw na obiekcie rzeczywistym. Nawet jak się tym obiektem dysponuje (np w muzeum). A co dopiero gdy oryginalny wygląd samolotu czy pojazdu zaginął bezpowrotnie w przeszłości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonzales87 Napisano 2 Listopada Autor Share Napisano 2 Listopada Dzięki za opinie, pozostaje kupić i testować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi