GrzegorzM Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada MODEL Bardzo fajny Eduard, dobrze spasowany, były tylko pomniejsze problemy przy obróbce kół. Reszta bez stresu .Pomalowany farbami Vallejo Model Air 71.293( jasny brąz), 71.289( zielony ) i 71.114 (szary spód). Ciemny brąz MiG Ammo 0034. HISTORIA Samolot - tajemnica:) W roku 1979 Związek Radziecki dostarczył do Wietnamu w ramach uzupełnienia różnych strat partię używanych maszyn MiG-21PFM, pomalowanych w sowieckim kamuflażu. Samoloty trafiły do 927 pułku myśliwskiego "Lam Son", gdzie zamalowano radzieckie gwiazdy i numery zastępując je wietnamskimi oznaczeniami. Według instrukcji modelu samolot 6173 miał mieć malowanie przypominające pustynne kamo samolotów radzieckich z Afganistanu. Podobne modele "die cast" sprzedawał Hobby Master. Jednak nie trafiłem na żadne zdjęcie samolotu 6173 w takim malowaniu. Jedyne jakie znalazłem w necie to samolot o takim samym numerze w muzeum w Wietnamie, ale kompletnie bez malowania ( albo... biały). Jednak śledząc temat w sieci trafiłem na informacje, że samoloty z tej uzupełniającej partii wcale niekoniecznie miały piaskowe malowanie. Są przesłanki, by przyjąć, że pomalowane były raczej w ciemniejsze, brązowo -zielone barwy. Na to wskazywałoby zachowane zdjęcie samolotu 6122 z tej samej jednostki. Dlatego ostatecznie wybrałem właśnie takie ciemniejsze malowanie. Niejasne pozostaje również, dlaczego w przedniej części samolotu namalowano symbole siedmiu zwycięstw powietrznych. Samolot trafił do pułku kilka lat po zakończeniu działań wojennych, możliwe jednak, że latał na nim jakiś pilot, który "przeniósł" swój dorobek z wojennej maszyny na nową. Dowódcą 927 pułku był Nguyen Hong Nhi, który w trakcie wojny w Wietnamie zestrzelił 7 samolotów i dwa drony, wyobraźnia podpowiada mi, że mógł to być jego samolot. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada Fajny Mig. Jak dla mnie nieco za ciemny podstawowy kolor . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin141 Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Fajny model, uwielbiam 21dynki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Podoba się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Kupiłem sobie ten zestaw tylko dla tego malowania. Fajnie podparłeś zastosowanie ciemniejszej barwy koloru podstawowego. Podoba mi się. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi