Skocz do zawartości

MiG-21PFM, Eduard 1/72

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

MODEL 

Bardzo fajny Eduard, dobrze spasowany, były tylko pomniejsze problemy przy obróbce kół. Reszta bez stresu 😃.Pomalowany farbami Vallejo Model Air 71.293( jasny brąz), 71.289( zielony ) i 71.114 (szary spód). Ciemny brąz MiG Ammo 0034.

HISTORIA 

Samolot - tajemnica:)

W roku 1979 Związek Radziecki dostarczył do Wietnamu w ramach uzupełnienia różnych strat partię używanych maszyn MiG-21PFM, pomalowanych w sowieckim kamuflażu. Samoloty trafiły do 927 pułku myśliwskiego "Lam Son", gdzie zamalowano radzieckie gwiazdy i numery zastępując je wietnamskimi oznaczeniami. Według instrukcji modelu samolot 6173 miał mieć malowanie przypominające pustynne kamo samolotów radzieckich z Afganistanu. Podobne modele "die cast" sprzedawał Hobby Master. Jednak nie trafiłem na żadne zdjęcie samolotu 6173 w takim malowaniu. Jedyne jakie znalazłem w necie to samolot o takim samym numerze w muzeum w Wietnamie, ale kompletnie bez malowania ( albo... biały). Jednak śledząc temat w sieci trafiłem na informacje, że samoloty z tej uzupełniającej partii wcale niekoniecznie miały piaskowe malowanie. Są przesłanki, by przyjąć, że pomalowane były raczej w ciemniejsze, brązowo -zielone barwy. Na to wskazywałoby zachowane zdjęcie samolotu 6122 z tej samej jednostki. Dlatego ostatecznie wybrałem właśnie takie ciemniejsze malowanie. 

Niejasne pozostaje również, dlaczego w przedniej części samolotu namalowano symbole siedmiu zwycięstw powietrznych. Samolot trafił do pułku kilka lat po zakończeniu działań wojennych, możliwe jednak, że latał na nim jakiś pilot, który "przeniósł" swój dorobek z wojennej maszyny na nową. Dowódcą 927 pułku był Nguyen Hong Nhi, który w trakcie wojny w Wietnamie zestrzelił 7 samolotów i dwa drony, wyobraźnia podpowiada mi, że mógł to być jego samolot.

Screenshot_20241109_211425_ReadEra.jpg

image.jpg

image.jpg

FB_IMG_1727067209433.jpg

20241109_205659.jpg

20241109_205643.jpg

image.jpg

image.jpg

FB_IMG_1727015944998.jpg

20241109_205605~2.jpg

image.jpg

image.jpg