model91 Napisano 6 Listopada Share Napisano 6 Listopada Witam, chciałem zapytać jakimi lakierami zabezpieczanie powierzchnię modeli przed przyklejeniem kalkomani i ewentualnie w jakich proporcjach dane produkty rozcieńczanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Listopada Share Napisano 6 Listopada Bezbarwny błyszczący, rozcieńczanie wg potrzeby najczęściej dobierane eksperymentalnie, bo nie ma sztywnych wytycznych, bo zleży od sprzętu i produktu. Odpowiedziałem, bo nie chciałem być niemiły pisząc, że powinieneś najpierw poszukać tych tematów na forum samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 6 Listopada Share Napisano 6 Listopada Ja tam po staremu, nadal używam Sidoluxu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada Dziękuję za podpowiedź. A jakieś doświadczenia z tym lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada Życzliwie zwracam uwagę, że lakier POD kalkomanie to jednak zabobon bez większego wpływu na ich aplikację. Tę wspomaga się odpowiednimi płynami, a nie przygotowaniem powierzchni, na którą są nakładane. Natomiast niejednokrotnie bardzo istotne jest nałożenie błyszczącego lakieru NA nałożone już kalkomanie. A jak uniknąć srebrzenia kalkomanii pisałem choćby tutaj: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada No dobrze, a płyny do kalkomani nie rozpuszczą farby akrylowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada 39 minut temu, model91 napisał: No dobrze, a płyny do kalkomani nie rozpuszczą farby akrylowej? Chyba nie skoro nie rozpuszczają lakieru akrylowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada 11 godzin temu, model91 napisał: A jakieś doświadczenia z tym lakierem? Zupełnie dobry, choć nie tak, jak lakiery Mr. Color z serii GX. Przy czym masz świadomość, że to są farby przeznaczone do aplikacji aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano 7 Listopada Autor Share Napisano 7 Listopada Tak wiem, gdzieś widziałem że też go stosujesz. Powiesz mi w jakich proporcjach go rozcieńczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada 11 godzin temu, KFS-miniatures napisał: lakier POD kalkomanie to jednak zabobon bez większego wpływu na ich aplikację Sam sobie przeczysz bo jeśli zabobon to nie ma żadnego wpływu, a jeśli jakiś wpływ ma to nie zabobon tylko zwyczaj, maniera, gust, upodobanie itp....... Dla stosowania bezbarwnego pod kalkomanię jest przynajmniej jeden powód - jeśli coś pójdzie nie tak i kalkomania ulegnie uszkodzeniu i trzeba ją zeszlifować to jest mniejsze ryzyko uszkodzenia powłoki na modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 7 Listopada Share Napisano 7 Listopada 1 godzinę temu, RogerM napisał: jeśli coś pójdzie nie tak i kalkomania ulegnie uszkodzeniu i trzeba ją zeszlifować to jest mniejsze ryzyko uszkodzenia powłoki na modelu. ..ale to nie trzeba nic szlifować. Microsol Set słuzy również do zdejmowania kalkomani 1 godzinę temu, RogerM napisał: jeśli zabobon to nie ma żadnego wpływu OK, zatem jednak zabobon. Bo ma taki sam wpływ na aplikację jak pora dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Może nie do końca zabobon, ale raczej nieuświadomiony sposób na ukrycie błędów przy nakładaniu kalek. Głównie wypłukania kleju o czym @KFS-miniatures wspominał. Na nabłyszczonej powierzchni, nawet pozbawiona kleju i sztywna kalka ma szansę dobrze przylegać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Godzinę temu, HKK napisał: ma szansę dobrze przylegać. ...a później niespodziewanie odpaść jak suchy liść z drzewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model91 Napisano 8 Listopada Autor Share Napisano 8 Listopada Podpowie ktoś w jakich proporcjach rozcieńczyć x 22?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada minimum 2:1 rozcienczalnik:farba. Przy czym nie ma czegoś takiego jak idealne proporcje - te zależą od zadań, aerografu, kompresora i wielu innych czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada 18 godzin temu, KFS-miniatures napisał: 20 godzin temu, RogerM napisał: jeśli coś pójdzie nie tak i kalkomania ulegnie uszkodzeniu i trzeba ją zeszlifować to jest mniejsze ryzyko uszkodzenia powłoki na modelu. ..ale to nie trzeba nic szlifować. Microsol Set słuzy również do zdejmowania kalkomani Takiej zabezpieczonej lakierem bezbarwnym też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada A to zabezpieczasz lakierem uszkodzone kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada A to nie oderwał Ci się nigdy fragment kalkomanii po nałożeniu i zabezpieczeniu lakierem? Kombinuj dalej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 10 godzin temu, RogerM napisał: A to nie oderwał Ci się nigdy fragment kalkomanii po nałożeniu i zabezpieczeniu lakierem Owszem, nie. I nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić, co mogłoby do czegoś takiego doprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada 17 godzin temu, KFS-miniatures napisał: Owszem, nie. I nie bardzo jestem sobie w stanie wyobrazić, co mogłoby do czegoś takiego doprowadzić Geniusz albo człowiek ze słabą wyobraźnią.... albo geniusz ze słabą wyobraźnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada W dniu 11.11.2024 o 10:56, RogerM napisał: A to nie oderwał Ci się nigdy fragment kalkomanii po nałożeniu i zabezpieczeniu lakierem? Kombinuj dalej.... Ale że jak? Akrylowy (czy jakiś inny) lakier sobie tak po prostu pęka wokół kalki i odłazi razem z nią? Musiałby być naprawdę źle położony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada W dniu 8.11.2024 o 15:15, RogerM napisał: W dniu 7.11.2024 o 20:43, KFS-miniatures napisał: ..ale to nie trzeba nic szlifować. Microsol Set słuzy również do zdejmowania kalkomani Takiej zabezpieczonej lakierem bezbarwnym też? Na buteleczce stoi, że tylko na kalkach niczym nie pokrytych. Więc nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi